ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΑΘΟΡΥΒΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΡΩΜΑ 

 Του Δημήτρη Καβαρλή

Με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) θεσμοθετήθηκε η νέα αυτοδιοικητική δομή που αναβαθμίζει το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας, όπως θεσμοθετήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα με το Ν.3013/2002.

Στο νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο της χώρας, η πολιτική προστασία κατέχει κυρίαρχη θέση στους Δήμους. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Αναστασιάδης  ανέθεσε τον Ιούνιο του 2011 στον κ. Νικολή Νίκο τη σύσταση και επάνδρωση του
τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που θα αναπτύσσει δράσεις και θα ενεργοποιείται για όλα τα είδη των κινδύνων και των καταστροφών όπως το Άρθρο 97 προβλέπει. Λόγω της ευαισθησίας του Δημάρχου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό το συγκεκριμένο τμήμα επιφορτίζεται με την ενίσχυση της θέσης και του ρόλου των εθελοντικών ομάδων, των μεμονωμένων εθελοντών και των ενεργών πολιτών στο Δήμο Λαγκαδά διαμέσου των οργανωτικών δομών και του συντονισμού των δράσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα.  

 Η συγκεκριμένη επιλογή του Δημάρχου μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς ο κ. Νικολής  είναι από το 2000 μέλος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών(Ε.Σ.Ε.Π.Α), με πληθώρα Εθνικών και Διεθνών εκπαιδεύσεων στις πρώτες βοήθειες,  έρευνα και διάσωση, αποκατάσταση καταστροφών, δασοπροστασία, αστικές πυρκαγιές και δασοπυρόσβεση και με καθολική συμμετοχή στα συμβάντα φυσικών καταστροφών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Επίσης διδάσκει δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση στην υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Κύπρου και δίνει ενημερωτικά σεμινάρια σε σχολεία ευαισθητοποιώντας περιβαλλοντικά τους μαθητές. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας της Χώρας μας έχει περάσει με επιτυχία τόσο από Επιχειρησιακές όσο και από Επιτελικές Διοικήσεις με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει  τη θέση του Αντιπροέδρου του Ε.Σ.Ε.Π.Α και προσφάτως να εκλεγεί ως μέλος της Ελληνικής  Αντιπροσωπείας για το  νέο Διεθνή Οργανισμό των  Πυροσβεστών του Κόσμου κατά την ιδρυτική του  συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε  τον Νοέμβριο στα Ριζώματα Ημαθίας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του επιχείρησε αποτελεσματικά αποτρέποντας την εξάπλωση των  πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε τοπικές και δημοτικές ενότητες  του Δρακοντίου, Σοχού, Λοφίσκου, Ασσήρου, Εξαμιλίου, Καβαλαρίου και Νικόπολης. 

 Η εύρυθμη λειτουργία του γραφείου  Πολιτικής Προστασίας και η αρμονική συνεργασία με τις υπηρεσίες του  Δήμου εξασφαλίζουν την άμεση ενημέρωση του Δημάρχου κ. Αναστασιάδη και την ταχύτερη μετάβασή του στην πληγείσα περιοχή για την απ’ευθείας εκτίμηση, συντονισμό και διαχείριση της εκάστοτε κρίσης. Η αστραπιαία ενεργοποίηση
του Δημοτικού μηχανισμού και η επιτυχής αντιμετώπιση των περιστατικών είχε ως αποτέλεσμα τα ευμενή σχόλια και τα εύσημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης  (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας 
-Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης) και από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (Τμήμα Π.Α.Μ.- Π.Σ.Ε.Α.)

Η ενίσχυση του εθελοντισμού αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Δημάρχου. Έτσι το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που χειρίζεται το θέμα αυτό θα προχωρήσει στη σύσταση  Ομάδας Εθελοντών. 

Η πρώτη συνάντηση των εθελοντών με τη Δημοτική Αρχή θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου και στο προσεχές διάστημα όλη η εθελοντική ομάδα θα εκπαιδευτεί  - αλλά και όσοι από τους δημότες επιθυμούν για προσωπικό τους όφελος - πάνω στα αντικείμενα
 των πρώτων βοηθειών, δασικής και αστικής πυρόσβεση, πρόληψης και προστασίας από σεισμό, απεγκλωβισμού από όχημα σε περίπτωση ατυχήματος και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών υπό την καθοδήγηση  του κ. Νικολή  στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. 

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαγκαδά κινείται στη σωστή κατεύθυνση που θα πρέπει να βηματίζουν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί. Χωρίς φανφάρες, φιοριτούρες και αυτοπροβολή. Αθόρυβα, μεθοδικά και με αποτελεσματικότητα ενημερώνει διαρκώς και άμεσα τον Δήμαρχο, εγείροντας αστραπιαία όταν χρειάζεται τον Δημοτικό Μηχανισμό  για την αποτροπή μιας φυσικής καταστροφής  επ΄ωφελεία πάντα του Δήμου Λαγκαδά και των δημοτών του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.