ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Στο σκαμνί επτά πρόσωπα για τις μίζες της Daimler στην Ελλάδα

Νέες μίζες που φαίνεται ότι διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύμβασης ενός ακόμη εξοπλιστικού προγράμματος εντόπισαν μετά από προκαταρκτική εξέταση οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου.

Η σύμβαση αφορά την προμήθεια οχημάτων από την γερμανική Daimler με κατηγορουμένους επτά Ελληνες (κρατικοί αξιωματούχοι) και Γερμανούς, υπαλλήλους της εταιρείας, καθώς και του εκπροσώπου της Daimler στην Ελλάδα. 

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι παράνομες πληρωμές φθάνουν τα 2 εκατ. Ευρώ και φέρονται ότι δόθηκαν από το 2001 και μετά.
Οι δωροδοκίες σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση έγιναν από τα διευθύνοντα στελέχη της Daimler με τη «βοήθεια» Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι κρατικοί αξιωματούχοι να προωθήσουν την εταιρεία ώστε να πάρει το έργο. 

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για να δοθούν οι παράνομες πληρωμές ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, όπως η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι, όμως, ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, για να μην συνδεθούν με τη γερμανική Daimler. 

Οι δρόμοι όμως για τις πληρωμές του μαύρου χρήματος ήταν και άλλοι, αφού όπως προέκυψε η εταιρεία διατηρούσε και αυτή μαύρα ταμεία για παράνομες πληρωμές αλλά και λογαριασμοί off shore εταιρειών. 

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του 1608/50 περί καταχραστών, β. Δωροληψία και γ. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. 

ΠΗΓΗ: ifemerida.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.