ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κριθιάς κ. Χρήστος Καζάκας στο ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄.



Συνέντευξη
στον Δημήτρη Καβαρλή

Η Εφημερίδα ΄΄ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ΄΄  συνεχίζει το οδοιπορικό της στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά, με προορισμό αυτή τη φορά την Τοπική Κοινότητα Κριθιάς. Το ΄΄ Βήμα των Αιρετών΄΄ φιλοξενεί τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καζάκα σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα, στην καταγραφή και στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων  της Κριθιάς.

Ο κ. Καζάκας βρίσκεται για δεύτερη φορά στο τιμόνι της Κοινότητας Κριθιάς εγκαινιάζοντας και στις δύο θητείες του τις νέες Αυτοδιοικητικές Μεταρρυθμίσεις, την πρώτη φορά με τον ΄΄Καποδίστρια΄΄κατά την τετραετία 1998 – 2002 ως Πρόεδρος και παράλληλα Δημοτικός Σύμβουλος του ΄΄Καποδιστριακού΄΄Δήμου Ασσήρου ενώ τη δεύτερη με τον ΄΄Καλλικράτη΄΄ από το 2011 έως σήμερα ως Πρόεδρος  του νέου διευρυμένου Δήμου Λαγκαδά. Επιχειρηματίας στο επάγγελμα έχει να επιδείξει εκτός της ενασχόλησης με τα κοινά πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση τόσο με την ποδοσφαιρική ομάδα όσο και με το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο της Κριθιάς αντίστοιχα.

Κύριε Πρόεδρε, με λίγα λόγια πως θα παρουσιάζατε την Τοπική Κοινότητα της Κριθιάς στους συνδημότες του ΄΄Καλλικρατικού΄΄ Δήμου Λαγκαδά?

Η Κριθιά είναι η πρώτη πληθυσμιακά Τοπική Κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά, με 1.650 μόνιμους κάτοικους περίπου και πάνω από 2.000 εγγεγραμμένους στα Δημοτολόγια. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μεγάλη ομογενειακή κοινότητα των Κριθιωτών που βρίσκονται στην Αυστραλία και η οποία αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ στους πρόποδες του όρους Καμήλα ή Ντεβέ Καράν για τους παλιότερους, πάνω στο οποίο χτίστηκε ένα παρεκκλήσι προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Είναι δομημένη και χτισμένη σωστά βάση σχεδίου πόλεως ενώ απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά που υπάρχουν στη περιοχή και γνωρίζει μεγάλη πολιτιστική άνθηση με πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στις 23 Αυγούστου, όπου ο Ιερός μας Ναός γιορτάζει την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την Λιτάνευση της ομώνυμης Ιερής Εικόνας όσο και την Κυριακή του Θωμά όπου διοργανώνεται η «Γιορτή του Μαντιού», μιας πρωτότυπης πίτας που έφεραν οι πρόγονοί μας από την Ανατολική Θράκη το 1922 και την οποία παρασκεύαζαν σε επίσημες και γιορτινές ημέρες με σκοπό να τιμήσουν κάποιον φιλοξενούμενό τους.

Τέλος, στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η εικόνα της ΄΄Παναϊδέλας΄΄ που απεικονίζει την Παναγία σε στάση προσευχής. Για την ιστορία, η εικόνα βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση, μετά από όραμα που είδε μία γυναίκα του χωριού ΄΄Γκνόινα΄΄ στον ύπνο της. Οι συγχωριανοί της έσκαψαν στο σημείο που τους υπέδειξε και εντόπισαν την εικόνα μέσα στα χώματα. Στο σημείο όπου βρέθηκε  η εικόνα χτίστηκε το παρεκκλήσι, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες, προϋπήρχε της εγκατάστασης των Κριθιωτών το 1922.

Η εικόνα της Παναγίας της ΄΄Παναϊδέλας΄΄, που αναφέρατε κ. Καζάκα, χρονολογείται περίπου στην εποχή που ξέσπασε στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος η θεολογική και πολιτική διαμάχη αναφορικά με τη λατρεία των εικόνων, η γνωστή σε όλους μας ΄΄Εικονομαχία΄΄. Πιστεύετε ότι η πρόσφατη διαμάχη που είδε το φως της δημοσιότητας  αναφορικά με τη μεταφορά της εν λόγω εικόνας, αποτελεί μία σύγχρονη μορφή ΄΄Εικονομαχίας΄΄ σε δημοτικό επίπεδο?

Κύριε Καβαρλή, η περίοδος της ΄΄Εικονομαχίας΄΄ είναι ένα ιστορικό γεγονός με ποικίλες θεολογικές και πολιτικές πτυχές και προεκτάσεις, που αποτέλεσε και αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους ιστορικούς. Όσον αφορά τώρα στα του οίκου μας. Οι συγχωριανοί μου με εξέλεξαν στο τιμόνι της Τοπικής Κοινότητας Κριθιάς για να τους αντιπροσωπεύω και να προστατεύω αρχικά σε πρώτη φάση τα συμφέροντά τους και στη συνέχεια τα συμφέροντα όλων των Δημοτών του Δήμου Λαγκαδά.

