ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κεντρική Μακεδονία: Ναι σε έργο για ασφαλή και βιώσιμη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη


Την υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού έργου για ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 75.000 ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση του σώματος.
Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment” (COMPASS4D) (Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συνεργατικής κινητικότητας για ασφαλείς και βιώσιμες υπηρεσίες), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνίας, Περιεχομένου και Τεχνολογίας), μέσω του προγράμματος ICT PSP 2012. Το ποσοστό της συγχρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%.

Το έργο, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος, αφορά στη θεματική της ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για έξυπνες πόλεις (ICT for «smart» cities) και, συγκεκριμένα, τον άξονα 1.2 «Συνεργατικά συστήματα μεταφορών για έξυπνη κινητικότητα» (Cooperative transport systems for smart mobility).

Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα παρέχονται μέσα από το υφιστάμενο Σύστημα Διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Μεταφορών. Πιλοτικά οι υπηρεσίες θα εφαρμοστούν σε περίπου 42 χρήστες, που θα διαθέτουν οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, στα οποία περιλαμβάνονται 35 οχήματα ΔΧ (ταξί) και 7 οχήματα ΙΧ.

Οι υποδομές που προβλέπει το έργο είναι νέες εγκαταστάσεις συνεργατικών συστημάτων σε 7 σηματοδοτούμενους κόμβους κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, όπως:

Ενεργειακά αποδοτική δρομολόγηση οχημάτων και διαχείριση της κυκλοφορίας
Βέλτιστες διαδρομές για τους μετακινούμενους
Παροχή πληροφορίας για τη βέλτιστη ταχύτητα προς τους οδηγούς, ώστε να επιτευχθεί «πράσινο κύμα» στους σηματοδοτούμενους κόμβους
Έγκαιρη προειδοποίηση για κόκκινους σηματοδότες στα σημεία προσέγγισης κεντρικών σηματοδοτούμενων κόμβων
Στην πιλοτική εφαρμογή του έργου θα συμμετάσχουν οι παρακάτω φορείς:


  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Μεταφορών (υπεύθυνος πιλοτικών δοκιμών για την Θεσσαλονίκη)
  • INFOTRIP/MIZAR (τεχνολογικός πάροχος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (αρμόδιος δημόσιος φορέας)
  • Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών – Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (υπεύθυνος διεπαφών χρηστών και φορητών συσκευών)
  • Eurotaxi (υπεύθυνος για τον στόλο οχημάτων ταξί)

Σχετικά με το νέο έργο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Με συγκεκριμένες πράξεις αποδεικνύουμε ότι υποστηρίζουμε τη βιωσιμή κινητικότητα. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Μέσα από το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημιουργούμε δομές, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με τις οποίες οι οδηγοί που κινούνται στη Θεσσαλονίκη θα έχουν καλύτερη ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους με σκοπό να αποσυμφορηθεί το ήδη βεβαρυμμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.