ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αποζημιώσεις αγροτών λόγω ζημιών από αγριόχοιρους στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας

Ερώτηση του Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη-Αποζημιώσεις αγροτών λόγω ζημιών από αγριόχοιρους στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας

Προς τους κ. κ. Υπουργούς: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  2) Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Σύμφωνα με έγγραφο του Φορέα Διαχ είρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης[υπ. Αρ. 1642/28-11-2012 επιστολή
προς τον ΕΛΓΑ και στο ΥΠΑΑΤ], η περιοχή περιμετρικά της λίμνης Κορώνειας στο εξωτερικό όριο της Α΄ Ζώνης, γέμισε αγριογούρουνα τα οποία προκαλούν τεράστιες ζημιές, κυρίως στις καλλιέργειες καλαμποκιού, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Στην περιοχή της Κορώνειας τα όρια της συνθήκης Ramsarταυτίζονται με τα όρια του Εθνικού Πάρκου δηλαδή με τα όρια της Α΄ Ζώνης Προστασίας, στην οποία δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Σύμφωνα δε με τον ΕΛΓΑ ( Κανονισμός 27.07.2011) αποζημιώνονται οι καλλιέργειες, στις περιοχές που εμπίπτουν στη συνθήκη RAMSAR ( Α΄Ζώνη Προστασίας)
Επειδή οι καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τους αγριόχοιρους βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης,στο εξωτερικό όριο της Α΄ Ζώνης.
Επειδή σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τα αγριογούρουνα γύρω από την λίμνη Κορώνεια.
Επειδή σύμφωνα με την ΚΥΑ 6919/2004 (ΦΕΚ 248Δ/5-3-2004), απαγορεύεται το κυνήγι σε μία ακτίνα300 μ. από τα όρια της Α’ Ζώνης, δεν υπάρχει τρόπος απομάκρυνσης των αγριόχοιρων και για να διασφαλίσουμε την ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων με την άγρια πανίδα.
Επειδή λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν οι αγρότες που υπέστησαν τις ζημιές και να αλλάξει η σχετική νομοθεσία που προβλέπει αποζημίωση μόνο σε εκτάσεις που ανήκουν στη συνθήκη Ramsar δεδομένου ότι όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην περιοχή της Κορώνειας εντός της Ζώνης Ramsar δεν υπάρχουν καλλιέργειες.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί
1) Προτίθεστε να προβείτε στην τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις περιμετρικά των προστατευόμενων περιοχών , όπως της λίμνης Κορώνειας, που υφίστανται ζημιές από αγριόχοιρους;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αποζημίωση των καλλιεργειών περιμετρικά της λίμνης Κορώνειας για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους αγριόχοιρους;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.