Ότι αφορά τον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος εμένα προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο διότι, αυτός ο χαρακτηρισμός ΄΄Εικονομαχίες΄΄ υποβαθμίζει το θέμα που προέκυψε στο παρεκκλήσι μας, όπου εμείς το χειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο με την Ιερά Μητρόπολη και τους κατοίκους της Κριθιάς, γι΄ αυτό και δεν θέλω να επανέλθω σε εκείνο το δημοσίευμα.

Είπατε ότι καθήκον σας είναι η προστασία των συμφερόντων της Τοπικής Κοινότητας και των Δημοτών. Υπάρχει κάποιο θέμα που  αντίκειται ή βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα αυτά?

Στην Κριθιά υπάρχει ένα φράγμα στο ποτάμι που κατευθύνεται από το Εξαμίλι στο Γαλλικό που κατασκευάστηκε το 1999 με χρήματα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Γεωργίας. Πρόσφατα κάποιος ιδιώτης έκανε αίτηση για την παραχώρηση έκτασης 28,5 στρεμμάτων μπροστά από το φράγμα προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών καθώς και τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Τυχόν παραχώρηση αυτής της έκτασης θα αποκλείσει εξολοκλήρου την πρόσβαση στο φράγμα και θα δημιουργήσει πληθώρα αρνητικών συνεπειών τόσο για τους Δημότες όσο και για το Δήμο.

Το φράγμα αυτό κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει την εκμετάλλευση εντατικών αγροτικών καλλιεργειών και να βοηθήσει την τοπική κτηνοτροφία. Βέβαια από την κατασκευή του μέχρι σήμερα δεν  έχει συντηρηθεί και δεν έχει αξιοποιηθεί στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του από τις προηγούμενες Διοικήσεις καθώς εκτός από σημαντικό παραγωγικό εργαλείο αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο και έναν χώρο μεγάλης φυσικής ομορφιάς.

Ο Δήμος στο παραπάνω αίτημα του ιδιώτη δεν έχει δικαίωμα γνωμοδότησης καθόσον ο χώρος είναι ιδιοκτησία της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης. Παρόλα αυτά με ενέργειες του Τοπικού Συμβουλίου και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Λαγκαδά έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε και ο ιδιώτης να πραγματοποιήσει την επένδυσή του αλλά και ο Δήμος να αξιοποιήσει το φράγμα προς όφελος των αγροτών της Κριθιάς.
Εκτός από το έκτακτο αυτό θέμα του φράγματος που προέκυψε υπάρχουν άλλα θέματα προτεραιότητας στην Τοπική Κοινότητα Κριθιάς για τα οποία θα πρέπει να επιληφθεί η Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά?

Ένα θέμα που θα πρέπει να προγραμματιστεί σε βάθος χρόνου είναι η συντήρηση και ανακατασκευή της οδοποιίας του οικισμού η οποία είναι πολλών χρόνων. Άμεσα όμως δύο τμήματα της οδοποιίας που εγκρίθηκαν το 2010 από την προηγούμενη διοίκηση έχουν μείνει ημιτελή, εγκαταλείφθηκαν  και χρήζουν άμεσα αποπεράτωσης . Ένα κομμάτι 500 μέτρων στο τμήμα της περιφερειακής οδού και ένα κομμάτι 150 μέτρων πίσω από το πολιτιστικό Κέντρο.

Προτεραιότητα επίσης θα πρέπει να δοθεί αρχικά στη συντήρηση, στην περίφραξη και στην κατασκευή ενός στεγάστρου στις βρύσες των καινούργιων νεκροταφείων και στη συνέχεια  η κατασκευή ενός οστεοφυλακίου στο οποίο θα τοποθετήσουμε με τον πρέποντα σεβασμό τα οστά των προγόνων μας από το παλαιό νεκροταφείο για να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε στην κατάργησή του.

Θέμα ασφάλειας των παιδιών που παίζουν αποτελεί η περίφραξη των γηπέδων του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Επιπλέον στο γήπεδο του ποδοσφαίρου απαιτείται η κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης, η κατασκευή κερκίδας, η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος και η ανακατασκευή του χλοοτάπητα για να μπορεί η τοπική ομάδα να υποδέχεται αξιοπρεπώς τις αντίπαλες ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Η αναμόρφωση και ανάπλαση του χώρου του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα καθώς είναι πόλος έλξης επισκεπτών από όλο το Νομό Θεσσαλονίκης και τέλος θα πρέπει αν ολοκληρωθεί η τελευταία φάση του συνεχιζόμενου έργου ΄΄Ανάπλαση κα Επέκταση του Οικισμού της Κριθιάς΄΄ το οποίο βρίσκεται στην τελευταία φάση ύστερα και από την κατάθεση των ενστάσεων και των προτάσεων από το Τοπικό Συμβούλιο της Κριθιάς στο αρμόδιο για τη μελέτη γραφείο.

