ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Παίρνουν στις «πλάτες» τους οι Γάλλοι το ζήτημα του ελληνικού χρέους



Και η «κουβέντα» για μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους… καλά κρατεί... 

Η Γαλλία μοιάζει να το έχει πάρει αρκετά «ζεστά» το θέμα, με τον υπουργό της των Οικονομικών να … «βγαίνει μπροστά» και να δηλώνει πως το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος με οποιαδήποτε Κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες. Αλλά και ο Διεθνής Οίκος Fitch, όπως και γνωστοί οικονομολόγοι θεωρούν αναγκαία μια τέτοια εξέλιξη.
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, είναι τίμιο και νόμιμο να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη νέα κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε  ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στους Financial Times.
Ο Μισέλ Σαπέν τόνισε πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη νέα πολιτική ηγεσία για την αναδιάρθρωση του χρέους ή για την παράταση των όρων του προγράμματος» και συμπλήρωσε: «Όλα τα πιθανά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις επικείμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Φυσικά η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήδη έχει κάνει πάρα πολλές, επομένως θα πρέπει να δείξουμε σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης».
Μάλιστα απέρριψε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς όπως είπε κανένα κόμμα δεν το επιθυμεί, για να συμπληρώσει: «το μόνο λογικό είναι να σεβαστούμε τη δημοκρατία σε άλλα κράτη, γιατί αν το κάνουμε αυτό θα σεβαστούμε τη δημοκρατία και στο δικό μας κράτος.
Ο Guardian, από την πλευρά του, σε ανάλυσή του δείχνει πως δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από τη διαγραφή μέρους του χρέους, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο.
Έρευνα του βρετανικού Jubilee Debt Campaign αποφάνθηκε πως η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητάει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση από τους δανειστές της, διότι αν και έχει λάβει 252 δισεκατομμύρια από το 2010, μόλις το 10% αυτών των χρημάτων βρήκαν το δρόμο για τη δημόσια δαπάνη. Τα περισσότερα πήγαν σε αποπληρωμή χρέους και υπέρ των δανειστών, τραπεζών και hedge funds. Παράλληλα παρά το κούρεμα του 2012, το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος είναι προς κράτη και όχι ιδιώτες.
Από την μεριά της η οικονομολόγος Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς που είναι ειδικευμένη σε κρίσεις χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ένα σημαντικό κούρεμα, αλλά τα περισσότερα χρήματα υπηρέτησαν την εξόφληση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Δεν ήταν χρήματα που ωφέλησαν τους Έλληνες. Το ίδιο έγινε στη Λατινική Αμερική το '80. Τότε ήταν αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες, τώρα είναι γερμανικές και γαλλικές». Ο Φρανσέσκο Κασέλι του London School of Economics λέει: «Είναι αρκετά λογικό να το ζητάει η Ελλάδα. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει να ζητήσει τη χαλάρωση της λιτότητας. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό: να σταματήσει η επιθετική λιτότητα».
Αλλά και ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι «το ελληνικό χρέος παραμένει υπερβολικά υψηλό» και επισημαίνει: «Το χρέος εκτινάχθηκε στο 178% του ΑΕΠ το 2014, σημειώνοντας το υψηλότερο προβλεπόμενο επίπεδο. Εφεξής, εκτιμάται πως θα μειώνεται σταδιακά: Μία τέτοια εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνει το σενάριο ανακούφισης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι εφικτό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η σταδιακή μείωση του χρέους απειλείται από μία σειρά παράγοντες, όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων».



ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.