ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Ή ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ;


Η 1η Μαΐου πριν το 1889, οπότε η εργατική κίνηση και ο σοσιαλισμός την έκανε σύμβολο κοινωνικών αγώνων, εορταζόταν στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη σαν νίκη της άνοιξης κατά του χειμώνα.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς ως ημέρας εορτής της άνοιξης έχει αρχαία προέλευση και εκδηλώνεται με εκδρομές στην εξοχή, με μάζεμα λουλουδιών, με κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού, με τραγούδια, με στολισμό και περιφορά του «μαγιόξυλου»…

Η πληθώρα των εθίμων που σχετίζονται με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς δεν ολοκληρώνεται εδώ, αφού η λαογραφική μας παράδοση είναι πλούσια σε δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες την ημέρα της Πρωτομαγιάς δρουν δαιμόνια που εξορκίζονται με «μαγικές» πράξεις. Επίσης σύμφωνα με την παράδοση το μαγιάτικο στεφάνι δεν πρέπει να αποτελείται μόνο από λουλούδια, αλλά και από σκόρδα για τη βασκανία και αγκάθια για την απομάκρυνση των εχθρών.

Ωστόσο παρά το εθιμοτυπικό κομμάτι, η Πρωτομαγιά είναι αναμφισβήτητα παγκόσμια εορτή των εργαζομένων, ημέρα αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου, ημέρα μαχητικής εκδήλωσης των δυνάμεων των εργαζομένων όλων των χωρών, εορτή της εργατιάς!

Η απόφαση για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων την Πρωτομαγιά πάρθηκε τον Ιούλιο του 1889 από το Συνέδριο της 2ης Διεθνούς στο Παρίσι προς τιμή των εκδηλώσεων των εργατών του Σικάγο, οι οποίοι οργάνωσαν απεργία με αίτημα την οκτάωρη εργασία την Πρωτομαγιά του 1886.

Αυτή η απεργία που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 1886 με κύριο σύνθημα «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο» έφτασε στο απόγειό της την 1η Μαΐου, οπότε οι απεργοί δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία με αποτέλεσμα η διαδήλωση να καταλήξει σε αιματηρή σύγκρουση.

Το 1887 το δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε 9 ηγέτες των απεργών σε θάνατο, ανάμεσα στους οποίους ο Πάρσον, ο Ένγκελ, ο Σπακ και ο Φίσερ απαγχονίστηκαν.

Δίκαια λοιπόν ακόμα και σήμερα, μετά από 125 χρόνια, σε όλες τις χώρες η Πρωτομαγιά εορτάζεται σαν μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών και πάλης για την παγκόσμια ειρήνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους πρωτεργάτες και στα θύματα της αιματηρής απεργίας του Σικάγο.

Ωστόσο  από  αυτούς  που  θέλουν  να  αμαυρώνουν  τους  ήρωες
–ίσως γιατί ποτέ οι ίδιοι δεν θα είχαν το σθένος να γίνουν- μένει ανοιχτό το ερώτημα για τον λόγο της συνέχισης του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Πρόκειται για εορτή των λουλουδιών ή για εορτή του εργαζόμενου λαού, δηλαδή για εορτή της διασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων όλων μας;

Η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση δική σας…

Κασσάνδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.