ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ανακύκλωση: τι κάνουν έξι κορυφαίες πόλεις (και τι δεν κάνουμε εμείς)


Ο ηγέτης της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι αναμφίβολα η Σουηδία, η οποία αξιοποιεί το 99% των σκουπιδιών που παράγει.
Οι Σουηδοί τα καταφέρνουν με διάφορους τρόπους, ορισμένους από τους οποίους παρουσιάσαμε στο econews.

Λαμπρά παραδείγματα ανακύκλωσης υπάρχουν όμως και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ίσως η ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα εκεί είναι υψηλότερη. Οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο ότι οι πέντε κορυφαίες αμερικανικές πόλεις στην ανακύκλωση βρίσκονται στη Δυτική Ακτή και οι τέσσερεις από αυτές στην Καλιφόρνια, μια Πολιτεία που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας και που πρόσφατα απαγόρευσε τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Αυτό βέβαια επιτεύχθηκε με την υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών. Από το 1989 ακόμα, η Πολιτεία της Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που απαιτούσε από πόλεις και Κομητείες να μειώσουν κατά το ήμισυ τα απορρίμματα που κατέληγαν στις χωματερές ως το 2000. Ένας νέος νόμος που υπερψηφίστηκε το 2011 ανέβασε το ποσοστό σε 75% ως το 2020.

Οπότε δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη γιατί εκεί τα καταφέρνουν. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, υπάρχουν νόμοι και οι πολίτες τους σέβονται. Ειδάλλως υπόκεινται τις συνέπειες.

Εμείς ας περιμένουμε να μάθουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της νέας περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου για τα σκουπίδια της πρωτεύουσας προτού ασκήσουμε κριτική (εάν μέχρι τότε δεν σκοντάφτουμε σε σκουπιδοσακούλες). Αλλά και τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας όπως τα νησιά, όπου οι παράνομες χωματερές αποτελούν τον κανόνα, ωσάν να κατοικούσαμε σε τριτοκοσμική χώρα (ή μήπως αυτό συμβαίνει και δεν το παραδεχόμαστε;).

Λοιπόν:

Σαν Φρανσίσκο: 80%

Το Σαν Φρανσίσκο είναι η κορυφαία αμερικανική πόλη στην ανακύκλωση με ποσοστό απορριμμάτων 80% εκτός χωματερών, σύμφωνα με στοιχεία του 2013.

Από τη μια η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων της πόλης και από την άλλη οι δρακόντειοι νόμοι αποτρέπουν πολίτες και επιχειρήσεις από το να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα πράγματα που δεν θέλουν.

Το 2007, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε την πλαστική σακούλα, επτά ολόκληρα χρόνια προτού η απαγόρευση θεσπιστεί σε επίπεδο Πολιτείας.

Το 2009, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση έγιναν υποχρεωτικές: κάτοικοι, επιχειρήσεις και διοργανωτές εκδηλώσεων αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα εάν ανακυκλώσιμα υλικά και οργανικά απορρίμματα καταλήξουν στον κοινό κάδο απορριμμάτων αντί για τους ειδικά προορισμένους.

Λος Άντζελες: 76,4%

Σύμφωνα με κοινή μελέτη των υγειονομικών αρχών της πόλης και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η “Πόλη των Αγγέλων” έστειλε στις χωματερές μόλις το 25% των απορριμμάτων το 2012.

Απώτερος στόχος είναι το ποσοστό ανακύκλωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων να φτάσει το 90% ως το 2025. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν και οι κάτοικοι που έχουν μειώσει την ημερήσια κατά κεφαλή παραγωγή απορριμμάτων σε 1,9 κιλά από 2,7 κιλά.

Η πόλη επενδύσει στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Όσα δεν μπορούν ούτε να ανακυκλωθούν ούτε να κομποστοποιηθούν μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα για μεταφορές και ηλεκτροπαραγωγή. Ακολουθούνται διάφορες μέθοδοι όπως η αναερόβια χώνευση, η ζύμωση και άλλες. Σίγουρα όχι η παρωχημένη μέθοδος της αποτέφρωσης που συνεπάγεται σημαντικές εκπομπές ρύπων.

Σαν Χοσέ: 75%

Κάποτε η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο δεν θεωρείτο ιδιαιτέρως φιλική στο περιβάλλον. Την τελευταία δεκαετία πετυχαίνει ρυθμούς μείωσης των όγκων που καταλήγουν στις χωματερές της τάξης του 60% και πρόσφατα πέτυχε τον στόχο του 75% που είχε θέσει το 2007.

Το Σαν Χοσέ υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κατοίκων ώστε να μην “μολύνονται” οι κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών με οργανικά υπολείμματα, αντίστοιχα οι κάδοι κομποστοποίησης κ.ο.κ. Το σχετικό υλικό διανέμεται στα αγγλικά, τα ισπανικά, ακόμα και τα βιετναμέζικα ώστε να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες που συνθέτουν τον πληθυσμό της πόλης.

Από το 2009, τα σκουπίδια από συνέδρια, εκθέσεις και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις έχουν μειωθεί κατά 81%.

Απώτερος στόχος για το σύνολο της πόλης είναι η εξάλειψη των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στις χωματερές ως το 2022.

Πόρτλαντ: 70%

Η μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Όρεγκον πέτυχε ποσοστό αξιοποίησης απορριμμάτων 70% με τα νοικοκυριά να πρωταγωνιστούν με 74%.

Σε αυτή την προσπάθεια συντονισμού της ανακύκλωσης με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στην πηγή συμμετέχουν ενεργά και συνεργάζονται οι Αρχές της πόλης και οι 40 ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων και εννοείται οι πολίτες χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα είχε επιτευχθεί τίποτα.

Το μεγάλο δράμα στην Ελλάδα είναι ότι ο ιδιώτης είναι μεγαλοεργολάβος που επιδιώκει την κατασκευή και εκμετάλλευση φαραωνικών μονάδων παρωχημένης τεχνολογίας, το δημόσιο συμφέρον συνήθως εκφράζει κάποιος συνδικαλιστής τύπου “Μπαλασόπουλος” που υποτίθεται ότι κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς να έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση για σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και ο πολίτης είναι ένας απαίδευτος έλληνας που του αξίζουν χωματερές.

Σαν Ντιέγκο: 68%

Η νοτιότερη μεγαλούπολη της Δυτικής Ακτής έχει καταφέρει να απομακρύνει από τις χωματερές το 68% των απορριμμάτων. Οι Αρχές της πόλης υπογραμμίζουν ότι υλοποιείται ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης οικοδομικών αποβλήτων από νέες κτηριακές κατασκευές και κατεδαφίσεις (αντί να τα ρίχνουν σε χαράδρες), ενώ από το 2007 η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική για όλους.

Εξαιρούνται (προς το παρόν) μόνο μικρές επιχειρήσεις και πολυκατοικίες που παράγουν όγκο απορριμμάτων μικρότερο από 750 λίτρα εβδομαδιαίως.

Στόχος της πόλης του Σαν Ντιέγκο είναι η αξιοποίηση του 75% των απορριμμάτων ως το 2020 και του 100% ως το 2040.

Μεταξύ άλλων η πόλη έχει να επιδείξει μια πρωτοποριακή μονάδα κομποστοποίησης δίπλα σε μια χωματερή, όπου ειδικά συστήματα αερίζουν αυτόματα τον όγκο των οργανικών υπολειμμάτων χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Η μονάδα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 10.000 τόνων φυτικής οργανικής ύλης και 20.000 τόνων υπολειμμάτων τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.