ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ( μέρος ΔΕΥΤΕΡΟ )

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που λέμε "κρατικό χρήμα" προέρχεται και ανήκει στους πολίτες. Το χρήμα αυτό διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση (σύμφωνα με τους νόμους), την οποία εκλέγουν οι πολίτες με την ψήφο τους (πάλι σύμφωνα με τους νόμους).
Και πρέπει οι πολίτες μόνοι ή με τους φορείς που τους εκφράζουν ή αντιπροσωπεύουν ΚΑΙ να ζητούν λογαριασμό ΚΑΙ να πιέζουν ώστε η διαχείριση των ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ να γίνεται όχι μόνο με ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ αλλά και όσο το δυνατόν επωφελέστερα για το κοινωνικό σύνολο και κυρίως να μην σπαταλιέται.
Αυτές οι σκέψεις ήρθαν σήμερα στο μυαλό μου, περνώντας και σήμερα μπροστά από το λεγόμενο "Επαρχείο" Λαγκαδά που βρίσκεται στον χώρο του παλιού Διοικητηρίου.
Το Διοικητήριο αυτό, που στέγαζε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ήταν περίπου "συνομήλικο" με το κτίριο του διοικητήριου Θεσ/νίκης που στεγάζει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Το Διοικητήριό μας, λοιπόν, δεν άντεξε στον σεισμό της 20/6/1978 και κατεδαφίστηκε.
Τότε ανέλαβε δράση ο τοπικός μας βουλευτής αείμνηστος Στέφανος Τσιαπάρας και πέτυχε την συγχρηματόδηση της εκ νέου ανέγερσής του, από τους προϋπολογισμούς μιας σειράς υπουργείων. Αναμφίβολα ήταν μια τιτάνια προσπάθεια. Ο τότε δήμαρχος ουκ ολίγες φορές "σουρουγκλετίστηκε" με τον Στέφανο, ανά τα διάφορα υπουργεία "επαιτών" και πιέζων Γραμματείς και Φαρισαίους για την επιτυχία του εγχειρήματός, υφιστάμενος την δεινή οδηγική του ικανότητα ( με την ψυχή στο στόμα ) γιατί ο αγαπητός βουλευτής οδηγούσε σαν πιλότος της φόρμουλα-1 ( για την ιστορία )
Τελικά ο σκοπός επετεύχθη, το έργο χρηματοδοτήθηκε, την μελέτη και ανέγερση του Διοικητηρίου ανέλαβε η ΥΑΣΒΕ και ο θεμέλιος λίθος μπήκε το σωτήριον έτος 1984. Επρόκειτο για ένα κτίριο 6.500 τετρ.μέτρων που θα στέγαζε και θα συγκέντρωνε σχεδόν το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούσαν στην πόλη. Μεγαλοπρεπέστατο. Κάποτε είχα δει και μια μακέτα του. Αραγε υπάρχει ?
Με την αρχική χρηματοδότηση το κτίριο έφθασε έως εδώ που το βλέπουμε σήμερα, ο Στέφανος Τσιαπάρας απεσύρθη από την πολιτική το 1989 και μαζί του κάθε περαιτέρω ενδιαφέρον από αρμόδιους ή αναρμόδιους, καίτοι πέρασαν από το ημιτελές και κατά ένα μέρος εγκαταλελειμμένο κτίριο, που ρημάζει κυριολεκτικά, 3 - 4 έπαρχοι ( την παρουσία και το έργο των οποίων κανείς δεν αντελήφθη ).
Δεν είναι άραγε καθήκον της νέας δημοτικής αρχής να δραστηριοποιηθεί και προς την κατεύθυνση της αποπεράτωσης, τουλάχιστον, του ημιτελούς τμήματος του κτιρίου, που υφίσταται συνεχή φθορά, προτού καταστραφεί τελείως και καταρρεύσει, πριν ακόμη χρησιμοποιηθεί ? ... και τότε που θα κρυφθούμε ?
Κάπως έτσι δεν κατασπαταλάται το δημόσιο χρήμα, δηλαδή το χρήμα των πολιτών ? Τα έχουμε τόσα πολλά και τα πετάμε ?

.... φυσικά και σας ασπάζομαι ...
.... ειλικρινώς Υμέτερος ...

Δ . Κ . Μ Π Ι Τ Σ Ι Μ Η Σ

... "απλούστατος" δημότης Λαγκαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.