ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

 Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για εξοικονόμηση ενέργειας


Με το νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κράτη- μέλη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λήψη υποχρεωτικών ή προαιρετικών μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Φόρους στην ενέργεια ή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι οποίοι οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά την τελική χρήση.
2. Μέσα χρηματοδότησης ή φορολογικά κίνητρα που οδηγούν στην εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικής τεχνολογίας ή τεχνικών και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά την τελική χρήση.
3. Κανονισμούς ή εθελοντικές συμφωνίες που οδηγούν στην εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικής τεχνολογίας ή τεχνικών και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά την τελική χρήση.
4. Πρότυπα και κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων και των οχημάτων.
5. Καθεστώτα ενεργειακής επισήμανσης.
6. Κατάρτιση και εκπαίδευση.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,για τα κτίρια προβλέπεται ότι το ΥΠΕΚΑ θα εκπονήσει έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων όσον αφορά την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος (κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά), η οποία θα υποβληθεί στην ΕΕ έως το τέλος του 2014. Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα για την τόνωση οικονομικώς αποδοτικών ριζικών ανακαινίσεων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των σταδιακών ριζικών ανακαινίσεων, εξεύρεση οικονομικώς αποδοτικών προσεγγίσεων για τις ανακαινίσεις ανάλογα με το είδος του κτιρίου και την κλιματική ζώνη, εκτίμηση της αναμενόμενης εξοικονόμησης ενέργειας κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.