ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΔ ΚΑΤΑ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Το σκηνικό του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον περασμένο Αύγουστο με την «bantiera rossa»* των «γαλάζιων» δημάρχων στον Αντώνη Σαμαρά για την περικοπή πόρων, αναμένεται να επαναληφθεί με επίκεντρο αυτή τη φορά με επίκεντρο τη διαθεσιμότητα - απολύσεις και στο επικείμενο νέο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

Η στάση που θα κρατήσουν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι διεφάνει από «μυστική (σ.σ. ζητήθηκε από τους παριστάμενους να μην τη δημοσιοποίησουν) συνάντηση» που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στα πρώην κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι αιρετοί της ΝΔ στο λεκανοπέδιο ζήτησαν από τους εκπροσώπους κυβέρνηση και κόμματος να αποσύρουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση μετά... δείπνου που διοργανώθηκε από το δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες (από τις 8 έως έως τις πρώτες πρωινές ώρες) συμμετείχαν εκτός από τους «γαλάζιους» δημάρχους της Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος.

'Εντονη κριτική στον Α. Μανιτάκη και αποστάσεις από Στυλιανίδη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, πραγματοποιήθηκε με στόχο να γίνει «μασάζ» στους «γαλάζιους» δημάρχους ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ασκήθηκε έντονη κριτική απ' όλους ανεξαιρέτως τους δημάρχους κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη τόσο για το ίδιο το μέτρο της διαθεσιμότητας όσο, κυρίως, για τους χειρισμούς του. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης αισθάνθηκε αρκετές φορές την ανάγκη να διαχωρίσει τη θέση του από το συνάδελφό του στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να βοηθήσει ΜΟΝΟ στο θέμα των κενών στους ΟΤΑ». Σε μία προσπάθεια σε να κατευνάσει τα οξυμένα πνέυματα πρόσθεσε πως  από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει μια πλήρη εικόνα από τα κενά που υπάρχουν, θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθεί λύση.  

Στις παρεμβάσεις τους οι αιρετοί της ΝΔ τόνισαν ότι η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων -χωρίς να υπάρχει διάλογος-, και επικρίθηκε έντονα η κίνηση Μανιτάκη να προχωρήσει σε οριζόντια διαθεσιμότητα χωρίς να υπάρχει μια «χαρτογράφηση» στις ανάγκες για προσωπικό στους δήμους. Όπως είπαν, «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ένας σχεδιασμός, να μη γίνουν επί της ουσίας μετακινήσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου ή εάν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό οι ανάγκες γειτονικών δήμων».
Μάλιστα, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος ήταν σαφής, απευθυνόμενος, κυρίως, προς τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης: «Πάρτε το μέτρο πίσω. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε», του είπε σε έντονο ύφος. Να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Πειραιά είχε ζητήσει από τον Α. Μανιτάκη ή να αλλάξει συμπεριφορά ή να παραιτηθεί.

Γκρίνια για περικοπή αντιμισθιών και συμβούλων

Παράλληλα, στηλιτεύθηκε και η περικοπή των συμβούλων δημάρχων. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι κάτι τέτοιο σημαίνει υποβάθμιση των δήμων, «όταν αυτοί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καλύπτουν και κάνουν τη δουλειά του ανύπαρκτου προσωπικού σε πολλούς δήμους, κυρίως μικρούς, όπως για παράδειγμα στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε Τεχνικές Υπηρεσίες».  Απαντώντας ο Ε. Στυλιανίδης ζήτησε από τους δημάρχους να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό των δήμων, καθώς είναι απαίτηση της τρόικας να περικοπούν δαπάνες.

Επιπλέον, οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι της Αττικής χαρακτήρισαν απαράδεκτη την περικοπή των αντιμισθιών σε αντιδημάρχους από 1/1/2013, και ζήτησαν να βρεθεί μια φόρμουλα. Αν εκεί που είναι να παίρνουν, είπαν, για παράδειγμα, σε ένα δήμο που έχει πέντε αντιδημάρχους, οι τρεις ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ, αυτό να μοιραστεί και στους πέντε, ώστε να μην υπάρχει δυσαρέσκεια από τους υπόλοιπους δύο.

Σύγκρουση Πατούλη - Μαραβέλια

Στη συνάντηση, τα αίματα «άναψαν», όταν -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επέκρινε έντονα τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΚΕΔΕ για την όλη στάση της, το τελευταία διάστημα, από τη διαθεσιμότητα μέχρι και το θέμα των παιδικών. «Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν τη θέση τους για ιδία συμφέροντα, έχοντας και μια θεσμική θέση στη ΚΕΔΕ, και η ηγεσία της να μη βγαίνει να το κατακρίνει», είπε -σύμφωνα με τις πληροφορίες- φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανηιλίδη και την κόντρα που είχαν για το μεγάλο ποσοστό θέσεων που κάλυψε στα ΚΔΑΠ ο δήμος της βόρειας Ελλάδας.

Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μαραβέλιας αντέδρασε έντονα, υπερασπιζόμενος την ΚΕΔΕ. Κατά τον κ. Μαραβέλια η Κεντρική Ένωση Δήμων κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.