ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ: ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


 Του Δημήτρη Καβαρλή

Tην Τρίτη 16 Οκτωβρίου, ημέρα της 100ης επετείου των Ελευθερίων της Βεροίας, τελέστηκαν στην ομώνυμη πόλη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τα εγκαίνια του «Βλαχογιαννείου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα».

Το Μουσείο, πατρικό σπίτι της οικογένειας Βλαχογιάννη οι οποίοι ευγενώς το παραχώρησαν στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας για να ζωντανέψουν και να διατηρηθούν μέσα απ΄ αυτό
οι μνήμες του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αρχικά (2000 - 2011) λειτούργησε ως «Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Εκκλησιαστικής Τέχνης» ενώ από σήμερα εγκαινιάζει μια νέα εποχή, με διαφορετική αισθητική και μετονομάζεται σε «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα».

Τη νέα μορφή του Μουσείου επιμελήθηκε ο γνωστός και ως "Ιστορικός Συλλέκτης Βεροίας"  κ. Κανέλλος Ντόντος, ο οποίος έχει και την ευθύνη της διαχείρισής του. Ο κ. Ντόντος μέσα από μια αξιέπαινη και επίπονη προσπάθεια 25 χρόνων, κατάφερε να  συγκεντρώσει από οικογενειακά του κειμήλια, από ευγενικές παραχωρήσεις κειμηλίων ιδιωτών με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξή τους,  αλλά και  μέσω προσωπικών αναζητήσεων και δημοπρασιών, μία από τις πιο αξιόλογες συλλογές της νεώτερης πολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. H συλλογή αυτή περιέχει ογδόντα (80) πλήρεις στολές της περιόδου 1900 - 1980 και τουλάχιστον δύο χιλιάδες (2000) αντικείμενα και έγγραφα από το 1900 έως και σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο 1940-1974.

Τη συλλογή αυτή μπορείτε να την επισκεφθείτε και ηλεκτρονικά ΕΔΩ,  στηρίζοντας έμπρακτα με  μια απλή κίνηση ΄΄ευαρέσκειας΄΄  τον ''Ιστορικό Συλλέκτη Βεροίας'', έναν απόστρατο Αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων, έναν άνθρωπο που δεν υπολόγισε κόπο, χρόνο και χρήμα για να συγκεντρώσει, να συντηρήσει και να αναδείξει κομμάτια της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, έναν άνθρωπο που σε πείσμα των καιρών και της κατήφειας  με τη συλλογή του αυτή μας κάνει να αισθανθούμε ξανά υπερήφανοι για την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας και να ατενίσουμε ξανά το δύσκολο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε με περισσότερο θάρρος και αισιοδοξία.

Το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα»  είναι ένας προορισμός που σας προτείνω και προτρέπω ανεπιφύλακτα να τον συμπεριλάβετε στις προσεχείς σας εξορμήσεις, γιατί όλοι μας θα πρέπει να επισκεφθούμε το ΄΄στολίδι΄΄ αυτό της Βεροίας και να θαυμάσουμε από κοντά τα εξαιρετικά αυτά εκθέματα προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού μας ! 








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.