ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη με τον Νίκο Παππά



Η Γερμανική καγκελαρία έχει αποδομήσει το σενάριο του Grexit ενώ πάνω από 40 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφονται με δηλώσεις τους εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής. 

Τη δήλωση αυτή κάνει σε συνέντευξή του στους NEW TIMES ο κ. Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄Αθήνας.  Ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αλλάξει αφού σε 23 από τις 27 χώρες στην Ένωση οι δυνάμεις που είναι όμορες ιδεολογικά και σε επίπεδο προσήλωσης στις πολιτικές λιτότητας κατέγραψαν σημαντική μείωση των ποσοστών τους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ φωτογραφίζει τις βασικές επιλογές για την τόνωση των αναπτυξιακών διαδικασιών της ελληνικής οικονομίας.
Ας παρακολουθήσουμε τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του κ. Παππά.
Λέτε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους είναι ανέφικτη υπό τις σημερινές συνθήκες. Το πρώτο ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει εφικτή η εξυπηρέτηση του χρέους και το δεύτερο είναι πως μπορεί να γίνει αυτό αν η υπόθεση αυτή δεν είναι μια εθνική υπόθεση;
Το χρέος καλπάζει και προσεγγίζει το 175% του ΑΕΠ παρά τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και το σκληρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο γιατί το ποσοστό απασχόλησης είναι εξαιρετικά χαμηλό, νέες δουλειές και εσοδήματα δεν δημιουργούνται και η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα διεθνώς επίπεδα της τάξεως του 72%.
Οφείλω επίσης να πώ ότι η διαγραφή του χρέους δεν ανταποκρίνεται μόνο στην ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αποτελεί πλέον οικονομική αναγκαιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την Ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε μια παραφωνία διεθνώς εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και των επικίνδυνα χαμηλών ρυθμών πληθωρισμού. Οι προκλήσεις αυτές δεν προέκυψαν από το πουθενά. Αντίθετα συνιστούν το αποτέλεσμα λιτότητας και της Γερμανικής πολιτικής ηγεμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λέτε συχνά ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις τελευταίες κυβερνήσεις δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας αλλά τα συμφέροντα των πιστωτών της. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι τα όπλα που θα έκαμπταν την επιθετική στάση των τελευταίων αφού ρητά δηλώνουν ότι η στάση πληρωμών τόκων και χρεολυσίων από πλευράς της Ελλάδος θα σήμαινε την ίδια στιγμή στάση καταβολής των δόσεων και από την πλευρά τους; 
Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η ίδια η Καγκελαρία έχουν πλήρως αποδομήσει το σενάριο του Grexit και δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Το 2015 δεν είναι 2012 και αυτό έχει εκφραστεί με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από τα πιο επίσημα χείλη τόσο στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο όσο και σε όλα τα κέντρα εξουσίας και τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 40 δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που διαλύουν το σενάριο του Grexit, καθώς και αναρίθμητο πλήθος δημοσιευμάτων του ξένου τύπου που υποδηλώνουν ότι δεν συντρέχουν σοβαροί κίνδυνοι από την ύπαρξη μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα που επιτέλους θα διαπραγματευτεί το ζήτημα του χρέους.
Δυστυχώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τονίζουν επιμέρους δηλώσεις αγνοώντας τα αδιάψευστα γεγονότα.
Λέτε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη γεννούν προσδοκίες για επιτυχία της εθνικής επιδίωξης για αντιμετώπιση του χρέους. Οι τελευταίες δηλώσεις Σοϊμπλε δεν δείχνουν ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι.
Το 2015 ξεκινάει με εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες θα αναδείξουν νικητή το Σύριζα, ο οποίος είναι και ο ισχυρός αντιμνημονιακός πολιτικός χώρος. Το 2015 έχουμε επίσης εκλογές στην Ισπανία, όπου κυριαρχεί το Podemos και αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις στις εκλογές στην Πορτογαλία και στις περιφερειακές στη Γαλλία. Παράλληλα είδαμε πρόσφατα μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιταλία, στο Βέλγιο και στην ίδια τη Γερμανία με αποτέλεσμα την υποχώρηση της Μέρκελ στην καθήλωση των μισθών.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι σε 23 από τις 27 χώρες στην Ένωση οι δυνάμεις που είναι όμορες ιδεολογικά και σε επίπεδο προσήλωσης στις πολιτικές λιτότητας κατέγραψαν σημαντική μείωση των ποσοστών τους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Τέλος, σε σύντομο χρονικό διάστημα λήγουν τα κρατικά ομόλογα σε σημαντικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και ολοένα και περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Επομένως ο πολιτικός συσχετισμός στην Ευρώπη έχει αλλάξει, οι λαοί της Ευρώπης δεν αντέχουν άλλο τον δημοσιονομικό κορσέ που επέβαλλε η κυρία Μέρκελ και η νίκη του Σύριζα θα λειτουργήσει ώς καταλύτης για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.
