ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μορφές της αλλοτρίωσης και απανθρωποίησης



ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Οι περιπτώσεις των τεράστιων σκανδάλων, της καταλήστευσης του Δημοσίου, της Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά και των Λουτρών Λαγκαδά αποκαλύπτουν, πως τα νοσηρά φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς είχαν αλώσει το θεσμικό σώμα προκαλώντας διοικητική ανεπάρκεια, πολιτική αδυναμία, αλλά και πολιτικό εθισμό σε κατ' εξακολούθηση πράξεις ή πρακτικές ανομίας.
Το επικίνδυνο είναι, ότι διαμορφώθηκε ένα διοικητικό μοντέλο, το οποίο - στηριζόμενο σε λογικές ιδιοτέλειας, εξαγοράς και ανταπόδοσης (ή αλλιώς αργυρώνητης δοσοληψίας) - υπονόμευσε τις προτεραιότητες της δημόσιας σφαίρας.

Ταυτόχρονα, εκκολάφθηκε και ένα μοντέλο κυνικής πολιτικής συμπεριφοράς, ως παράγωγο της πραγματικότητας των ανουσιουργημάτων και της θεσμικής σήψης.

Ολόκληρη η καθολική κοινωνική ηθική γκρεμίστηκε και ξεπεράστηκε από τον ατομικισμό και, συνάμα, από την εξαφάνιση των συγκρατημένων προτύπων της ανθρώπινης κοινωνίας, που συνέχονταν από ένα σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων. Αυτό το σύστημα είχε αντικατασταθεί από "ένα μπουλούκι τυχοδιωκτών", που κινούνταν από ατομικό συμφέρον.

Προεκτείνοντας θα λέγαμε πως διαπλοκή και διαφθορά εντατικοποιήθηκαν επί των ημερών της πρώην δημοτικής Αρχής και μαζί τους όλες εκείνες οι μορφές της αλλοτρίωσης και απανθρωποίησης.

Αναμφίβολα, μιλάμε για φαινόμενα θεσμικής δυσπλασίας ή παραμορφωτικής ανωμαλίας, που επιτείνουν και εντατικοποιούν την αλλοτρίωση. Παράγωγα όμως αυτής της δυσπλασίας αποτελούν τόσο η απαξίωση της πολιτικής, όσο και η άλωση του Δήμου από τις ομάδες συμφερόντων που δημιουργούν προφανώς ιδιάζουσα πολιτική κατάσταση, μοναδική για την εκκόλαψη της διαφθοράς, η οποία επιπλέον ενοχοποιεί το "θύμα", δηλαδή την κοινωνία, για τη διαφθορά των φορέων της.

Πραγματικά, η πρώην δημοτική Αρχή συμπεριφέρθηκε με γνώμονα την πολιτική ατομικότητα και έτσι μεταλλάχθηκε σε πηγή διαπλοκής και, συνακόλουθα, της διαφθοράς. Από την άποψη αυτή, διαιωνίζονταν και τα πελατειακά συστατικά ενός ηγεμονικού δημοτικού συστήματος, το οποίο μέσω μηχανισμών διαμεσολάβησης, δικαιολογεί ή ερμηνεύει το φαινόμενο της διαφθοράς ως συγκυριακή πρακτική, άμεσα συνδεδεμένη με το "ήθος" των διοικούντων, που μπορεί μάλιστα να επιλυθεί στο επίπεδο της ηθικολογίας ή των καλών προθέσεων της εκάστοτε εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.