ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

100η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ


Με λαμπρότητα και την πρέπουσα επισημότητα ο Λαγκαδάς γιόρτασε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου την 100η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον  Οθωμανικό ζυγό,  τη μνήμη του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Νέστορος και την 60ή ανάμνηση του εγκαινισμού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός και στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν
ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα. Σταυρούλα Ξουλίδου,  η Βουλευτής  της ΔΗΜΑΡ κα Κατερίνα Μάρκου, ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου του Υπουργείου Διοικητικής  Μεταρρύθμισης κ. Γεώργιος Αποστολίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, o Πρόεδρος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πολιτευτής του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Δημήτριος Καβαρλής, σύσσωμη η Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά, οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας τίμησαν όλους τους προγόνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Κατόπιν, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε  η επίσημη Δοξολογία για την 100η επέτειος της απελευθερώσεως της πόλης του Λαγκαδά από τον Οθωμανικό ζυγό.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση υπέρ των πεσόντων στους πολέμους και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της 100/ετηρίδος των Ελευθερίων της πόλεως του Λαγκαδά.

Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά συνεδρίασε και με ομόφωνη απόφαση αναγόρευσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επίτιμο Δημότη Λαγκαδά .
 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου του Υπουργείου Διοικητικής  Μεταρρύθμισης κ. Γεώργιος Αποστολίνας, η πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας - Νέας Δημοκρατίας κα. Άννα Νικολή και ο πολιτευτής του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Δημήτριος Καβαρλής.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης στον Μακαριώτατο τονίζοντας ότι αποτελεί ύψιστη τιμή και χαρά που ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε την πόλη του Λαγκαδά για να συνεορτάσει την επέτειο της μεγάλης Εθνικής Εορτής εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Θεός της Ελλάδος που με το στιβαρό του χέρι καθοδήγησε την πορεία του γένους μας ανά τους αιώνες, να δείξει και πάλι στους σημερινούς μας ηγήτορες, το δρόμο της σωτηρίας για τη Χώρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.