ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Με τη «βούλα» Σαμαρά ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα – αύριο το ΚΣΜ

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει σε κάθε τόνο στους γιατρούς πως «η μεταρρύθμιση θα γίνει και χωρίς εσάς», και με τον ΕΟΠΥΥ να αναμένεται «να κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες να είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες», όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει ο ίδιος υπουργός Υγείας και επανέλαβε και σήμερα, αύριο στις
11:00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για το θέμα, ενώ από Δευτέρα, οι γιατροί θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Την ανακοίνωση για το ΚΣΜ την έκανε ο κ. Γεωργιάδης ενώπιον των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των γιατρών, που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα προχωρήσει, «είτε θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί είτε δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της» και πρόσθεσε: «Όλοι οι γιατροί έχουν την επιλογή, αν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ αποδεχόμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η πολυήμερη απεργία με προσέβαλε ως πολίτη, όχι ως υπουργό. Είχατε το νομικό, όχι όμως το ηθικό δικαίωμα. Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και το πλαφόν των επισκέψεων. Δεν θα απολύσουμε κανένα. Θέλουμε να λήξει αυτή η διαμάχη, να είστε μαζί μας και όχι απέναντι μας. Λήξτε την απεργία και ελάτε να δούμε τις λεπτομέρειες, να συζητήσουμε και να βρούμε τις μέγιστες δυνατές λύσεις».
Νωρίτερα, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ομόφωνα, συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την προώθηση της μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ:
  • Όχι στις απολύσεις.
  • Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους το ζητήσουν.
  • Συμβάσεις σε γιατρούς που θέλουν συνεργασία, αντί αποκλειστικής απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ.
Νωρίτερα, κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ανέφερε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης επί του οποίου έχει την πλειοψηφία των μελών της και το οποίο έλαβε σήμερα το πρωί, προτείνεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας:
«Όπως είπα, ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Επανέλαβε πάντως ότι μπορούν όλοι οι γιατροί, αν θέλουν, να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε όσους διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.
Όπως είπε, θα πρέπει να καταθέσει χαρτί από την εφορία για τη διακοπή του ιατρείου του και μετά θα περάσει στο ΕΣΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής εργασίας. Η διαδικασία ωστόσο για τη μετακίνησή τους θα είναι πολύ γρήγορη 15 – 25 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.