ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

200 οχήματα στέλνει η Γερμανία στον ΕΣΕΠΑ για τη δασοπυρόσβεση


Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών
200 οχήματα στέλνει η Γερμανία στον ΕΣΕΠΑ για τη δασοπυρόσβεση και τις ανάγκες του Σώματος Εθελοντών
 


 
Μια ανέλπιστα μεγάλη βοήθεια από 200 πυροσβεστικά οχήματα, και όχι μόνο, στέλνει η Γερμανία στην Ελλάδα και δη στον ΕΣΕΠΑ (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών) για τις ανάγκες πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε όλη τη χώρα.

Ήδη χθες, παρουσία του προέδρου του ΕΣΕΠΑ και της Παγκόσμιας Επιτροπής Δασοπυροσβεστών κ. Νίκου Σαχινίδη,

εκτελωνίστηκε στη Βέροια το δεύτερο όχημα (φωτο) και ακολουθούν άλλα επτά, μαζί με υλικά και ανταλλακτικά εξοπλισμού, αξίας 200.000 ευρώ, για το κεντρικό συνεργείο των πυροσβεστικών οχημάτων του ΕΣΕΠΑ.

«Εδώ διαπιστώνουμε ότι δεν είναι μόνο λόγια και υποσχέσεις του κ. Φούχτελ (Γερμανός Υπ. Εργασίας) αλλά πρόκειται για μια ευχάριστη πραγματικότητα.

Η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τους εθελοντές ούτε τον εαυτό της και η ανταπόκριση της Γερμανίας είναι πολύ σημαντική για το έργο του ΕΣΕΠΑ του οποίου η καρδιά χτυπάει στα Ριζώματα Ημαθίας», τόνισε ο κ. Σαχινίδης, αμέσως μετά τον εκτελωνισμό του οχήματος.

Παρών ήταν και ο υπεύθυνος στο γραφείο του κ. Φούχτελ για τα οχήματα και τους εξοπλισμούς που παραλαμβάνει το ΕΣΕΠΑ από τη Γερμανία, κ. Kasrten Triesch (που είναι και υπεύθυνος Τύπου της κυβέρνησης του Hessen) ο οποίος μας μίλησε για την ελληνογερμανική συνεργασία: «Δεν ξέραμε ακριβώς, και τελικά το διαπιστώσαμε και εκπλαγήκαμε, το πόσο αραιό είναι το πυροσβεστικό δίκτυο στην Ελλάδα.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι ανταποκρίνεται μόνο κατά 5-10% σ’ αυτό που έπρεπε να είναι, έχει δηλαδή κατά 90% ελλείψεις σε σταθμούς και μηχανήματα-οχήματα. Και βέβαια καμία χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό δίκτυο, με ανθρώπους που θα πρέπει να πληρώνει.

Γι’ αυτό και τα τελευταία 100 χρόνια, (και στη Γερμανία) αναπτύχθηκε το σύστημα αυτό βασιζόμενο κυρίως στους εθελοντές. Συγκριτικά μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, εδώ έχει 10.000 επαγγελματίες πυροσβέστες και στη Γερμανία, επαγγελματίες και εθελοντές είναι 1.300.000.

Στην Ελλάδα βρήκαμε το ΕΣΕΠΑ, το οποίο προσπαθεί να κάνει ένα δίκτυο κατά το γερμανικό πρότυπο στην εθελοντική πυρόσβεση και οργανώνουμε πρακτικά, γι’ αυτό το λόγο, μια βοήθεια από τη Γερμανία η οποία παράλληλα θα βοηθήσει ουσιαστικά και τους πολίτες, αφού προβλέπεται η δημιουργία πολλών σταθμών εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα με οργανωμένες υποδομές.

Προσπαθούμε να στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια με οχήματα, υλικά και ανταλλακτικά αλλά αργότερα να ενισχύσουμε, πέρα από τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, και με ένα μεγάλο αριθμό φορτηγών και ασθενοφόρων, τόσο από τον γερμανικό στρατό όσο και από τα γερμανικά κρατίδια» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Karsten, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή του κόσμου σε τέτοιες δράσεις.

«Πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος επαφίεται κυρίως στα χέρια και το ενδιαφέρον των πολιτών μέσα από τον εθελοντισμό, πουβλέπουμε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα, χωρίς βεβαίως να θέλουμε να αντικαταστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι στη Γερμανία ο κανόνας είναι, να λειτουργεί επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία σε πόλεις άνω των 70.000 κατοίκων».

Κλείνοντας, ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε και στο Κέντρο του ΕΣΕΠΑ στα Ριζώματα, το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή, όπως είπε, πολλά καινούργια οχήματα και ότι καλύτερο έρχεται από το εξωτερικό για τις ανάγκες του Εθελοντικού Σώματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.