ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

Αντώνιος Μπάμιατζης
Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.
Επίτιμος Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδας
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εφηβεία αποτελεί μια εξελικτική φάση στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από σημαντικές και ραγδαίες βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές. Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής, στη διάρκεια της οποίας ο έφηβος βιώνει έντονα την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί από το στενό οικογενειακό κύκλο, να γευτεί μαζί με τους συνομήλικούς του νέες εμπειρίες που θα τον βοηθήσουν να εισέλθει ομαλά στην περίοδο της ενήλικης ζωής.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να αυτονομηθεί, ο έφηβος διεκδικεί το δικαίωμα να κυκλοφορεί πλέον χωρίς τους γονείς του σε ποικίλες περιστάσεις όπως να πάει για ψώνια με κάποιο φίλο ή φίλη, να συμμετέχει σε πάρτι, να πραγματοποιήσει μια νυχτερινή έξοδο κ.α.

Αυτή η διαδικασία πυροδοτεί συνήθως έντονες ανασφάλειες και φοβίες στους γονείς που γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη σημερινή κοινωνία και προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του παιδιού τους. Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου έφηβοι ήρθαν αντιμέτωποι στη διάρκεια των νυχτερινών, κυρίως εξόδων τους με σοβαρά προβλήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η βία, τα τροχαία ατυχήματα, και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται συνήθως με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η νομοθεσία σύμφωνα με τον Ν. 3770/2008 προστατεύει τους εφήβους κυρίως απαγορεύοντας σε ανήλικους την είσοδο, παραμονή και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, είναι όμως από μόνη της η νομοθεσία ικανή για την πλήρη προστασία της νεολαίας από τους κάθε λογής κινδύνους ; Νομίζω πως όχι. Σημαντικότατο ρόλο σ΄αυτό παίζει η οικογένεια και οι σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους.

Παρακάτω προτείνονται κάποιες συμβουλές προς τους γονείς :

Να γνωρίζετε οτι η δική σας συμπεριφορά λειτουργεί ως πρότυπο για τον έφηβο. Στη διάρκεια των εξόδων σας φροντίστε να είστε συνεπείς και να αποφεύγετε τις υπερβολές σ΄όλες της δραστηριότητες σας. Μην οδηγείτε και μην επιβιβάζεστε σε οχήματα άλλων οδηγών όταν έχει προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι σημαντικό ο έφηβος να νιώθει ότι είστε διαθέσιμος να συζητήσετε οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει. Ενθάρρυνέ τον να εκφράσει τις σκέψεις, τις απορίες και τα συναισθήματα του σχετικά με τους κινδύνους της νυχτερινής διασκέδασης. Αποφύγετε τις υπερβολές και αναφερθείτε μόνο σε πραγματικά γεγονότα. Ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι να φοβίσετε αλλά να ενημερώσετε τον έφηβο.

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να διατηρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του /της εφήβου και το σεβασμό της ανάγκης του για ανεξαρτησία. Σιγουρευτείτε οτι ο έφηβος κατανοεί πως οι κανόνες υπάρχουν για να τον προστατεύσουν και όχι για να περιορίσουν την ελευθερία του.

Πριν ο έφηβος ξεκινήσει για τη νυχτερινή έξοδο :

* Ενημερωθείτε σχετικά με το που θα πάει, με ποιούς θα είναι και τι προγραμματίζουν να κάνουν

* Ζητείστε να σας τηλεφωνήσει σε περίπτωση που αλλάξουν τα σχέδια του.

* Θέστε συγκεκριμένο χρονικό όριο για την επιστροφή του στο σπίτι.

* Θυμίστε του να έχει ενεργοποιημένο το κινητό του και να σας καλέσει σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

* Συμφωνείστε σε έναν ασφαλή τρόπο επιστροφής του στο σπίτι. Εάν είναι εφικτό κάνετε τη μεταφορά εσείς.

* Ζητείστε να σας δώσει τον αριθμό του κινητού κάποιου από την παρέα του αφού διευκρινίσετε ότι θα κάνετε χρήση μόνο σε έκτακτη ανάγκη.

* Υπενθυμίστε του να μην αφήνει το ποτό του χωρίς παρακολούθηση καθώς είναι πιθανό κάποιος να το νοθεύσει με επικίνδυνες ουσίες.

* Τονίστε οτι δεν πρέπει να επιβιβασθεί σε όχημα του οποίου ο οδηγός κατανάλωσε οινοπνευματώδη ποτά. Προτείνετε εναλλακτικές λύσεις π.χ. κίνηση με ταξί ή κάνετε την μεταφορά εσείς.

Συμβουλές προς τους / τις εφήβους :

* Προγραμμάτισε τον τρόπο μετάβασης και επιστροφής στο σπίτι σου

* Φρόντισε να μη χρειαστεί να μείνεις μόνος -η σε σκοτεινά σημεία ή επικίνδυνους χώρους και μη διασχίζεις μεγάλες αποστάσεις μόνος -η

* Μη κανονίζεις νυχτερινή έξοδο ποτέ με άγνωστο άτομο που μόλις γνώρισες στο διαδίκτυο ή με άγνωστο που γνώρισες με άλλο τρόπο (μέσω φίλου -ης, τηλεφωνικά κλπ)

* Φρόντισε να έχεις το κινητό σου ενεργοποιημένο και κάλεσε αμέσως τους γονείς σου σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα

* Φρόντισε να ελέγχεις πάντα το ποτό σου και να μην το αφήνεις εκτεθειμένο σε εύκολη νόθευση, καθώς επίσης και τα προσωπικά σου αντικείμενα.

* Μη δέχεσαι κεράσματα από αγνώστους.

* Σε περίπτωση που νιώσεις αδιαθεσία, ενημέρωσε αμέσως τους γονείς σου.

* Μη φύγεις μόνος -η από το κατάστημα, ούτε να δεχθείς να σε συνοδεύσει άγνωστος που γνώρισες πριν από λίγη ώρα.

* Μην επιβιβαστείς σε όχημα του οποίου ο οδηγός κατανάλωσε οινοπνευματώδη ποτά. Εφάρμοσε τις εναλλακτικές λύσεις που έχεις για την επιστροφή σου στο σπίτι.

* Σε περίπτωση που η παρέα σου σε πιέζει να πειραματιστείς με συμπεριφορές που γνωρίζεις ότι είναι επικίνδυνες :

* Πες ΟΧΙ με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και πείσμα.

* Θυμήσου ότι για να πεις ΟΧΙ στις πιέσεις που θα δεχθείς, χρειάζεται γενναιότητα και δύναμη. Αντίθετα θα φανείς αδύνατος και δειλός αν υποχωρήσεις στις πιέσεις και εμπλακείς σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

* Μην ξεχνάς ότι ένας καλός φίλος -η δεν πρόκειται να σε πιέσει ποτέ να κάνεις κάτι που μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο.

* Υπερασπίσου τους φίλους -ες σου όταν αρνούνται να υποκύψουν στις πιέσεις της παρέας για να κάνουν κάτι επικίνδυνο.

Η σημερινή νεολαία διακρίνεται για την αδυναμία της να λειτουργήσει με ίδια χαρακτηριστικά που οι παλιότερες γενιές λειτούργησαν δηλαδή με την φιλοσοφία της αλάνας, της γειτονιάς, της αγαθής σχέσης φιλίας και της ομαδικότητας. Σήμερα δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί και επηρεάζει τη λειτουργία της κοινωνίας μας δεν είναι ενθαρρυντική για την ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων με τρόπο που παλαιότερα υπήρχαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.