ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ( μέρος ΠΡΩΤΟΝ )

Στις αρχές του σωτηρίου έτους 1983 χτύπησε στο δημαρχείο το τηλέφωνο του τότε δημάρχου. Στην άλλη άκρη ο κ.Αναστάσιος Μπίλλης.
Το συμπέρασμα των όσων διημείφθησαν ήταν ότι οι Αφοι Μπίλλη, συντοπίτες επιχειρηματίες, ήσαν διατεθειμένοι να προβούν σε κάποια δωρεά και μάλιστα γρήγορα ( κάπως έτσι ενεργούν οι επιχειρηματίες ). Μετά δύο μέρες, δήμαρχος και δωρητής "έκλειναν" την αγορά ενός καινούργιου σύγχρονου ασθενοφόρου, το οποίο μετά δέκα περίπου μέρες "κατέπλεε" και πάρκαρε μπροστά στο δημαρχείο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!
Οι επαφές με τους δωρητές - πλέον - συνεχίστηκαν και ύστερα από την υπέρβαση αρκετών γραφειοκρατικών εμποδίων, δήμος και δωρητές έφθασαν στις αρχιτεκτονικές και άλλες μελέτες και, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, φθάσαμε, στο 1987, στην θεμελίωση αυτού που ονομάζουμε "Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά Γ.ΜΠΙΛΛΗΣ" !
Και ενώ οι εργασίες ανέγερσης έβαιναν προς ολοκλήρωση, περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σταματήσαν, σχεδόν ξαφνικά.
Σήμερα το κτίριο καρτερικά περιμένει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του δήμου ( ? ), των δωρητών ( ? ),για την εν τέλει αποπεράτωση, λειτουργία και χρησιμοποίησή του.
Προσωπικά δεν γνωρίζω το σημείο στο οποίο έφθασε η ανέγερση ή αν λειτουργεί έστω και μερικά. Ακούμε έκτοτε, προεκλογικά πάντα και μόνο, να γίνεται λόγος γι' αυτό το, ομολογουμένως, σημαντικότατο και αξιολογότατο αυτό έργο.
Δεν θα έρθει άραγε η στιγμή κατά την οποία η νέα δημοτική αρχή ( και σαν τέτοια εννοούμε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο - αδιακρίτως παρατάξεων ) να ασχοληθεί με το θέμα αλλά και να ενημερώσει τους δημότες περί "του τι μέλλει γενέσθαι?". Δεν είναι "κρίμα κι άδικο, παράξενο μεγάλο ... " ένα τέτοιο πανάκριβο και άκρως επωφελές έργο να "χάσκει" εκεί, στην είσοδο, της πόλης, μνημείο αδιαφορίας και να υποδηλώνει το πόσο ανάξιοι, τελικά, είμαστε τέτοιων μεγαλειωδών χειρονομιών, όπως αυτή των δωρητών, που, ως μη όφειλαν, έκαναν και με το παραπάνω το καθήκον τους στην πόλη που τους γέννησε, αλλά εμείς, επί μια εικοσαετία περίπου, "περί άλλα τυρβάζουμε" ?


σας ασπάζομαι, μετά μείζονος αγάπης, αμφοτέρας τας παρειάς Υμών

Δ . Κ . Μ Π Ι Τ Σ Ι Μ Η Σ

( εις τάλας, ου μην αλλά και τλήμων δημότης )

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.