ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

“Άμεση προτεραιότητα η επαναδραστηριοποίηση του ΣΑΕ”/Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββας Αναστασιάδης

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
 
Συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη το πρωί στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής και βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σάββα Αναστασιάδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής. Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, Πρέσβης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει:
 
“Η χάραξη μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνισμό της διασποράς, σε συνεργασία με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Κλειδί της επιτυχίας είναι ο συντονισμός που ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς σαν ειδική επιτροπή θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις  το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών,  το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό.  Βεβαίως η έδρα του Απόδημου Ελληνισμού θα πρέπει να βρίσκεται στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη”.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ“Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος. Με την προκοπή τους το ήθος τους και τις επιδόσεις τους , συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας. Η δυναμική παρουσία, πρόοδος και συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού σε όλες τις δραστηριότητες των Χωρών που ζουν, βοήθησε διαχρονικά τη μητέρα Πατρίδα σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, διπλωματικό, εκπαιδευτικό”.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για το 2014; Κατά πόσο εύκολοι ή δύσκολοι είναι αυτοί να πάρουν σάρκα και οστά;

Αντικείμενο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι η διατήρηση και η σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του Ελληνικού Λαού με τον απανταχού Ελληνισμό, ο συντονισμός των δράσεων της Βουλής των Ελλήνων και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η μελέτη των προβλημάτων των Αποδήμων Ελλήνων και η προσπάθεια της επίλυσής τους, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τα μέλη ελληνικής καταγωγής  άλλων κοινοβουλίων. Προτεραιότητά μας επομένως είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την στενή επικοινωνία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι μόνο  με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αν πετύχουμε αυτό θα είναι ευκολότερη η προβολή των Ελληνικών θέσεων στο Εξωτερικό.  Βασική επιδίωξη της Επιτροπής θα είναι να διατηρήσουμε ζωντανή και άσβεστη την φλόγα της Ελληνικότητας και της αγάπης του Ελληνισμού της διασποράς προς  την Ελλάδα, κυρίως των νεώτερων γενεών , μέσα από την εκπαίδευση, εκμάθηση γλώσσας, γνώση πολιτισμού, της Ιστορίας κ.λ.π. Θα αναδείξουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν προς αμοιβαίο όφελος. Μπορούμε επίσης να δρομολογήσουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων της Διασποράς από το Ελληνικό Δημόσιο στις διαδικασίες αναγνώρισης της ελληνικής ιθαγένειας,  την ψήφο των ομογενών.

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το ΣΑΕ. Θα λειτουργήσει και αν ναι με ποια μορφή; Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σήμερα;
 
Η αλήθεια είναι ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει τον Ελληνισμό της Διασποράς, σύμφωνα με τους στόχους που είχε βάλει.  Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας να βοηθήσουμε να επαναδραστηριοποιηθεί το ΣΑΕ γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός μέσω του οποίου μπορεί να γίνει η διασύνδεση της ομογένειας αλλά και η εκπροσώπησή της.

 

Πώς σχολιάζετε την άποψη ότι στη Θεσσαλονίκη μπορεί και  πρέπει να λειτουργήσει Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού; Τι έχετε να πείτε;
 
Η χάραξη μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνισμό της διασποράς, σε συνεργασία με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Κλειδί της επιτυχίας είναι ο συντονισμός που ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς σαν ειδική επιτροπή θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις  το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών,  το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό.  Βεβαίως η έδρα του Απόδημου Ελληνισμού θα πρέπει να βρίσκεται στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη.

 

Πιστεύετε ότι ο απόδημος ελληνισμός μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας σε αυτές τις δύσκολές ώρες που περνά; Και αν ναι σε ποιους τομείς; Πώς μπορεί αυτή η βοήθεια να μεταφραστεί στην πράξη;

 

Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδος. Με την προκοπή τους το ήθος τους και τις επιδόσεις τους , συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας. Η δυναμική παρουσία, πρόοδος και συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού σε όλες τις δραστηριότητες των Χωρών που ζουν, βοήθησε διαχρονικά τη μητέρα Πατρίδα σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, διπλωματικό, εκπαιδευτικό. Την ίδια βοήθεια μπορεί να προσφέρει και την προσφέρει και σήμερα που η Πατρίδα τους έχει περισσότερο ανάγκη. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να προσπαθήσουμε , ώστε οι  δεσμοί των απανταχού Ελλήνων με την Ελλάδα να ισχυροποιούνται διαρκώς.

 

Και μια τελευταία ερώτηση. Εκτιμάτε ότι το 2014 θα είναι καλύτερο για τη χώρα μας; Μπορούμε να αισιοδοξούμε;

 

Κοιτάξτε, τα πράγματα φυσικά δεν είναι εύκολα. Οι αντοχές της κοινωνίας άγγιξαν τα όριά της. Είμαι καθημερινά σχεδόν στην περιφέρειά μου και γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά πιστεύω ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν. Πιστεύω ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Η χρονιά της ελπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.