ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σάββας Ι. Αναστασιάδης Ερώτηση για τα γεωργικά φάρμακα στην καλλιέργεια ρυζιού

Σάββας Ι. Αναστασιάδης
Νέα Δημοκρατία
Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
Θέμα: Ερώτηση - Άδεια εγκρίσεως κυκλοφορίας γεωργικών φαρμάκων για καλλιέργεια ρυζιού

Κύριε Υπουργέ,

Το ρύζι καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Αποτελεί δε, μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες κυρίως στην Μακεδονία και δευτερευόντως στη Στερεά Ελλάδα και την Θράκη.
Με τη συστηματική του καλλιέργεια η χώρα μας ελαχιστοποίησε τις εισαγωγές ρυζιού ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε και εξαγωγική δραστηριότητα με θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική οικονομία.
Απαραίτητα για την επίτευξη υψηλής απόδοσης και ποιότητας στην καλλιέργεια του ρυζιού είναι και μια σειρά από γεωργικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων, των εχθρών και των ασθενειών του ρυζιού.
Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι ότι μεγάλη γκάμα τέτοιων φαρμάκων δεν έχουν άδεια εγκρίσεως κυκλοφορίας για την καλλιέργεια του ρυζιού.
Ενδεικτικά αναφέρονται στην κατηγορία των ζιζανιοκτόνων φάρμακα με τις ακόλουθες δραστικές ουσίες: PROPANYL, MCPA, QUINCLORAC, PRETILACHLOR. Στην κατηγορία μυκητοκτόνων η δραστική ουσία TRYCYCLAZOLE και στα εντομοκτόνα οι δραστικές ουσίες CYPERMETHRIN, IMIDACLOPRID.
Επειδή η ορυζοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντική και απαραίτητη καλλιέργεια για την Ελλάδα, αν και καταλαμβάνει μικρή έκταση σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρά.
Επειδή ενδεχόμενη αδυναμία καλλιέργειας ρυζιού θα οδηγήσει σε αναγκαστική εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικής γης, λόγω της χρήσης παθογενών – αλατούχων εκτάσεων.
Επειδή η απόδοση και η ποιότητα των καλλιεργειών ρυζιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των προαναφερόμενων φαρμάκων.
Επειδή εγκρίνονται κάθε χρόνο, κατ' εξαίρεση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 1)     Προτίθεστε να διευκολύνετε την ορυζοκαλλιέργεια με την έκδοση άδειας εγκρίσεως κυκλοφορίας των προαναφερόμενων δραστικών ουσιών, έγκαιρα και για όσο διάστημα απαιτείται;
  
Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2014
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Σάββας Ι. Αναστασιάδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.