ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο "εφιάλτης" Σόιμπλε επιστρέφει πιο ισχυρός από ποτέ!

ΧΑΡΗΚΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
 
Από τον Γιάννη Αγγέλη
Όλα τα νεότερα από το Βερολίνο δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας, εκτός απροόπτου, θα έχει και πάλι απέναντί του στο Eurogroup τον κ. Schaeuble. Με αυτόν θα πρέπει να συμφωνήσει για το "πως και πότε" της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος.
Οι διαπραγματεύσεις στην Γερμανία μεταξύ CDU και SPD καταλήγουν –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες– ότι η Καγκελαρία θα εμπιστευτεί, με την συμφωνία του SPD, το χειρόφρενο και το γκάζι της ευρωπαϊκής οικονομίας –γιατί περί αυτού πρόκειται– στον μέχρι σήμερα "εφιάλτη" της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας κ. Wolfang Schaeuble.

Άλλωστε και ο γνωστός "βοστρυχοφόρος" πρόεδρος του Eurogroup και κατά πολλούς "εκπαιδευόμενος" του κ. Schaeuble, ο Ολλανδός κ. Dijsselbloem, φρόντισε να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση χθες από την Ισπανία.

Το μήνυμα ήταν "ο συνομιλητής της είναι η τρόικα" και η τρόικα παίρνει εντολές οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχουν αλλάξει ούτε προέλευση ούτε περιεχόμενο.

Οι εντολές της είναι ότι αν δεν πάρει γραπτές και δρομολογημένες αποφάσεις από την Αθήνα δεν της επιτρέπεται να ανακοινώσει ημέρα άφιξης για την συνέχιση της σύνταξης της Έκθεσης Αξιολόγησης που έχει διακοπεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο... (οι "τεχνικοί" της τρόικα άλλωστε ποτέ δεν εγκατέλειψαν ολοσχερώς την Αθήνα, πάνε και έρχονται...).

Ίσως γι΄ αυτό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θεώρησε αναγκαίο πρόσφατα να προφυλαχθεί έναντι των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν με την δήλωση: "δεν μπορούμε να πούμε όχι άλλα μέτρα...".

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά –για άλλη μια φορά– θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της "Σκύλλας και της Χάρυβδης".

Αν δηλαδή θα επιμείνει στην ρητορική των τελευταίων εβδομάδων περί... "σκληρής διαπραγμάτευσης" ή θα βρει τρόπο να αποδείξει ότι... ο κύκλος τετραγωνίζεται και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα (ή κενό όπως συνηθίζεται να λέγεται τελευταία) του 2014 μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους έξω από νέο "μαχαίρι" σε μισθούς και συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

Μισθούς σε όσα κομμάτια του δημοσίου δεν έχει εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο και συντάξεις σε επικουρικές - εφάπαξ και όρια ηλικίας.

Η συνταγή δεν φαίνεται να διαφέρει και πολύ από ό,τι έχει γίνει και τις άλλες φορές μέχρι σήμερα.

Και στα ακίνητα βέβαια θα πέσει "μαχαίρι", αλλά εκεί η απόδοση των φόρων φαίνεται να έχει χτυπήσει "τοίχο" καθώς η άγρια φορολόγηση των ακινήτων στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έμμεσο κούρεμα των αποταμιεύσεων. Και αυτές –οι καταθέσεις– έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται λόγω φόρων και κατανάλωσης σε αρκετά ανησυχητικά επίπεδα, ιδιαίτερα (οι μικρές καταθέσεις) μετά την απόφαση να επιτραπεί η κατάσχεσή τους.

Τρόικα και εκλογές

Μέχρι πριν λίγες ημέρες η "αμηχανία" συνόδευε τον εκνευρισμό που επικρατούσε στην τρόικα καθώς κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει –με τα όσα μετέδιδαν (σ.σ. δημοσιεύματα του τύπου) οι πρεσβείες από την Ελλάδα –αν η ρητορική των κυβερνητικών στελεχών για "σκληρή διαπραγμάτευση" είχε στόχο να βάλει στην ατζέντα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Τα τελευταία 24ωρα κατά πώς δείχνουν τα λεγόμενα κοινοτικών αξιωματούχων, αυτή η αμηχανία φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Σε μεγάλο βαθμό.

Και απλώς περιμένουν την κυβέρνηση να τους ενημερώσει για το τι έχει ακριβώς γίνει προκειμένου να αποφασίσουν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουν εισιτήρια για την Αθήνα.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτό οφείλεται σε δικές τους εκτιμήσεις ή είναι αποτέλεσμα νεότερων επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, όπως οι ίδιοι λένε, "περιμένουμε νέα από την Κυβέρνηση...".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.