ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Υπουργείο Ανάπτυξης: Δεν αγνοήθηκαν οι φορείς της αγοράς στη μελέτη του ΟΟΣΑ

Δεν αγνοήθηκαν οι φορείς της αγοράς και οι προτάσεις τους για την κατάρτιση της μελέτης του ΟΟΣΑ, διευκρινίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αφορμή τα ερωτήματα αναφορικά με τον ανταγωνισμό σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και το αν προηγήθηκε διάλογος με τους φορείς της ελληνικής αγοράς για το θέμα.
Συγκεκριμένα το υπουργείο επισημαίνει:

1. Το Σεπτέμβριο του 2012 εστάλη επιστολή προς το σύνολο των φορέων της αγοράς και τις καταναλωτικές οργανώσεις με την οποία το υπουργείο ζητούσε συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι εξής φορείς: Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ΠΑΣΕΓΕΣ, Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), ΙΝΚΑ Κρήτης, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών ν. Σερρών, Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Ένωση Καταναλωτών Καλλιθέας, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών ν. Κιλκίς, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, ΣΕΒ, Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις και πρόσωπα. Όλες οι απαντήσεις κοινοποιήθηκαν στον ΟΟΣΑ.
2. Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ που εκπόνησε τη μελέτη, πραγματοποίησε με πρωτοβουλία της συναντήσεις με πλήθος φορέων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι οργανώσεις: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους, Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, ECR Hellas (Efficient Consumer Response), Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Ένωση Μαρινών Ελλάδος, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Απορρυπαντικών και Σαπώνων Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, καθώς και με εκπροσώπους επιχειρήσεων, υπουργείων, φορέων και οργανισμών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το αντικείμενο του ανταγωνισμού στις συγκεκριμένες αγορές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΟΟΣΑ, ζητήθηκαν επίσης συναντήσεις με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων καθώς και με μεμονωμένες επιχειρήσεις, που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Συνεπώς οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αγνοήθηκαν οι φορείς της αγοράς και οι προτάσεις τους δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Επιστολή Κωστή Χατζηδάκη προς τους φορείς με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2012, όπου αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:
«Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα να αρθούν τα εμπόδια στην Επιχειρηματικότητα και τον Ανταγωνισμό, ώστε να αναδειχθούν οι υγιείς δυνάμεις της Αγοράς και να υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί από τον Αύγουστο, ειδικός συντονιστής, με στόχο να έχουμε πολύ σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ήδη, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχωρεί με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην αναθεώρηση των Αγορανομικών Διατάξεων και την τροποποίηση του Αγορανομικού Κώδικα. Παράλληλα υπογράφηκε ήδη, η σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης», του εν λόγω οργανισμού για τον ανταγωνισμό. Και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εφαρμογή των κανονιστικών αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, θεωρούμε ότι οι παράγοντες της Αγοράς – καταναλωτές και επιχειρήσεις – πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση ρυθμιστικών εμποδίων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς, την ανάπτυξη του Ανταγωνισμού και τη διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης σε επίπεδα καλύτερα για όλους. Το κέρδος θα είναι διπλό: Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.
Προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι απόψεις όλων των παραγόντων της αγοράς άμεσα, ώστε η προσπάθεια να είναι πλήρης, παρακαλούμε να μας αποστείλετε έως τις 30 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένες θέσεις σας για τα παραπάνω. Συνθέτοντας τις θέσεις αυτές με τα στοιχεία του Υπουργείου, θα κινηθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην κατεύθυνση που περιγράφω
Με εκτίμηση
Κωστής Χατζηδάκης»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.