ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Ανάσα» από την ολοκληρωμένη διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων


 Ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στον πρωτογενή τομέα και κατ' επέκταση στην κύρια ασχολία των κατοίκων της ορεινής κωμόπολης των Ανωγείων στο Ρέθυμνο εντάχθηκε ήδη στο διακρατικό πρόγραμμα με την ονομασία "διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων".

  Πρόκειται για το έργο που θα συμβάλει στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ενώ παράλληλα η υλοποίησή του θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να πιστοποιήσουν ότι οι κτηνοτροφικές τους μονάδες διαθέτουν ολοκληρωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών τους αποβλήτων.

  Αναλυτικότερα, διέξοδο στο πρόβλημα των κτηνοτροφικών αποβλήτων με μία ολοκληρωμένη πρόταση που έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του διακρατικού προγράμματος, "διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων, IMAST", δίδει τώρα ο δήμος Ανωγείων στο Ρέθυμνο στους δεκάδες κατοίκους της ορεινής κωμόπολης, που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με κτηνοτροφία.
  Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, το πρόγραμμα αυτό έρχεται να δώσει λύση σ’ ένα σημαντικό πρόβλημα, που εστιάζεται στη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και μέσα από υπόστεγα. Και αυτό διότι αφενός προστατεύονται οι υδροφόροι ορίζοντες της περιοχής -που είναι επίσης πολύ σημαντικό- και αφετέρου δίδεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να πιστοποιήσουν ότι οι κτηνοτροφικές τους μονάδες έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών τους αποβλήτων.
  Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα η δημοτική αρχή προμηθεύτηκε τρία νέα μηχανήματα για το σκοπό αυτό. Ένα μικρό ελαστικοφόρο φορτωτή, που θα καλύψει τις ανάγκες για τη φόρτωση των κτηνοτροφικών αποβλήτων από τα ποιμνιοστάσια, ένα φορτηγό με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των κτηνοτροφικών αποβλήτων από τα ποιμνιοστάσια της περιοχής στην κεντρική μονάδα που θα δημιουργηθεί, καθώς και ένα αυτοκινούμενο αναστροφέα Κομπόστ, που θα καλύψει τις ανάγκες για την αναστροφή σειραδίων κομποστοποίησης από κτηνοτροφικά απόβλητα της περιοχής στην κεντρική μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας που θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες του έργου.
Παράλληλα, έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις που αφορούν στην κατασκευή της κεντρικής μονάδας κομποστοποίησης.
  Το συνολικό έργο είναι προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου 100 χιλιάδων ευρώ και αρχικά αφορά στο δήμο Ανωγείων, ενώ μελλοντικά προβλέπεται η επέκτασή του και στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Μυλοποτάμου, που διαθέτει αρκετές σταβλικές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.