ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κατερίνα Μάρκου. Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που ρυθμίζει τη λειτουργία τους κατέθεσαν σήμερα βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των ΑΝ.ΕΛ, με πρωτοβουλία της βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Β’ Θεσσαλονικης, Κατερίνας Μάρκου.

Την ερώτηση, εκτός από την Κατερίνα Μάρκου, υπογράφουν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Παύλος Χαϊκάλης, βουλευτής Αττικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αρ. Πρωτ.: 5027/620/19-12-13
19 Δεκεμβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.
Προς: α) τον Υπουργό Εσωτερικών και β) τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Στοιχεία σχετικά με την απόδοση της χρηματοδότησης προς τα Κέντρα Πρόληψης
Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ΟΚΑΝΑ αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το ζήτημα της χρηματοδότησης των 73 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών που λειτουργούν στην επικράτεια.
Τα Κέντρα Πρόληψης είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, εποπτευόμενες από τον ΟΚΑΝΑ και χρηματοδοτούμενες κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας και κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι το 2009 η χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης δεσμευόταν σε κοινό κωδικό (ΚΑΕ 2548) μαζί με τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και του ΕΚΤΕΠΝ. Από το 2010, η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης δεσμεύεται σε ξεχωριστό κωδικό (ΚΑΕ 2555) τον οποίο, όμως, διαχειρίζεται ο ΟΚΑΝΑ, ο οποίος οφείλει να αποδίδει τα χρήματα αυτά στα Κέντρα Πρόληψης.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, η χρηματοδότηση αυτή δεν αποδιδόταν εγκαίρως και τακτικά προς τα Κέντρα Πρόληψης, με αποτέλεσμα να οφείλονται στα ΚΠ περίπου 5,5 εκ. ευρώ.
Ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ, σε δελτίο τύπου της 17/12/2013, παραδέχεται ότι δεν έχει προχωρήσει στη διάθεση ποσού ύψους 2,518 εκ. ευρώ προς τα ΚΠ, λόγω μη αποστολής απολογισμών αλλά και λόγω μη ολοκλήρωσης του ελέγχου των απολογισμών από τον Οργανισμό. Παραδέχεται, ακόμα, πως «Όταν και για όσο χρόνο αυτά τα ποσά παραμένουν αδιάθετα προς τα Κέντρα, ο Οργανισμός έχοντας να αντιμετωπίσει την υποχρηματοδότηση των τελευταίων δύο ετών, καταφεύγει σε προσωρινό εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να ανταποκριθεί σε επείγουσες, συνεχείς και ανελαστικές ανάγκες (π.χ. φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εργοδοτικές εισφορές), τις οποίες συστηματικά αντιμετωπίζει και έχει επανειλημμένα ενημερώσει για αυτές το Υπουργείο ζητώντας του κατευθύνσεις για άλλον -εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό- τρόπο αντιμετώπισής τους».
Επιπλέον, παρόλο που ο ΟΚΑΝΑ οφείλει να καταβάλει τη μισθοδοσία των εργαζομένων στα ΚΠ ακόμα και χωρίς την αποστολή απολογισμού, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.
Την ίδια στιγμή, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία σύναψης νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ, ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων στα Κέντρα αυτά.
Η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης από τις εξαρτήσεις είναι κρίσιμη, ειδικά στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, και πρέπει αφενός να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και αφετέρου να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στην απόδοση της χρηματοδότησης προς τα Κέντρα Πρόληψης διαχρονικά.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1)      Ποια ποσά έχει λάβει ο ΟΚΑΝΑ από το Υπουργείο Υγείας στους κωδικούς 2548 και 2555 ανά έτος από το 2009 μέχρι και σήμερα για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και ποια ποσά έχουν αποδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ από το 2009 μέχρι και σήμερα στα Κέντρα Πρόληψης ανά έτος και ανά Κέντρο Πρόληψης;
2)      Για ποιους λόγους δεν έχει αποδοθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προς αυτά στο σύνολό της και σε ποιο ύψος ανέρχεται σήμερα η αδιάθετη χρηματοδότηση; Σε ποιο ποσό ανέρχεται ο «εσωτερικός δανεισμός» που αναφέρει ο ΟΚΑΝΑ και με ποιόν τρόπο και πότε θα επιστραφεί;
3)      Για ποιους λόγους εκκρεμεί ο έλεγχος των απολογισμών που έχουν υποβάλει τα Κέντρα Πρόληψης προς τον ΟΚΑΝΑ και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του;
4)      Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή της;
5)      Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να διασφαλίζεται η θεσμική τους θωράκιση, η οικονομική τους βιωσιμότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων;
Και παρακαλείστε για την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που αποδεικνύουν τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.