ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25-5-14 ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Μια μεγάλη κουβέντα που ξεκίνησε από πολύ ψηλά φαίνεται να τερματίζει άδοξα και ο ρεαλισμός να επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όλα ξεκίνησαν με τη «κρούση» του Βαγγέλη Βενιζέλου προς τον Πρωθυπουργό
για να μεταφέρουν τις δημοτικές εκλογές ενάμισι χρόνο αργότερα τον Νοέμβριο του 2015. Αίτημα απολύτως λογικό για το ΠΑΣΟΚ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οργανωτικής του δομής στηρίζεται στους δημάρχους που εξέλεξε το 2010, περίπου τα 3/5 των δημάρχων όλης της χώρας.

Στον Αντώνη Σαμαρά στην αρχή φάνηκε λογικό και βολικό πολιτικά οι δημοτικές εκλογές να πάνε κατά πίσω. Το ίδιο και ο τότε κυβερνητικός εταίρος Φώτης Κουβέλης και το κόμμα του η Δημοκρατική Αριστερά. Άρχισε τότε μια μεγάλη συζήτηση τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα όργανα της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων. Ο κάθε δήμαρχος ή υποψήφιος δήμαρχος είχε μια άποψη, ανάλογα με το τι τον συνέφερε προσωπικά, ενώ όσοι ήταν αντίθετοι στην μετάθεση του χρόνου των δημοτικών εκλογών έθεταν έντονα και επιτακτικά ζήτημα αντισυνταγματικότητας και μάλλον είχαν δίκιο.
Δημιουργήθηκε τεράστια σύγχυση. Σύγχυση που την καλλιέργησε εντέχνως και το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών με τις διφορούμενες και αινιγματικές θέσεις του. Δεν βγήκε ποτέ ο Στυλιανίδης να πει ότι αλλάζει ο χρόνος των εκλογών, αλλά δεν διαβεβαίωσε και ποτέ, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, αν και πολλές φορές προκλήθηκε από τα ΜΜΕ και δημάρχους να το κάνει.
Κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι κάθε μετάθεση του χρόνου των δημοτικών εκλογών είναι συνταγματική εκτροπή και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Τότε ο Κουβέλης κωλώνει και κάνει πίσω. Αν και ο τομέας Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς συμφωνούσε για μια εξάμηνη μετάθεση των εκλογών τον Νοέμβριο του 2014, ο Κουβέλης τους καπελώνει και δίνει τέλος στα σενάρια για μετάθεση των εκλογών. Αναγκαστικά, οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι κλείνουν οριστικά το θέμα.
Και ενώ όλοι πειστήκαν ότι ξεκαθάρισαν οι όροι του παιχνιδιού ένα νέο γαϊτανάκι αρχίζει : ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Από το πουθενά και χωρίς καμία αιτία, κάποιοι άρχισαν να προτείνουν την εκλογή των δημάρχων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό των δημοτικών συμβούλων. Κάποιοι μεγαλοδήμαρχοι και κύκλοι του ΥΠΕΣ, ξεκίνησαν να προπαγανδίζουν τα πλεονεκτήματα αυτού του «ευρωπαϊκού» συστήματος, δημιουργώντας νέα σύγχυση στους αυτοδιοικητικούς.
Λέγεται ότι το Μαξίμου δεν έδωσε ποτέ το ΟΚ για αυτήν την πρόταση και ότι ένας από τους λόγους που τέθηκε εκτός κυβέρνησης ο Στυλιανίδης ήταν ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει και να απορροφήσει αυτήν την σύγχυση που δημιουργήθηκε για το εκλογικό σύστημα και το χρόνο των δημοτικών εκλογών.
Είναι πλέον σίγουρο ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σε πλήρη συνεννόηση με το Μαξίμου, δεν πρόκειται να αγγίξει αυτές τις καυτές πατάτες. Με την τρόικα έξω από την πόρτα του Υπουργείου να δείχνει τους δήμους ως την μεγαλύτερη δεξαμενή για κινητικότητα και απολύσεις, ο νέος υπουργός δεν έχει τη πολυτέλεια να ασχολείται με φιλολογικά ζητήματα και υποθέσεις εργασίας.
Το θέμα έχει κλείσει οριστικά, οι Δημοτικές εκλογές θα γίνουν όπως προβλέπεται από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 με το ίδιο εκλογικό σύστημα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.