Είστε προετοιμασμένοι για ρήξεις με την κυρίαρχη πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Ακούγοντας τον κ. Βενιζέλο να αναφέρεται στις πολιτικές σας επιλογές – κυρίως στη στάση σας απέναντι σε μνημόνιο και χρέος – είναι ιδιαίτερα απαξιωτικός σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει τις θέσεις του την επόμενη ημέρα στους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως αυτό διατυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη θα σημαίνει καταστροφή για την χώρα. Τι λέτε;
Νομίζω ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα είναι εντελώς μπαγιάτικα. Δεν μπορούν να πείσουν πλέον κανέναν. Ειδικά όταν γίνονται από πολιτικούς χώρους, οι οποίοι έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και έχουν αποδοκιμαστεί και θα γευτούν εκ νέου την αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η επικαιροποίηση του είναι απολύτως κοστολογημένα, δεν οδηγούν σε δημόσια ελλείμματα και δεν απαιτούν εξωτερικό δανεισμό. Θα ήταν καλύτερο για τους αντιπάλους μας να σεβαστούν την προεκλογική περίοδο και τον ελληνικό λαό καταθέτοντας προτάσεις και οχι φθηνή κινδυνολογία.
Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Μανόλης Γλέζος επανέφερε το θέμα του χρέους των Γερμανών προς τη χώρα μας που απορρέουν από το κατοχικό χρέος και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για το θέμα αυτό;
Το ζήτημα του κατοχικού δανείου αποτελεί βασική δέσμευση του Σύριζα. Να μην αναμένετε την παραμικρή στρογγύλευση των θέσεων μας ως προς αυτό, όπως και ως προς κάθε δέσμευση που διατυπώνουμε στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Νοιώθετε ότι η παρούσα οικονομική δυσπραγία μπορεί να δημιουργήσει σε εθνικές απώλειες; Τιο ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό εάν λάββει κανείς υπόψη την συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Θράκη.
Η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια βοηθάει στο να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας στα εθνικά θέματα. Νομίζω όμως ότι η θωράκιση της χώρας από τα μνημόνια και τις απειλές των δανειστών αποτελεί την πιο σημαντική ασπίδα της χώρας σε τέτοιου είδους απειλές. Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές των μνημονίων οδήγησαν στη φυγή προς το εξωτερικό χιλιάδων νέων ανθρώπων, ενώ η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και η φορολογική εξόντωση των νοικοκυριών που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά συνέβαλλαν σε φαινόμενα εκποίησης της γης σε ξένους ιδιώτες και off shore εταιρίες.
Στην δημοσιονομική λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα έχουν ξεχαστεί έννοιες όπως η ανάπτυξη. Ελάχιστα – για παράδειγμα – έχει αναδειχθεί το γεγονός ότι τις 3 τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανία της χώρας από 23% έπεσε περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής και αλήθεια πόσο γρήγορα μπορούν να αποδώσουν αυτά;
Έχετε δίκιο να τονίζετε το θέμα της βιομηχανίας. Έχει αποδειχθεί ότι χώρες με ισχυρή παραγωγική βάση και βιομηχανία αντιμετωπίζουν πολύ πιο ρηχά τις συνέπειες της κρίσης. Εμείς προτείνουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, ένα πρόγραμμα που δημιουργεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον που διευκολύνει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και τους επενδυτές από το εξωτερικό, ένα πρόγραμμα που προστατεύει την μικρομεσαία επιχείρηση από την απειλή εξαφάνισης λόγω χρεών.
Με τη Σεισάχθεια που θα εφαρμόσουμε για τα κόκκινα δάνεια, με την απαγόρευση της αγοράς κόκκινων δανείων σε ξένα fund και τράπεζες και την κατάργηση του αντισυνταγματικού αυτόφωρου θα δώσουμε ζωή σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Με την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την ίδρυση ανατπτυξιακής τράπεζας, τη σύναψη συνεργασιών με τρίτες χώρες και την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού σκοπεύουμε να ανατροφοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία με περισσότερη ρευστότητα, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και διαφάνεια.