Η βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη βρίσκεται σε πρώτη διάταξη στην ατζέντα της Διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά. Πως θα τη βαθμολογούσατε?

Θα τη βαθμολογούσα από αρκετά καλά έως πολύ καλά καθώς το Κοινοτικό κατάστημα διαθέτει μόνιμο υπάλληλο για τη διεκπεραίωση καθημερινών και λειτουργικών θεμάτων των Δημοτών, το τμήμα καθαριότητας επανδρώθηκε από δύο άτομα με 5μηνη σύμβαση που απασχολούνται αποκλειστικά για την Κριθιά και τέλος υπάρχει γιατρός που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους δύο φορές την εβδομάδα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Αντιδημάρχους που σε κάθε αίτημά μου είναι πρόθυμοι και με εξυπηρετούν για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Τους Προέδρους της  Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Λαγκαδά(Δ.Η.Κ.Ε.Λ) κ. Γιώργο Σεπιάδη, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαγκαδά(Δ.Ε.Υ.Α.Λ) κ. Σταύρο Τερζάκη και της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Αθλητισμού και Παιδείας(Υ.Κ.Π.Α.Α.Π) κ. Στέλλιο Δεργιανλή για την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση των θεμάτων της Τοπικής Κοινότητας Κριθιάς.

Η καθημερινότητα θα μπορούσε  να βελτιωθεί θεαματικά εάν η Διοίκηση του δήμου προχωρούσε στην χορήγηση της Πάγιας Προκαταβολής που θα εξυπηρετούσε άμεσα και αποτελεσματικά μικροπροβλήματα μετακινήσεων, επίβλεψης και συντήρησης που ανακύπτουν καθημερινά στις Τοπικές Κοινότητες.

Στις Δημοτικές Εκλογές είχατε κατέβει και εκλεχτήκατε με την Παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Ιωάννη Καραγιάννη. Αυτό σας δημιουργεί προβλήματα στα καθήκοντα του Προέδρου και στη συνεργασία σας με την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου?

Στην αρχή διαπίστωσα μια δυσπιστία η οποία δημιουργούσε την αίσθηση μιας ευνοιοκρατικής προς τους ΄΄φίλους΄΄ διοίκησης, που αντικατοπτριζόταν  με τα υποτιθέμενα έργα προτεραιότητας τα οποία εγώ προσωπικά χαρακτήριζα ως έργα πολιτικής σκοπιμότητας. Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι στη συνέχεια, τόσο από τη συμπεριφορά του Δημάρχου όσο και από τη συμπεριφορά των συνεργατών του, η εκτίμησή μου αυτή άλλαξε τελείως.

Είναι υποχρέωσή μας να τα αναγνωρίζουμε όλα και να συμβαδίζουμε με την πραγματικότητα καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι προτεραιότητά μας δεν πρέπει είναι τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη αλλά μοναδικό μας μέλημα και στόχος θα πρέπει να αποτελεί η εξυπηρέτηση αλλά και η διασφάλιση των συμφερόντων των Τοπικών  Κοινοτήτων και κατ΄ επέκταση όλων των Δημοτών. Γι΄ αυτό κ. Καβαρλή θα ήθελα να αποδώσω τα εύσημα στους Καποδιστριακούς προκατόχους μου στη θέση του Προέδρου κ.κ. Γεωργίου Καλαθά (2003-2006) και Νικολάου Κουλτούκη* (2007-2010), για όλες τις προσπάθειες που καταβάλανε για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών της Κριθιάς

Επίσης, θα ήθελα από του βήματος  αυτού που μου δώσατε για να παρουσιάσω την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Τοπική Κοινότητα της Κριθιάς,  να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Γιάννη Αναστασιάδη που βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό μας και μας συμπαραστέκεται στα δύσκολα


* Ο κ. Νίκος Κουλτούκης πρώην Πρόεδρος Κριθιάς παρακολουθώντας το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του δύο προβλήματα που κατά τη γνώμη του χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
- Η διάνοιξη του κόμβου στον Περιφερειακό, τον οποίο η Τροχαία έκρινε μικρό και ακατάλληλο για τη διέλευση μεγάλων οχημάτων και αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων.
- Η εξάλειψη των κακοτεχνιών και η δημιουργία εύκολης πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες στην κεντρική πλατεία της Κριθιάς, ένα έργο ημιτελές το οποίο δεν έχει παραλειφθεί μέχρι σήμερα, μιας και ο Δήμος βρίσκεται ακόμη σε διαβουλεύσεις με τον εργολάβο για την καλή εκτέλεση των όρων της σύμβασης. 


2 σχόλια :

  1. Τα σχόλια ΔΕΝ διαγράφονται, ΔΕΝ τροποποιούνται και παραμένουν ΠΑΝΤΑ σε κοινή θέα!!!

    Εάν δεν σας κάνει κόπο μπορείτε κάλλιστα να το επανυποβάλλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

This is a comment.