ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Θεοχάρης: Νέα τεκμήρια για τους φορολογουμένους

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε την πλήρη ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου «τεκμηρίων» για τον προσδιορισμό των φορολογικών εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων.
Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ο κ. Θεοχάρης διευκρινίζει ότι όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με τις τεχνικές αυτές, οι ελεγκτές της εφορίας θα

προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, ακόμη και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Ειδικότερα, οι φοροελεγκτές, θα συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά και με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έσοδα και εισοδήματα που έχει αποκτήσει.
Στην περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα το οποίο έχει προσδιοριστεί με έμμεση τεχνική ελέγχου είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει προσκομίζοντας δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι η διαφορά αυτή καλύφθηκε με έσοδα ή εισοδήματα αποκτηθέντα νομίμως.
Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το ποσό της διαφοράς αυτής θα λαμβάνεται υπόψη ως αποκρυβέν (μη δηλωθέν) εισόδημα και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.