ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Υπ. Εργασίας: Καταρρέει το Ταμείο Πρόνοιας, «ψαλίδισμα» στο εφάπαξ

Τον κίνδυνο να πάρουν με μεγάλη καθυστέρηση την αποζημίωση -αλλά και με περικοπές- από το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων
(ΤΠΔΥ) τις συντάξεις τους όχι µόνον εκείνοι που σπεύδουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν αλλά και όσοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους κύκλου του Ταμείου, με αφορμή το πρόβλημα ρευστότητάς του.
Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πληρώσουν με μέση απώλεια στο εφάπαξ ύψους 4.500 ευρώ ή 10% την κατάρρευση του Ταµείου τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η µείωση στο εφάπαξ προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και είναι απαίτηση της τρόικας µετά την ολοκλήρωση των σχετικών αναλογιστικών µελετών.
Χαρακτηριστικό της οικονοµικής κατάστασής του είναι πως η διοίκησή του αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όλους όσοι υποβάλλουν φέτος. Μέχρι σήμερα εκκρεµεί η πληρωµή 39.000 δικαιούχων και απαιτούνται 1,7 δισ. Ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως αυτήν την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του... Σεπτεµβρίου του 2009!
Εκτός από την αδυναµία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠ∆Υ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής λόγω των ανατροπών στο ασφαλιστικό.
Το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ΤΠΔΥ, προχωρά στην εφαρμογή τριών μέτρων:
- Καταβολή δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί από το Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑ∆Υ) µε ισόποση έκδοση οµολόγου ∆ηµοσίου. Για το σχετικό θέµα συνεδριάζει σήµερα το ∆Σ του ΤΕΑ∆Υ.
- ∆εύτερο δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί στο ΤΠ∆Υ µε οµόλογο του ∆ηµοσίου.
- Ασφάλιση στο ΤΠΔΥ των περίπου 60.000 εργαζοµένων µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οι οποίοι σήµερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.