ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

«Δήμαρχος είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο»

Ο νέος ρόλος της πόλης-αστερισμού, της πόλης-περιφέρειας απαιτεί ισχυρή τοπική ηγεσία σ’ ένα νέο αποκεντρωμένο πλαίσιο. Η ποιότητα της τοπικής διακυβέρνησης έκανε τη διαφορά στη Βαρκελώνη. Ο αρχιτέκτονας της Acebillo λέει ότι «δήμαρχος είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο». Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ταλαντούχων, ικανών, αφοσιωμένων δημάρχων, και όχι μεσάζοντες της κεντρικής κυβέρνησης ή του κόμματος.
Ισχυρή ηγεσία και ένα νέο δημόσιο μάνατζμεντ στην κεντρική και τοπική εξουσία, φθηνότερα, περισσότερα, καλύτερα, γρηγορότερα!
Περισσότερα με τα ίδια λεφτά. Μέγιστη δυνατή απόδοση κάθε δαπάνης. Πληρωμές με βάση τα αποτελέσματα με ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών για τον πολίτη. Business plan του δήμου με ανάλυση κόστους-οφέλους, με τη βέλτιστη δυνατή ποιοτική τοποθέτηση των κεφαλαίων. Ρυθμισμένος ανταγωνισμός και «εσωτερικές αγορές» σε χώρους δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με σωστή διαχείριση του ρίσκου και εγγυημένες αποδόσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και των funds της ασφαλιστικής αποταμίευσης. Νέοι τύποι λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και μεταβίβαση των πόρων και των αρμοδιοτήτων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο πληροφόρησης, στην πρώτη γραμμή της
εξυπηρέτησης, του πολίτη. Η πολιτική γραφειοκρατία έχει την τάση να συλλαμβάνει την αποκέντρωση της διοίκησης σε πλήρη ασυμμετρία με την οικονομική και κοινωνική δυναμική των πόλεων περιφερειών, πολλαπλασιάζει τους ενδιάμεσους, ιεραρχικούς κρίκους, αυξάνει τη σπατάλη και τη γραφειοκρατία. Η αποκέντρωση πρέπει να είναι μια διπλή και τριπλή διαδικασία που μεταβιβάζει την εξουσία στη δημοτική ηγεσία και απ’ αυτήν στους πολίτες.
Χωρίς τη ζωντανή εμπλοκή των τοπικών εταίρων, των πολιτών-δημοτών, των πολιτών-χρηστών των δημοτικών υπηρεσιών, των πολιτών-ιδιοκτητών και ενοικιαστών, το νέο δημοτικό μάνατζμεντ θα είναι άσκοπο παιχνίδι με χαρτιά και ντιρεκτίβες. Στη Βαρκελώνη, είκοσι και πάνω χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχε ένα πρωτοφανές κίνημα στις γειτονιές της, οι Asocciones, οι σύνδεσμοι Nou Barris (νέα γειτονιά) που πρωταγωνίστησαν στον αντιφρανκικό αγώνα ενώ ταυτόχρονα γεννήθηκε μια νέα γενιά αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, διανοούμενων , μια κρίσιμη μάζα δημιουργικών ανθρώπων, αφοσιωμένων στην αναγέννηση της πόλης. Η δική μας εμπειρία είναι πολύ διαφορετική.
«Πόλη φιλική στους πολίτες», «πόλη φιλική στις δουλειές», «πόλη-αστερισμός», παγκοσμιόπολις», «επιχειρηματική πόλη», «ανταγωνιστή πόλη», «πράσινη πόλη», όλα αυτά τα σλόγκαν εκφράζουν την επιστροφή των πόλεων στον 21ο αιώνα σαν νέων πρωταγωνιστών της παγκόσμιας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.