ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η Κατερίνα Μάρκου για την Οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη και τον ιαματικό τουρισμό

Στις προοπτικές που ανοίγονται για τον ιατρικό και ειδικότερα τον ιαματικό τουρισμό στην Ελλάδα με την Οδηγία 2011/24/ΕΕ για τη διασυνοριακή περίθαλψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, στην τοποθέτησή της επί του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.


Η κ. Μάρκου τόνισε πως η νέα πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται σε εφαρμογή της Οδηγίας  ΕΕ/2011/24 από τον Οκτώβριο του 2013, οδηγεί στο σχεδιασμό ταχύτατων ενεργειών και δράσεων, οι οποίες  θα αναδείξουν το πλούσιο δυναμικό της χώρας σε ιαματικές πηγές και θα θεμελιώσουν το δρόμο της βιώσιμης – αειφόρου ανάπτυξης του ελληνικού θερμαλισμού.

Στην Ελλάδα των 750 πηγών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (θερμοκρασία, χρώμα, οσμή κ.α.), μόνο 112 έχουν αναγνωριστεί από την πολιτεία ως ιαματικές και ελάχιστες - μόλις 18 - είναι  οι ιαματικές πηγές που έχουν πιστοποιηθεί.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση  η κίνηση των επισκεπτών των ιαματικών κέντρων παραμένει σταθερή με μικρές αυξομειώσεις. Κυμαίνεται τα τελευταία 15 περίπου χρόνια γύρω στα 22-24 εκ. χωρίς να υπολογίζονται τις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα. 

Αντίθετα, στην Ελλάδα το 2010, ως επακόλουθο των περικοπών των επιχορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ανακόπτεται η ανάπτυξη που παρουσιάζει ο τομέας ιαματικού τουρισμού, σημειώνοντας πτώση 11,5% έναντι του 2009. Το 2012 παρατηρείται σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας η οποία ανέρχεται στο 45% έναντι του 2011 και στο 56% έναντι του 2005 σύμφωνα με στοιχεία της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε..

Μίλησε ακόμα για την περιορισμένη κάλυψη που προσφέρεται από τον ΕΟΠΥΥ (15 λούσεις το χρόνο, ανώτατο όριο δαπάνης τα 150 ευρώ, μόνο κατά τη λουτρική περίοδο και για ορισμένες μόνο παθήσεις), τη στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, το αντίστοιχο ΕΣΥ καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος για όλους τους πολίτες.

Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση των μονάδων υγείας, με την καθιέρωση σήματος ποιότητας και εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας,  και η εφαρμογή συγκεκριμένων προδιαγραφών και προτύπων ποιότητας και ασφάλειας.

«Η ποιότητα σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά και το εξαίρετο κλίμα της Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό πόλο έλξης για ασφαλισμένους από όλη την Ευρώπη» ανέφερε η κ. Μάρκου.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει το Υπουργείο Υγείας:

α) Να γίνει προσδιορισμός κάθε θερμαλιστικού  συστήματος και να καθορισθούν οι εγκαταστάσεις αγωγής υγείας με ιαματικούς φυσικούς πόρους, ο τρόπος, οι μορφές, ο κύκλος αγωγής καθώς και οι παθήσεις για τις οποίες μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα ο κάθε ιαματικός πόρος.

β) Αναγνώριση και ένταξη της υδροθεραπευτικής αγωγής και των προβλεπόμενων μορφών, όπως για παράδειγμα η πηλοθεραπεία, στις μορφές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ένταξη πιστοποιημένων ιαματικών μονάδων στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

γ) ένα νέο απλό και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο ή και αναθεώρηση του ισχύοντος νόμου 3498/2006 στην κατεύθυνση της ποιοτικής ταξινόμησης των εγκαταστάσεων θερμαλισμού υγείας και συγχρόνως διασφάλισης της αγωγής υγείας στους πολίτες και που να καλύπτει και τις τοπικής εμβέλειας πηγές, βοηθώντας τους ΟΤΑ στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών τους.

Ανάλογες ενέργειες πρέπει να γίνουν και από τα Υπουργεία Τουρισμού, Παιδείας και Περιβάλλοντος.

«Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το θερμαλισμό υγείας, να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα αυτό και να δημιουργήσει νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας, καθώς τα φυσικά και πολιτισμικά  περιβαλλοντικά της προσόντα,  δίνουν τεράστιο πεδίο διαφορετικών εφαρμογών. Είναι θέμα επιλογής του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργείων αν θα παραμείνουμε στην τωρινή κατάσταση απαξίωσης ή θα ενταχθούμε στο βηματισμό του θερμαλισμού της Ευρώπης» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η κ. Μάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.