Η διευθέτηση του χρέους και το μοαρτόριουμ αποπληρωμής των τοκοχρεολύσιων θα απελευθερώσει πόρους, που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και θα προστατέψουν την απασχόληση.
Μιλάτε για ανάγκη άμεσης επανεκίννησης της οικονομίας. Ποιοι τομείς της οικονομίας θεωρείτε ότι μπορούν να στηρίξουν ένα υγιές αναπτυξιακό μοντέλο;
Ασφαλώς ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Ωστόσο η Ελλάδα διαθέτει ένα υψηλά κατάρτισμένο εργατικό δυναμικό και σημαντικά πλεονεκτήματα σε άλλους τομείς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στο σχεδισμό μας προβλέπουμε τη σύνδεση εισροών-εκροών και τη διασύνδεση των κλάδων παραγωγής, ώστε να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να εξοικονομούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Η οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπροστά αν δεν απαλλαγούμε από τις μνημονιακές συνταγές λιτότητας και αν δεν αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις με άξονα τη στρατηγική αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα.
Ποιες είναι οι θέσεις σας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας; Σε ποιές δυνάμεις – χώρες – μπορεί να στηριχθεί κανείς για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα;
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο ενεργειακό υπόδειγμα τόσο λόγω των φυσικών της δυνατοτήτων (ικανότητα παραγωγής ποικίλων μορφών ενέργειας) όσο και εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της μορφολογίας του εδάφους. Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, αλλά και μετάβαση προς ένα πιο δημοκρατικό τρόπο διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, ώστε να αποκελιστούν μονοπωλιακές καταστάσεις και συνθήκες νοθευμένου ανταγωνισμού ή διαφθοράς, όπως γίνεται σήμερα.
Η τουριστική οικονομία δημιουργεί το  16% του ΑΕΠ συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τον κρίσιμο αυτό τομέα της οικονομίας;
Πρώτα από όλα διαφωνούμε με το διπλασιασμό του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. Ευρώ. Αποτελεί επομένως τρομακτική υποκρισία να χύνει δάκρυα το Μαξίμου για την υστέρηση δημοσίων που υποτίθεται ότι θα προκύψει, όταν ο Σύριζα θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Αποτελεί επίσης μέγιστη υποκρισία να μιλάει η ΝΔ για success story στον Τουρισμό και αυτό γιατί έχουμε αύξηση τουριστικού συναλλάγματος, αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι αναλογική του αριθμού των τουριστών που ήρθε στη χώρα.
Το success story του τουρισμού άφησε ψίχουλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Μόνο το 40% έως 50% ενός τουριστικού πακέτου τύπου all-inclusive μένει στην Ελλάδα. Το τουριστικό εισόδημα διανέμεται όλο και πιο άνισα. 
Έχουμε επίσης αύξηση αφίξεων, αλλά και ατομικές συμβάσεις εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας και όργιο μαύρης εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ.
Μόλις 60.000 από τους 120.000 εργαζόμενους στον χώρο των ξενοδοχείων αμείβονται με την κλαδική σύμβαση σύμφωνα με στοιχεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων - ΠΟΕΕ- ΥΤΕ)-ενώ χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, λόγω μείωσης των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού,
Τέλος έχουμε αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά πτώση της τάξεως του 50% στον λεγόμενο «εσωτερικό τουρισμό» σε σχέση με το 2013, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η ίδια η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Εμείς επιδιώκουμε την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και θεωρούμε ότι βιομηχανία και τουρισμός πρέπει να δουλεύουν μαζί, παράγοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για το ΑΕΠ, την κοινωνία και την οικονομία. Δείτε για παράδειγμα τί γίνεται στο χώρο των μικροζυθοποιείων. Το μεγάλο ζητούμενο,  επομένως είναι η δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Ποιά είναι η λογική της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσετε;
Η φορολογική μας πολιτική εδράζεται στις δυο βασικές συνταγματικές επιταγές για τη φορολόγηση των πολιτών. Πρώτον οφείλουν να πληρώνουν όλοι. Δεύτερον οφείλουν να πληρώνουν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών;
Ο Σύριζα πηγαίνει στις εκλογές με αυτοπεποίθηση και με ένα ισχυρό προγραμματικό υπόβαθρο. Βρισκόμαστε κοντά στην αυτοδυναμία και το μεγάλο ζητούμενο είναι να δοθεί ισχυρή λαϊκή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρά λαϊκά ερείσματα θα μπορέσει να δώσει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.



ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.