ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτρης

Συνέντευξη στον Δημήτρη Καβαρλή

Tρία χρόνια στον Καλλικρατικό Δήμο Ωραιοκάστρου, τι άλλαξε στην καθημερινότητα σας;

Το μόνο που άλλαξε στην καθημερινότητά μου είναι ότι λιγόστεψε κι άλλο ο προσωπικός και οικογενειακός μου χρόνος και κατ΄επέκταση ο χρόνος ξεκούρασης που χρειάζεται κάθε άνθρωπος .


Τι ήταν αυτό που σκεφτήκατε όταν αναλάβατε την πρώτη ημέρα στο Δήμο;

Το πώς θα οργανωθεί η λειτουργία του νέου Δήμου σε όλους τους τομείς, όμως η κυριότερη σκέψη και επιμέλεια ήταν το οικονομικό συμμάζεμα κυρίως των χρεών που παραλάβαμε από τον πρώην Δήμο Μυγδονίας και τα νομικά του πρόσωπα.

Τρία χρόνια Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, γιατί να σας ξανά ψηφίσουν οι συνδημότες σας;

Θα μπορούσα να πω πολλούς λόγους για να μας ξαναψηφίσουν οι δημότες μας. Όμως νομίζω, έως το-Μάϊο του 2014 κάθε δημότης κάνοντας απολογισμό τα τρισήμισι χρόνια της θητείας μας και βάσει των συνθηκών αυτής της περιόδου θεωρώ ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, που ξεκίνησε το 2011. Μια προσπάθεια οργάνωσης του νέου Δήμου και δημιουργίας βάσεων όχι μόνο σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας με πρώτα και καλύτερα την εξαφάνιση της αδιαφορίας και της αλαζονείας στην αιρετή αλλά και στην υπηρεσιακή διοίκηση αυτού του τόπου.

Σε τι διαφέρει ο Δημήτρης Σαραμάντος από τους άλλους συνυποψήφιους του;

Δεν συνηθίζω να συγκρίνω τον εαυτό μου με συ-νανθρώπους μου και θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να κρίνεις τους άλλους σε ανθρώπινο επίπεδο. Όμως πολιτικά, τη διαφορά μου με τους υπόλοιπους υπο-ψηφίους που θα προκύψουν στις εκλογές του Μαϊου θα την εκφράσουν με την ψήφο τους οι δημότες του Δήμου μας.

Μπορείτε να μας απαριθμήσετε επιγραμματικά τα έργα μικρά ή μεγάλα στα τρία δημοτικά δια-μερίσματα του Δήμου Ωραιοκάστρου;

Τα έργα που έγιναν, γίνονται και πρόκειται να ξεκινήσουν στις τρεις Δημοτικές Ενότητες είναι τα εξής: Κυκλικοί κόμβοι στην Ενότητα Ωραιοκάστρου 1.οδός Θεσσαλονίκης, 2.οδός Αεροδρομίου, 3.Μακεδονικού Αγώνα (έργο αξίας 230.000€) ΣΑΤΑ ασφαλτόστρωση οδού Κομνηνών και Μαρτίου (έργο αξίας 150.000€ ολοκληρώθηκε)ΣΑΤΑ, κατασκευή αγωγού ομβρίων στην οδό Κομνηνών και από το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι αγωγοί στην οδό Μελισσοχωρίου (έργο αξίας 280.000€) ΣΑΤΑ, κατασκευή νέων αιθουσών 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου (έργο αξίας 410.000€ ίδιοι πόροι), κατασκευή κόμβου Λητής – Δρυμού-Μελισσοχωρίου, αντικατάσταση στέγης δημοτικού σχολείου Δρυμού, κατασκευή παιδικής χαράς Λητής, ανόρυξη 4 γεωτρήσεων Δρυμού, ανόρυξη 4 γεωτρήσεων Μελισσοχωρίου, κατασκευή 6ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου(ΟΣΚ) ΣΔΙΤ, κατασκευή 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου (ΟΣΚ) ΣΔΙΤ, κατασκευή

