ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κλιμακτήριος και ερωτική ζωή


Πολλά αλλάζουν όταν η γυναίκα μπαίνει στην κλιμακτήριο. Δεν είναι μόνον οι σωματικές αλλαγές αλλά και οι ψυχολογικές, που πολλές φορές καθίστανται προβληματικές. Όσο περισσότερα, πάντως, γνωρίζει η γυναίκα για την κλιμακτήριο και τις νέες συνθήκες ζωής που δημιουργούνται τόσο καλύτερα θα
μπορέσει να κατανοήσει τις επερχόμενες αυτές μεταβολές.
Παρατηρώντας την ερωτική ζωή της γυναίκας στην εμμηνόπαυση, είναι αναγκαίο να δούμε τις δύο ουσιαστικές συνιστώσες της: α) τη δική της ερωτική συμμετοχή και β) τη συμπεριφορά και το ρόλο στήριξης του συντρόφου της.
Πράγματι, η γυναίκα μέσα στην κλιμακτήριο υφίσταται αλλαγές στο ορμονικό της σύστημα, που μεταβάλλουν σημαντικά τον ψυχοσυναισθηματικό της κόσμο.
Έτσι, θα λέγαμε ότι εξαιτίας αυτού του κύκλου των μεταβολών, η ερωτική της συμπεριφορά φαίνεται να δέχεται επιδράσεις που αντανακλούν τόσο στην ίδια όσο και στον ερωτικό της σύντροφο. Η γυναίκα που γνωρίζει περισσότερα πράγματα για την κλιμακτήριο, η οποία εισβάλλει στη ζωή της, θα μπορέσει να καταλάβει και να δεχτεί αυτές τις επερχόμενες διαφοροποιήσεις, ενώ παράλληλα θα συνειδητοποιήσει καλύτερα αυτή την ηλικία των 45-55 χρόνων. Μια ηλικία που της προσφέρει πολλές χαρές και ικανοποιήσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να την παρηγορήσουν και να της ‘χρυσώσουν το χάπι’. Και αυτό θα ήθελα να το μεταφέρω και στις νεότερες γυναίκες, που πολλές φορές ρωτούν έντρομες για την εμμηνόπαυση που έρχεται και για το κατά πόσο θα έχουν δικαίωμα στην ερωτική ζωή αυτή την περίοδο.
Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:
 Πρώτο και βασικό γνώρισμα όσον αφορά την ερωτική ζωή της γυναίκας είναι ότι πράγματι εμφανίζει πτώση στην ερωτική διάθεση και διεκδίκηση, γεγονός που η ίδια το βιώνει σαν να μην έχει όρεξη για ερωτική επαφή. Νιώθει μερικές φορές ότι κάνει σεξ σαν αγγαρεία και κάτω από την πίεση του συντρόφου της. Ακόμη αναφέρει ότι δεν αισθάνεται τα γεννητικά της όργανα καλά προετοιμασμένα για ερωτική επαφή, ενώ είναι συνήθης η ξηρότητα του κόλπου λόγω των ορμονικών μεταβολών. Ή, ακόμα, αισθάνεται πιο ευάλωτη στον πόνο ή φλεγμονώδεις παθήσεις, που της περιορίζουν τη διάθεση και την επιθυμία για έρωτα (οστεοπόρωση).
Λίγο πολύ όλα αυτά στην αρχή μπορεί να την ανησυχήσουν και να την τρομάξουν, δίνοντας την εντύπωση στην ίδια, αλλά και στον άνδρα της, ότι χάνεται σιγά σιγά η δυνατότητα καλής ερωτικής επαφής. Σχεδόν η μία στις δύο γυναίκες, στην περίοδο της κλιμακτηρίου, εμφανίζουν αυτή την αλλαγή και τη μείωση της ερωτικής τους όρεξης στα 3-5 πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης.
Είναι καλό να θίξουμε και την ψυχολογία εκείνης της γυναίκας η οποία, θεωρώντας ότι χάνει τον ερωτισμό της, αρχίζει να αντιδρά και σε υπεραναπλήρωση της απώλειας οδηγείται σε ψευδοϋπερσεξουαλισμό. Αρκετές φορές πιέζει τον εαυτό της να κάνει έρωτα χωρίς να το νιώθει, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο προστατεύει την ερωτική ζωή της. Της δημιουργείται η εντύπωση ότι εάν πέσουν οι ερωτικοί της τόνοι αυτό θα έχει αντίκτυπο στον άνδρα, για τον οποίο φοβάται ότι θα... αποταθεί αλλού, αλλά και συνέπειες στην ίδια τη σχέση τους.
