ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Έως και 150.000 € μπόνους θα παίρνουν εφοριακοί που θα πιάνουν φοροφυγάδες

Μπόνους έως και 150.000 ευρώ σε 12.000 εφοριακούς ώστε να τους δοθεί κίνητρο να πιάνουν τους φοροφυγάδες, προτείνει το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» φαίνεται πως θα την υιοθετήσει το ελληνικό δημόσιο, καθώς θεωρείται ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να φέρει κάποια χρήματα στον κρατικό κορβανά.

Το ύψος του μπόνους θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των φοροφυγάδων που θα συλλαμβάνει ο εφοριακός αλλά και ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής.
Η αλλαγή αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγής στην αξιολόγηση των εφοριακών οι οποίοι πλέον θα εξετάζονται γραπτώς και προφορικώς ανά έτος, όπου όποιος «πιάνει» την υψηλότερη βαθμολογία θα έχει προτεραιότητα στην μισθολογική και διοικητική ανέλιξη.
Σημαντικός παράγοντας είναι η απόδοση του στην πράξη, στο κατά πόσο δηλαδή είναι ικανός να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο καλός είναι σε αυτό θα λαμβάνει και το εκάστοτε μπόνους.
Το μπόνους μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 150.000 ευρώ, αλλά το ύψος του δεν θα είναι το ίδιο για όλες της εφορίες της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μπόνους μπορούν να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ ή το 6% των συνολικών εσόδων.
Το ΔΝΤ επιθυμεί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή δίνοντας μπόνους σε 12.000 εφοριακούς, μπόνους που θα φτάνουν ακόμα και τα 150.000 ευρώ.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως θα εφαρμοστεί η πρόταση του ΔΝΤ για κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος αμοιβών αλλά και προαγωγών στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι τώρα ένας υπάλληλος έχει μια σταθερή αμοιβή και προάγεται ανά τρία χρόνια ανεξάρτητα από την απόδοσή του.
Από τούδε και στο εξής, οι τριετίες καταργούνται (έτσι κι αλλιώς θα συμβεί αυτό) και ανά έτος οι εφοριακοί θα δίνουν γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από τη βαθμολογία για την εξέλιξη των υπαλλήλων. Όσοι δεν πιάσουν υψηλό σκορ θα μένουν στάσιμοι, ενώ όσοι πιάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων θα προάγονται.
Επιπλέον, οι αποδοχές του εφοριακού θα εξαρτώνται πλέον άμεσα από την απόδοσή του, εάν δηλαδή θα μπορεί να εισπράττει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια τους απαιτούμενους φόρους.
Ο βασικός στόχος είναι φυσικά η πάταξη της φοροδιαφυγής και η συλλογή των φόρων. Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό της τρόικας, εφόσον δοθεί κίνητρο στους υπαλλήλους, το οποίο θα είναι η δυνατότητα για μπόνους ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου των εισπράξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.