ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ‏


ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς:  τον Υπουργό Υγείας
             τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Προκλητική η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από φορείς του Υπουργείου Υγείας με έργα κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ»

Κύριοι Υπουργοί,

το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που αφορούν την ανάληψη έργων του δημοσίου από εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του Υπουργού Οικονομικών, κου Στουρνάρα, κας Νικολοπούλου Λ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εταιρεία MIND WORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, η οποία ανέλαβε τα εξής έργα: α) “ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ”, μαζί με την εταιρεία AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, προϋπολογισμού 1.602.653 ευρώ που διενήργησε από 21-1-2011 μέχρι 20-1-2013 το ΚΕΛΠΝΟ και β) “ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑΣ”, μαζί με την εταιρεία ΒΙ ΕΝΤ Ο ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, προϋπολογισμού 435.666 ευρώ, που διενήργησε ο ΕΟΦ τα έτη 2012-2013.

Έχει γίνει, επίσης γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αναλάβει και να πληρωθεί έργο από το δημόσιο, σύμφωνα με το ΠΔ 118/2007.  Εντούτοις, διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τη MIND WORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, που αναλαμβάνει και το δεύτερο έργο, το Σεπτέμβριο του 2012 (ΑΔΑ Β4ΘΞ469Η25-Β6Λ).

Τα ποσά αυτά φαντάζουν εξωπραγματικά στην Ελλάδα των Μνημονίων. Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση διασπάθισης του δημοσίου χρήματος προς όφελος των ημετέρων και σε βάρος του ελληνικού λαού, που στενάζει κυριολεκτικά από τις πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζετε. Την ίδια ώρα που οι δομές της δημόσιας υγείας έχουν διαλυθεί, που χιλιάδες συμπολίτες μας είναι ανασφάλιστοι, που καρκινοπαθείς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που νοσοκομεία και κλινικές υπολειτουργούν, ξοδεύονται υπέρογκα ποσά για «ενημέρωση» με αμφίβολα -αν μη τι άλλο- αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δαπανήσει σε «Εκστρατείες και Δράσεις Ενημέρωσης του Πληθυσμού για την Πρόσληψη των Νοσημάτων» συνολικά το ποσό των 8.567.399 ευρώ!

Πολύ δε περισσότερο, όταν το έργο που κόστισε στον ελληνικό λαό το ιλιγγιώδες ποσό των 1.6 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από 200 εθελοντές από τους δήμους και τις κοινότητες και 300 μέλη εθελοντικών οργανώσεων, όπως αποδεικνύεται από τον απολογισμό που παρουσιάσθηκε από την υπεύθυνη του έργου, κα Νικολοπούλου Λ.

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι απαραίτητες οι εξής διευκρινήσεις:

1.      Ποιο το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων των παραπάνω έργων και η αντίστοιχη ανάλυση κόστους;

2.      Έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις των παραπάνω έργων και η αποπληρωμή από την πλευρά του δημοσίου προς τις εταιρείες ανάθεσης; Αν όχι, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται, σύμφωνα με τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα; Ποια ήταν τα μετρήσιμα αποτελέσματα των έργων;

3.      Με βάση ποια μελέτη έχει διανεμηθεί η δημόσια χρηματοδότηση από το 2009 μέχρι σήμερα, στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΟΦ, και με ποια μελέτη ορίζονται οι ανάγκες και το στρατηγικό σχέδιο του κάθε φορέα; Από ποιον και πως ορίζεται ο τρόπος διανομής των κονδυλίων σε επιμέρους δράσεις και ποιες υλοποιήθηκαν την προαναφερθείσα περίοδο;

4.      Πως η εταιρεία MIND WORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ συνεχίζει να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου, εφόσον έχει καταδικαστεί για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών;

Παρακαλείσθε, όπως καταθέσετε τα παρακάτω έγγραφα:

1.      Ανάλυση του κόστους των δράσεων και των παραγόμενων υλικών, που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των παραπάνω έργων.

2.       Τη μελέτη, στην οποία βασίστηκε η διανομή της δημόσιας χρηματοδότησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΕΟΦ από το 2009 μέχρι σήμερα, για την υλοποίηση των δράσεών τους.

3.      Τον κατάλογο των έργων που διενεργήθηκαν από τους δύο φορείς, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΟΦ από το 2009 μέχρι σήμερα, τον προϋπολογισμό του κάθε έργου, το σκοπό του και τις ανάδοχες εταιρείες.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.