Πρέπει όμως η γυναίκα να δεχτεί αυτή τη μείωση των ερωτικών της διαθέσεων ως μια φυσιολογική κατάσταση που το ορμονικό και το βιολογικό υπόστρωμα προκαλούν, έχοντας υπόψη της ότι αυτό μπορεί μέσα στο προσεχές διάστημα ν’ αλλάξει και η ερωτική της επιθυμία να επαναλειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Φυσικά να μην απαιτεί συγκρίσεις και να μη θέλει να αντιγράφει νεότερες γυναίκες, από τις οποίες, άλλωστε, μπορεί να έχει περισσότερη ερωτική διάθεση. Αυτές τις αλλαγές καλό είναι να τις γνωρίζει και ο σύζυγος, που πολλές φορές την αγχώνει και την πιέζει υποτιμώντας την, μέσα στο θυμό του, ξεστομίζοντας φράσεις και λέξεις (γέρασες, δεν καταλαβαίνω τι έχεις πάθει, έχεις γίνει ψυχρή), που την καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο αφού την κάνουν να πιστεύει ότι ξόφλησε πλέον ερωτικά. Και δεν είναι λίγες οι φορές που καθώς μειώνεται ο αριθμός των επαφών στην ερωτική ζωή του ζευγαριού αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ τους και οι απογοητεύσεις...
Είναι τόσο μεγάλη η δοκιμασία στη σχέση, που η απομάκρυνση και η χρέωση του ενός προς τον άλλο (εσύ μ’ έκανες να νιώθω έτσι, το μυαλό σου όλο εκεί είναι) φέρνουν έντονη σύγκρουση, ίσως και ένα ‘τρίτο πρόσωπο’ στο γάμο. Γι’ αυτό, πρέπει να ξέρουν και οι δύο ότι η εμμηνόπαυση φέρνει στη γυναίκα, στην πρώτη περίοδο, μια σημαντική μείωση των ερωτικών της διαθέσεων.
Ένα άλλο γνώρισμα στην ερωτική έκφραση κατά την κλιμακτήριο είναι η τροποποίηση της εικόνας της ως γυναίκας. Αποτελεί παράδοξο φαινόμενο (αντίδρασης και αναπλήρωσης) ότι όσο νιώθει πως μειώνεται η ερωτική της ορμή τόσο προβάλλει στο περιβάλλον έναν ερωτισμό που θυμίζει συμπεριφορές πρόκλησης. Υπερφροντίζει την εικόνα της, που της δίνει κυρίαρχη σημασία, τονίζει με ανάλογα ντυσίματα τα ιδιαίτερα σημεία της, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να φλερτάρει, να ‘παίξει’, πολλές φορές ακόμη και να παρεξηγηθεί ή να δημιουργήσει προβλήματα στον εαυτό της και το περιβάλλον της.
Ίσως μερικές φορές να φτάνει σε ακραίες εικόνες, να θεωρείται ‘εύκολη’ ή να δημιουργεί την απορία των άλλων για το πώς έγινε έτσι ενώ έδινε την αίσθηση της ‘σοβαρής γυναίκας’. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η ‘ερωτική πείνα’ που προβάλλει είναι αντανάκλαση του ψυχοσυναισθηματικού της κόσμου, που την έχει ενεργοποιήσει ο φόβος ότι γερνάει και χάνεται...
Αυτή η συμπεριφορά της γυναίκας στα 45-55 χρόνια της πράγματι προβληματίζει, αλλά πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απόρροια ανηθικότητας ή χυδαιότητας, αλλά πηγάζει από την ανάγκη της να συνεχίσει να υπάρχει ως γυναίκα και παρουσία.
