ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων όπου λειτουργούν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή καταγγελία της οργάνωσης «Θετική Φωνή» σχετικά με τις ελλείψεις που εμφάνισε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, η ΜΕΛ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα και παρακολουθεί περίπου 1.200 οροθετικούς. Η δαπάνη για την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων ανέρχεται περίπου στα 500.000 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα, για το 2013 η σχετική δαπάνη, με βάση τις έως τώρα αναλώσεις, αναμένεται να ανέλθει στα 6,3 εκ. ευρώ ενώ για το 2014, συνυπολογίζοντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, αναμένεται να προσεγγίσει τα 7 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στο Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας για το 2014, σύμφωνα με δελτίο τύπου της διοίκησης του νοσοκομείου, η συνολική δαπάνη για φάρμακα (κοινά και αντιρετροϊικά) για όλους τους ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ εγκρίθηκε μόλις στα 9,6 εκ. ευρώ.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν ΜΕΛ για το HIV/AIDS καθώς και ιατρεία φυλακών.
Ζητά, λοιπόν, να μάθει ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των οροθετικών στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή καθώς και αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων στα νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, όπως το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτεται απευθείας από τον Προϋπολογισμό και θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε στοχοθεσία του Υπουργείου για τη μείωση των δαπανών των νοσοκομείων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων για αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων
Με διακοπή της απαραίτητης αντιρετροϊικής αγωγής κινδυνεύουν χιλιάδες οροθετικοί εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων που διαθέτουν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων – HIV, στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών για την υγεία. Ήδη, όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Θετική Φωνή», το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ παρουσιάζει από την προηγούμενη εβδομάδα έλλειψη αντιρετροϊικών φαρμάκων.
Η ΜΕΛ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα και παρακολουθεί περίπου 1.200 οροθετικούς. Η δαπάνη για την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων ανέρχεται περίπου στα 500.000 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα, για το 2013 η σχετική δαπάνη, με βάση τις έως τώρα αναλώσεις, αναμένεται να ανέλθει στα 6,3 εκ. ευρώ ενώ για το 2014, συνυπολογίζοντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, αναμένεται να προσεγγίσει τα 7 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, στο Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας για το 2014, σύμφωνα με δελτίο τύπου της διοίκησης του νοσοκομείου, η συνολική δαπάνη για φάρμακα (κοινά και αντιρετροϊικά) για όλους τους ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ εγκρίθηκε μόλις στα 9,6 εκ.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία τα οποία διαθέτουν τέτοιες μονάδες, όπως και τα ιατρεία πολλών φυλακών, αφού δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την κάλυψη σε κεντρικό επίπεδο της – ως ένα βαθμό ανελαστικής - δαπάνης για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων, με βάση και τον αριθμό των εξυπηρετούμενων ατόμων.
Τα φάρμακα αυτά βρίσκονται στην πλειοψηφία τους εντός πατέντας, είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι μειώσεις στις τιμές διαχρονικά είναι αμελητέες. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, 1 στους 4 οροθετικούς πανελλαδικά δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση στην αναγκαία αντιρετροϊική θεραπεία, επειδή έχει μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και αδυνατεί να εκδώσει και βιβλιάριο πρόνοιας. Επομένως, ούτε από τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να καλυφθεί το σύνολο της δαπάνης αυτής.
Η διακοπή της απαραίτητης αντιρετροϊικής αγωγής δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την ατομική υγεία των οροθετικών αλλά και τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι η λήψη της αγωγής μειώνει σοβαρά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1)      Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την διασφάλιση της πρόσβασης των οροθετικών στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή; Σκοπεύετε, για παράδειγμα, να προχωρήσετε άμεσα στη θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων στα νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, όπως το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτεται απευθείας από τον Προϋπολογισμό και θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε στοχοθεσία του Υπουργείου για τη μείωση των δαπανών των νοσοκομείων;
2)      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τον άμεσο εφοδιασμό των νοσοκομείων όπου λειτουργούν ΜΕΛ με τα απαραίτητα αντιρετροϊικά φάρμακα;
3)      Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε την πρόσβαση των ανασφάλιστων οροθετικών στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.