2ου δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου (ΟΣΚ) ΣΔΙΤ, ανακατασκευή και λειτουργία νέου παιδικού σταθμού στο ¨Κρυονέρι¨ Μελισσοχωρίου, ανακατασκευή και λειτουργία νέου παιδικού σταθμού στην ¨παιδόπολη¨ Ωραιοκάστρου, ίδρυση και λειτουργία νέου δημοτικού σχολείου στο Μελισσοχώρι ανάπλαση αύλειου χώρου νηπιαγωγείου Δρυμού, ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Μυγδονίας, κατασκευή γέφυρας γαλλικού ποταμού Ν.Φιλαδέλφειας, ανάπλαση αύλειου χώρου πνευματικού κέντρου Μεσαίου, ανάπλαση αύλειου χώρου πνευματικού κέντρου Νεοχωρούδας, κατασκευή παιδικού σταθμού Πενταλόφου

Χρηματοδοτούμενα προγράμματα στο Δήμο Ωραιοκάστρου

Ο Δήμος μας, την τρέχουσα χρονική περίοδο, έχει λάβει εγκρίσεις και υλοποιεί σημαντικά έργα και δράσεις στα πλαίσια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Παράλληλα, έχει υποβάλλει αιτήσεις προς χρηματοδότηση σημαντικών έργων και δράσεων.

Πιο αναλυτικά στοιχεία παρουσιάζονται στη συνέχεια.

1.”Ανάπλαση, αναβάθμιση και δημιουργία νέων θεματικών Πυρήνων Πρασίνου, Αθλοπαιδιών και Αναψυχής στα οικοδομικά τετράγωνα 68, Γ134, Γ119, 22, 97, 100, 109 του Δήμου Ωραιοκάστρου” ΕΣΠΑ 2.619.531,00 €.

2.Έγκριση της πράξης “Προμήθεια εξοπλισμού τμημάτων ένταξης Δήμου Ωραιοκάστρου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία-Θράκη” ΕΣΠΑ 122.868,20 €.

3.”Τεχνική Βοήθεια Δήμου Ωραιοκάστρου”.ΕΣΠΑ 50.000 €.

4. «Σήμανση ποδηλατικών διαδρομών Δ.Ε. Καλλιθέας & Μυγδονίας Δήμου Ωραιοκάστρου». LEADER (68.765,25 με ΦΠΑ).

5.«Έργα αποχέτευσης οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου».

Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α..7.815.000,00 €

6.Βελτίωση–διαπλάτυνση οδού Πενταλόφου-Νεοχωρούδας Δ.Ε. Καλλιθέας του διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου INTERREG 1.304.631,93 €.

7. «ACTIONS FOR STRENGTHENING LOCAL HUMAN CAPITAL» και το ακρωνύμιο «CROSS

LOHUCA», INTERREG 97.200,00€,

8.Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΕΣΠΑ 78.125 €.

9.«Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την απασχόληση στην Ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης».ΕΣΠΑ 500.000 €.

10. «Πρωτογενής Ανάπτυξη στη Δυτική Ύπαιθρο» ΕΣΠΑ 355.000,00 €

11. «Ψηφιακές υπηρεσίες πολιτισμού αθλητισμού Δήμου Ωραιοκάστρου» ΕΣΠΑ 118.060,00 €,

12.«Conservation and quality assurance of municipal water in the crossborder area», (Διατήρηση και δια-σφάλιση ποιότητας δημοτικού νερού στη διασυνο-ριακή περιοχή) με το ακρωνύμιο «CIVILWATER» ΙΝΤΕRREG 318.000,00 €.

13.Χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση του Κ.Χ. του Ο.Τ. 40, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμ-ματος του Π.Τ. «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύ-θερων χώρων στις πόλεις» ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 525.120,00€,

14.Προγράμματα ΟΑΕΔ (για ΑμεΑ και πλησίον σύνταξης) στις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΩ και ΔΗΚΕΩ) ΟΑΕΔ περίπου 10.000 ευρώ μηνιαίως.