Ένα ακόμα γνώρισμα αυτής της αντιδραστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς της είναι η ενασχόληση με το σώμα της, που δεν είναι πια τόσο σφιχτό και προκλητικό, και με το να διατηρήσει με έντονες μιμητικές ‘φορεσιές’ ένα πρότυπο, δηλαδή μέσα από αρκετές διορθωτικές επεμβάσεις να το φέρει εκεί όπου ο καθρέφτης θα της πει ότι αξίζει.
Αυτή η νεύρωση της ανάπλασης στο σώμα, στη γυναίκα η οποία επιδιώκει την επανόρθωση, είναι φαινόμενο των καιρών στο οποίο μάλιστα, ενεργά συμμετέχει, και ίσως ανταγωνίζεται έντονα και ο άνδρας αντίστοιχα. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε όλο αυτό το παιχνίδι των ‘διορθώσεων’, αλλά είναι καλό να γνωρίζει η 50χρονη γυναίκα ότι αν δέχεται τη φύση και την ηλικία της θα νιώθει πολύ καλύτερα με ένα σώμα που ναι, είναι σωστό να το φροντίζει, γυμνάζει, περιποιείται και βελτιώνει, πάντα όμως στο πλαίσιο της ηλικίας στην οποία βρίσκεται.
Είναι αλήθεια ότι όλοι μας βλέπουμε γύρω μας γυναίκες των 45 και 55 χρόνων που είναι όμορφες και εντυπωσιακές χωρίς να θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, έχοντας ακριβώς αυτή την τόσο εκφραστική γοητεία που η δική τους ηλικία διαθέτει.
Θα ήταν καλό να δούμε ίσως και στην απέναντι όχθη, αυτή τη γυναίκα που φαίνεται ότι βαραίνει, αφήνεται και εγκαταλείπει τον εαυτό της στην κλιμακτηριακή της ηλικία, θεωρώντας ότι ο χρόνος που ήλθε είναι φυσικό να της αφαιρεί την ερωτική παρουσία.
Η ίδια ίσως νιώθει πιο πολύ την έντονη ανάγκη να είναι μια καλή σύζυγος και μητέρα στο σπίτι, ίσως και γιαγιά. Και βέβαια αυτή η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να ξεχνάει την εικόνα της ως γυναίκας και να την αντικαθιστά με εξίσου ουσιαστικά και σημαντικά πράγματα, όπως ο ρόλος της μάνας ή της γιαγιάς, παρότι δεν θα ‘ταν άσκοπο να μην παραμελεί το συναισθηματικό δεσμό και την ερωτική σχέση με το σύντροφό της.
Ακόμα θα μπορούσαμε να βρούμε και τη γυναίκα που μέσα στην κλιμακτήριο, βλέποντας το ερωτικό της στοιχείο να φεύγει, αναζητά μια δραστηριότητα στη ζωή της σε πολλά άλλα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι γυναίκες 45-55 χρόνων αναζητούν την επαγγελματική καταξίωση, αυξάνουν τις επαγγελματικές και εργασιακές τους δραστηριότητες, δημιουργούν και πετυχαίνουν εντυπωσιακά πράγματα, με ζήλο και μαχητικότητα.
Πολλές φορές ακούμε για γυναίκες που διαπρέπουν στην καριέρα τους δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους μετά τα 45-50 χρόνια της ζωής τους. Θα με ρωτήσετε, κακό είναι αυτό; Ασφαλώς όχι, είναι όμως άξιο προσοχής ότι γυναίκες που παρουσίαζαν επαγγελματική ύφεση, μετά την κλιμακτήριο μεταφέρουν μαχητικά τη ζωτικότητά τους στο πεδίο της κοινωνικής και επαγγελματικής δράσης.
Όλοι οι τύποι της γυναίκας που προανέφερα πληρούν το βασικό γνώρισμα της ψυχολογικής αλλά και ουσιαστικής τυπολογίας της κλιμακτηρίου: ο ερωτισμός και η έκφραση στην ηλικία αυτή υφίστανται τη μείωση των ορμονών, που φέρνει αλλαγές και προσαρμογές στην ερωτική ζωή μιας γυναίκας η οποία στα 45 και 55 της χρόνια οφείλει να είναι η εικόνα του δικού της εαυτού και μιας ερωτικής ζωής που σίγουρα δέχεται επιρροές και μεταβολές αλλά που εξακολουθεί να υπάρχει...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.