ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Επιστολή Αναγνώστη

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» την Τετάρτη 24.10.2012 αναφέρει η συντάκτρια του κ. Σοβιτσλή : «ότι προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών η επίσπευση διαθρωτικών αλλαγών στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και μεταξύ άλλων προβλέπει και την διάσπαση ορισμένων  σημερινών «καλλικρατικών» Δήμων».
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Σίγουρα το Υπουργείο Εσωτερικών έχειαντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον πρόχειρο σχεδιασμό και την εσπευσμένη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, την καταστατική θέση των αιρετών, την λειτουργικότητα των  νέων δήμων, την δεινή τους οικονομική κατάσταση, τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, και βεβαίως τις δυσλειτουργίες που δημιούργησε ο λανθασμένος σε πολλές περιπτώσεις χωροταξικός σχεδιασμός των  νέων δήμων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Εσωτερικών φαίνονται απλά και λογικά :
ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ : Το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει μέχρι τέλους του χρόνου να καταθέσει νομοσχέδιο για να καλύψει όλες τις παραπάνω αδυναμίες. Ένα νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στις επιταγές της τρόικας και με κύριο στόχο να επουλώσει τις πολλές ανοιχτές πληγές του Καλλικράτη : αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, εξεύρεση τρόπων άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, επανεξέταση του σημερινού τρόπου λειτουργίας των ΟΤΑ και των αρμοδιοτήτων που επρόκειτο να μεταφερθούν από  1.1.2013. Το Υπουργείο Εσωτερικών βλέπει καθημερινά, ότι οι δήμοι οδηγούνται σε αδιέξοδο μέσα στην σημερινή οικονομική κρίση και είναι πολύ πιθανό να αναστείλει σε πολύ μεγάλο μέρος την άμεση μεταφορά των νέων αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Καλλικράτης προς αυτούς.

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ : Επανεξέταση της σημερινής χωροταξίας των δήμων, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες. Είναι αλήθεια ότι γίνεται συζήτηση για να διασπασθούν οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι (Ρόδος, Λέσβος κλπ), όπως και ότι για εθνικούς λόγους προτείνεται η επανεξέταση των ορίων των σημερινών δήμων στην Θράκη.

Από εκεί και πέρα όμως, κάθε άλλη αναφορά σήμερα αποτελεί μόνο υπόθεση εργασίας και τίποτε άλλο. Προτάσεις υπάρχουν σίγουρα πολλές, αλλά να μιλάμε σήμερα για διασπάσεις δήμων και μάλιστα συγκεκριμένων δημοτικών ενοτήτων είναι και νωρίς και ίσως τελικά είναι και αφελές. Το τι ακριβώς θα συμβεί θα φανεί μέσα στο 2013 όταν θα κλείσει η πρώτη φάση και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω.

Αν το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και σίγουρα την πολιτική συγκυρία. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό τριών κομμάτων και για μια πολύ ρευστή πολιτική κατάσταση. Ας δούμε πρώτα πότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές (Ιούνιο του 2014, Οκτώβριο του 2014 ή μήπως Ιούνιο του 2015 ; ) και μετά εδώ είμαστε να συζητήσουμε όλα τα άλλα. Μέχρι τότε έχουμε σίγουρα πολύ καιρό μπροστά μας.   

Δημοτικός  Παρατηρητής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.