ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Χτυπάει καμπανάκι για απένταξη από το ΕΣΠΑ

 
Μια ανάσα από την οριστική απένταξή του και ακύρωσή του βρίσκεται το έργο της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας. Δώδεκα εκατ.ευρώ περιμένουν να απορροφηθούν (τα 7 εκατ.ευρώ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), αλλά στην επόμενη και τελευταία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ σε περίπου ένα μήνα, το έργο ενδέχεται να βγει και τα δεσμευμένα κονδύλια να διοχετευτούν σε άλλα έργα που μπορούν να γίνουν.
Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας κινδυνεύει να γίνει το πρώτο μεγάλο έργο που απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ
και χάνεται η τελευταία ευκαιρία κατασκευής του, ενώ με την ακύρωσή του τινάζεται στον αέρα όλος ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που προοιωνίζεται αλυσιδωτές επιπτώσεις (λιγότερος χρόνος ζωής στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αδυναμία να προχωρήσει ο ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου, μεταφορά σκουπιδιών σε όλο το νομό με απορριμματοφόρα αντί για κοντέινερ κτλ.).
Η αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής της Ευκαρπίας οδηγεί όχι μόνο στην ακύρωση της κατασκευής του ΣΜΑ, αλλά αναγκάζει σε αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς την ανάδοχο εταιρία, χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες.
Το έργο ήταν στον… αέρα εδώ και ένα χρόνο. Παρά τις διαβουλεύσεις και παρά το γεγονός ότι το έργο έχει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, κάτοικοι και φορείς (Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων Κατά της Κατασκευής και Χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας) της περιοχής δε θέλουν να γίνει ο ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο.
Τα χρήματα είναι δεσμευμένα, οι εγκρίσεις υπάρχουν, αλλά έργο δε γίνεται και συνεπώς δεν υπάρχει απορρόφηση. Προκειμένου να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκέφτεται πλέον σοβαρά πως το έργο δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες κι έτσι το έχει βάλει πρώτο στη λίστα των έργων προς απένταξη από το ΕΣΠΑ, δηλαδή ακύρωση… Αύριο το πρωί ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί το χώρο, προκειμένου να επιθεωρήσει το έργο και να ενημερωθεί τόσο για τα σημερινά επεισόδια, όσο και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την υλοποίησή του, ώστε να λάβει και τις οριστικές αποφάσεις, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.
Αντίθετος στο έργο είναι και ο Δήμος Παύλου Μελά, βάσει απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και παρά τις τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό και την άρση των αρχικών αντιρρήσεων πολλών δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου. Στην κρίσιμη ψηφοφορία, υπό την πίεση όσων αντιδρούν, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά για την κατασκευή του ΣΜΑ κι αυτή η απόφαση αποδεικνύεται καθοριστική.
Το Δίκτυο έχει ξεκαθαρίσει πως τίποτα δεν μπορεί να πείσει τους εκπροσώπους του και τους κατοίκους για να αλλάξουν άποψη, οπότε μπροστά στο αδιέξοδο η μόνη λύση σήμερα φαντάζει η ακύρωση του έργου, που όμως κι αυτή δεν είναι απλή, λόγω των σημαντικότατων επιπτώσεων στο μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων έλαβαν σταδιακά και πολιτικό χαρακτήρα.
Με την ακύρωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κινδυνεύει με κορεσμό και αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τα… σπασμένα στον εργολάβο που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου («Δυναμική Εργων»). Για κάθε μέρα καθυστέρησης του έργου ο ανάδοχος διεκδικεί αποζημίωση 10.000 ευρώ (το συνολικό ύψος μόνο για το 2012 ανέρχεται σε 4 εκ. ευρώ).
Το έργο «ταλαιπωρείται» επί τέσσερα χρόνια, καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2009, η σύμβασή του υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2010 και οι εργασίες που επρόκειτο να αρχίσουν τον επόμενο μήνα κόλλησαν αρχικά στη γραφειοκρατία. Επειτα από 112 εγκρίσεις (η οικοδομική άδεια δόθηκε στα τέλη του 2011) μπήκαν οι μπουλντόζες τον Ιανουάριο του 2012 και αμέσως σταμάτησαν τις εργασίες λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων. Εκτοτε δεν έχει γίνει καμιά εργασία στο χώρο και πλέον δίνεται η χαριστική βολή στο ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.