ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Στο Δήμο Λαγκαδά γκρεμίζεται ο μεσαίωνας του μνημονίου.

Του Δημήτρη Καβαρλή

Ο Ελληνικός λαός διαθέτει αρετές σπάνιες που τον έκαναν να ξεχωρίσει στην παγκόσμια ιστορία. Η κυριότερη μπορεί να συνοψιστεί στην λέξη «φιλότιμο». Ένα αμάγαλμα αλτρουϊσμού, ανιδιοτέλειας και πίστης που οδηγεί σε μία ηρωική στάση ζωής και προσφοράς που τιμήθηκε από ιστορικές φυσιογνωμίες διεθνούς εμβέλειας.

Οι πράξεις υπέρβασης όμως δεν γίνονται ως απόρροια υπακοής. Ο Έλληνας δεν δημιούργησε ποτέ ως «υπήκοος» αφού είχε μια έμφυτη τάση προς την «πειθαρχία» με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Πρέπει να πείθεται της (όποιας) αρχής και τότε δίνει τον καλύτερό του εαυτό.

Δεν είναι τυχαίο πως η μεσαιωνική επιβολή του μνημονίου απαιτούσε τυφλή υπακοή. Προπαγάνδα αναξιοπρέπειας καλλιέργεια ενοχικών συνδρόμων από τα ΜΜΕ, καταστολή και αφαίρεση κεκτημένων δεκαετιών και έλλειψη διαλόγου. Ο Έλληνας έπρεπε να μετατραπεί σε άβουλο υπήκοο, ώστε να απωλέσει κάθε δυνατότητα αντίστασης, κάθε διάθεση δημιουργίας. Βλέπετε ο Έλληνας θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιαδήποτε κρίση, να κάνει θυσίες ουσίας εάν η κεντρική εξουσία έπειθε με την ειλικρίνεια της ηθικής και των προθέσεων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Λαγκαδάς του Γιάννη Αναστασιάδη. Ο άνθρωπος  που κατάφερε έμπρακτα να εμφυσήσει την εμπιστοσύνη σε συνεργάτες και δημότες. Όταν είσαι δίπλα στον εργάτη καθαριότητας με ειλικρίνεια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να μείνει ο Δήμος καθαρός από τα σκουπίδια, όπως και έγινε! Όταν ο ίδιος δίνεις το παράδειγμα της διαφάνειας αποτρέπεις την ασυδοσία στα οικονομικά. Όταν πείθεις για την υπερκομματική σου κατεύθυνση, τότε αποκτάς την διακομματική συναίνεση. Και ο Αναστασιάδης στο Λαγκαδά πείθει καθημερινά γι΄ αυτό κερδίζει τις μάχες.

Δεν είναι  όλοι ψηφοφόροι του Αναστασιάδη. Αντίθετα, κάποιοι ψήφισαν άλλες παρατάξεις. Συσπειρώθηκαν όμως στο κάλεσμα ενός πολιτικού ηγέτη που έχει αποδείξει ότι βάζει τον Δήμο στην κορυφή της πυραμίδας των πολιτικών αξιών που πρεσβεύει. Και έδειξαν για μια άλλη φορά τον δρόμο εξόδου από την κρίση. Χωρίς προστάτες και μπάστακες, χωρίς τρόικες και ιδιοτέλεια. Αθόρυβα και χωρίς έπαρση, όπως υπαγορεύει η πολιτική υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια των πολιτικών.

Εάν είχαμε οποιαδήποτε ψευδαίσθηση για τις αγνές προθέσεις της κυβέρνησης, θα τους παραπέμπαμε στο Λαγκαδιανό μοντέλο διοίκησης. Δυστυχώς αυτοί έχουν αναλωθεί στην απέλπιδα προσπάθεια αποσιωποίησης του πολιτικού δρόμου που ακολουθεί η νέα δημοτική αρχή. Υπό άλλες συνθήκες αυτή η συνεργασία πολιτικής και πολιτών θα ήταν το πρώτο θέμα στις είδησης των «8» για να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Δήμος προωθεί με κάθε τρόπο ένα δίκτυο εθελοντισμού που στηρίζεται στην αμεσότητα, την προσφορά και το σεβασμό της αξιοπρέπειας των δημοτών και όχι στην πολιτική προβολή του αποτελέσματος που εξαθλιώνει τους δέκτες των υπηρεσιών… δηλαδή τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.