15.«Ευρώπη για τους πολίτες» “Πρόγραμμα αντιμετώπισης της αστικής ανεργίας μέσω εξατομικευμένης προσέγγισης, ευκαιρίες για ανάπτυξη 20.000 €

16.Ένταξη του ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ στις Πρά-ξεις: «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμ-βέλειας Α.Π.7 & Α.Π.8»

17.Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους, της ΕΕ, έτους 2013

18.Έργα ανόρυξης γεωτρήσεων της Δημοτικής Ενότητας Μυγδονίας Διευρυμένου Δήμου Ωραιοκά-στρου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος ανάπτυξη» «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων 225.323,06 €.

19.Ενεργειακή αποδοτικότητα στο Δήμο Ωραιοκάστρου (Πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ) (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) κλειστό γυμναστήριο «Κονταξοπούλειο» 279.999,20 €.

20.Προμήθεια οικολογικών βυθιζόμενων κάδων δι-αβαθμισμένης συμπίεσης Δήμου Ωραιοκάστρου (Πράσινο Ταμείο). 369.000,00 €.

21.Προμήθεια εξοπλισμού για τη βελτίωση και αναβάθμιση των παιδικών χαρών ΟΤ Γ173 & Γ179 του Δήμου Ωραιοκάστρου (Πράσινο Τα-μείο).238.620,00 €.

22. Αποχετευτικό σύστημα για τη Δημοτική Ενό-τητα Μυγδονίας (DRAINAGE). INTERREG 4.156.961,36 €.

23.Αποχέτευση οικισμών Μεσαίου, Πετρωτού, Μονολόφου και Νέας Φιλαδέλφειας (ΕΠΠΕΡΑΑ)

Οικισμός Μεσαίου: 1.409.000,00€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ.

Οικισμός Πετρωτού: 1.662.000,00€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ.

Οικισμός Μονολόφου: 2.465.000,00€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ.

Οικισμός Νέας Φιλαδέλφειας: 3.630.000,00€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ.

Ισχύει και στο δικό σας Δήμο οι πολίτες του ενός διαμερίσματος να πιστεύουν ότι ο Δήμος κά-νει έργα στα άλλα διαμερίσματα και όχι στο δικό τους;

Αυτό είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας μας ως Έλληνες, την οποία όμως την έχουμε αποκτήσει από την έλλειψη διαχείρισης προτεραιότητας, βάσει των αναγκών, των έργων σε κάθε περιοχή. Αυτό έχει δημιουργήσει ανισότητες και στην ανάπτυξη κάθε περιοχής σ΄όλη τη χώρα. Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται πάρα πολύ και από τη μικροπολιτική που παράγει η εκάστοτε αντιπολίτευση, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια παραπληροφορώντας τους πολίτες με διάφορους τρόπους.

Συμπέρασμά μου είναι ότι οι πολίτες όντας καχύποπτοι για την ισότιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής τους, μερικές φορές όχι άδικα, πέφτουν θύματα του λαϊκισμού ορισμένων που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο αντιπολίτευσης προσφέρουν στον τόπο.

«Πολιτική είναι η επιστήμη, ο τρόπος θα

έλεγα της επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και

της δημιουργίας βάσεων

βελτίωσης της ίδιας της ζωής.»


Λένε, «αμαρτίες γονέων παιδεύου σοι τέκνα» αυτό ισχύει στο Δήμο Ωραιοκάστρου δηλαδή οι «αμαρτίες» του παρελθόντος από τις προηγούμενες διοικήσεις παιδεύουν τον νέο Δήμο στο έργο του;

Αυτό σίγουρα ισχύει, όμως μετά δυόμιση χρόνια, πολλές από τις «αμαρτίες» έχουν διορθωθεί, κυρίως

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.