ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δ. Λήμνου: Θεατής της ταλαιπωρίας των νησιωτών το υπουργείο Ναυτιλίας

Ευθύνες στο υπουργείο Ναυτιλίας, «το οποίο παραμένει σιωπηλός θεατής της ταλαιπωρίας των νησιωτών που θεωρητικά υπηρετεί» αλλά και στη ναυτιλιακή εταιρεία που «αδιαφορώντας για τις συμβατικές τις υποχρεώσεις κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος» επιρρίπτει ο δήμαρχος της Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής με αφορμή τα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.


Ο δήμαρχος αφού αναφέρει ότι οι κάτοικοι του νησιού «βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε διαρκή αγώνα διεκδικώντας το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να έχουν ασφαλείς, ποιοτικές, και συχνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες» υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται να τεθούν από την πολιτεία κάποια όρια και να απαντηθεί το ερώτημα γιατί ποτέ δεν κινείται καμία διοικητική διαδικασία, δεν επιβάλλεται οποιαδήποτε κύρωση, αλλά μονίμως οι αρμόδιοι εμφανίζονται ως απολογητές των αντισυμβατικών συμπεριφορών των εταιρειών«.

Ολόκληρο το άρθρο του δημάρχου έχει ως εξης:

«Οι κάτοικοι της Λήμνου, οι τοπικοί φορείς και ο Δήμος βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε διαρκή αγώνα διεκδικώντας το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους να έχουν ασφαλείς, ποιοτικές, και συχνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Η Λήμνος συνδέεται με Αττική και Β. Ελλάδα με «άγονες» γραμμές, τις οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά πλοία 4ης κατηγορίας, που συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία μονοπωλεί με μακροχρόνιες συμβάσεις, που υποτίθεται ότι είχαν συναφθεί για να δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις και να αναβαθμιστούν τα πλοία, κάτι που φυσικά δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Είναι κατανοητό από όλους ότι μέσα στην γενικότερη κρίση που ταλανίζει την χώρα μας και η ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Επιβάλλεται όμως να τεθούν από την πολιτεία κάποια όρια και να απαντηθεί το ερώτημα γιατί ποτέ δεν κινείται καμία διοικητική διαδικασία, δεν επιβάλλεται οποιαδήποτε κύρωση, αλλά μονίμως οι αρμόδιοι εμφανίζονται ως απολογητές των αντισυμβατικών συμπεριφορών των εταιρειών. Μοναδική προτεραιότητα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν μπορεί για την επιβίωση των εταιρειών να καταδικάζονται οι νησιώτες στην απομόνωση.

Τα παραδείγματα των άθλιων συνθηκών ταξιδιού είναι αναρίθμητα. Οι ατελείωτες ώρες αναμονής στο λιμάνι, οι μη αναγγελλόμενες αλλαγές λόγω των συνεχών βλαβών των πλοίων, οι μονομερείς ματαιώσεις εγκεκριμένων δρομολογίων, αποτελούν καθημερινότητα για τους κατοίκους της Λήμνου. Το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα, θεωρείται «συνηθισμένο» να χρειαστείς 17 με 18 ώρες για να φτάσεις στο Λαύριο, αφού οι αιφνιδιαστικές, για τους επιβάτες, αλλαγές πλοίων και οι συγχωνεύσεις δρομολογίων γίνονται ανεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι οποίες κατά κανόνα απλώς παρακολουθούν και νομιμοποιούν τις επιλογές των εταιρειών.

Η κακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα σε όσους πρέπει να ταξιδέψουν είτε προς τα αστικά κέντρα είτε προς την έδρα του νομού και της περιφέρειας την ώρα που οι αναγκαστικές μετακινήσεις των κατοίκων πληθαίνουν καθώς καταργούνται πολλές υπηρεσίες (ΔΟΥ, Δ/νσεις Εκπαίδευσης, Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας, Αρχιτεκτονικά Συμβούλια, γραφεία Αλλοδαπών κ.α. ) ενώ την ίδια περίοδο συγχωνεύεται το νοσοκομείο της Λήμνου με αυτό της Λέσβου που απέχει περισσότερο από έξι ώρες ακτοπλοϊκά και συνδέεται όταν αυτό είναι εφικτό δύο με τρείς φορές της εβδομάδα. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από τους κυβερνώντες ότι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για τους νησιώτες είναι μέσο απαραίτητο για την επιβίωση τους και όχι μέσο αναψυχής.

Συνέπεια της κατάστασης που αναγκαζόμαστε να υπομείνουμε είναι η υπονόμευση της τουριστικής ανάπτυξης της Λήμνου καθώς οι συνεχείς καταγγελίες των επιβατών και οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού, δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Λήμνο.

Κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο παραμένει σιωπηλός θεατής της ταλαιπωρίας των νησιωτών που θεωρητικά υπηρετεί, αλλά και η ναυτιλιακή εταιρεία που αδιαφορώντας για τις συμβατικές τις υποχρεώσεις κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.

Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές της κατάστασης αυτής. Οι Λημνιοί θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματα μας. Οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών και φυσικά και των ακριτών του Αιγαίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.