ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής αλιείας

Επίκαιρη ερώτηση για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής αλιείας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη
ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης της ελληνικής αλιείας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος
Επανέρχομαι στο θέμα προηγούμενων επίκαιρων ερωτήσεών μου σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο σας για τη στήριξη της ελληνικής αλιείας και των αλιέων και την παράλληλη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Μετά από αδράνεια ετών, υπεβλήθησαν τελικά το 2013 σχέδια διαχείρισης για τα αλιευτικά σκάφη (συγκεκριμένα για τα εργαλεία γρι γρι, μηχανότρατα και βιντζότρατα) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως άλλωστε είχε την υποχρέωση η Ελλάδα να κάνει μέχρι τις 31/12/2007, βάσει του άρθρου 19 του Κανονισμού 1967/2006. Η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει δύο από τα σχέδια αυτά (γρι γρι και μηχανότρατες) και εκκρεμεί το τρίτο.
Η έγκριση, αλλά κυρίως η υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την αειφορία και τη βιωσιμότητα των ελληνικών θαλασσών και των αλιευτικών αποθεμάτων όσο και για τη διεκδίκηση επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεκκλίσεων από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, βάσει των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων.
Ανάλογες είναι οι καθυστερήσεις και σε άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ελληνική αλιεία, όπως είναι η αναθεώρηση της ποσόστωσης που δικαιούται η χώρα μας από τη συνολική επιτρεπόμενη ποσότητα (TAC) για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αλίευση του κοινού τόννου, αίτημα το οποίο τεκμηριώνεται με βάση στατιστικά στοιχεία που έχει ήδη αποδεχθεί η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυνοειδών του Ατλαντικού (ICCAT). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική Σύσταση της ICCAT, το TAC θα παραμείνει σταθερό για το 2014, ενώ ήδη η Ισπανία έχει εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει αύξηση της δικής της ποσόστωσης. 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1)    Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις των ως άνω διαχειριστικών σχεδίων, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την άμεση υλοποίησή τους και ποιο το χρονοδιάγραμμα δράσεων;
2)    Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο σας για την ανάδειξη της αλιείας ως κομμάτι της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας και τη διεκδίκηση ευνοϊκών ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχουν κάνει άλλα κράτη μέλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.