ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016


Οι διαδηλωτές που φτάνουν τόσους μήνες στο Σύνταγμα δεν βρίσκουν μπροστά τους μόνο ένα πλαστικό τείχος, τα κάγκελα και κάποιες αρματωμένες διμοιρίες των ΜΑΤ.
Οι Έλληνες πολίτες που συγκεντρώνονται μπροστά στην Βουλή αγανακτισμένοι συναντούν το αόρατο, βαρύ τείχος της ιστορίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Και μοναδικό κριτήριο για να κατακτήσεις την νίκη και τον στέφανο της δόξας στην ιστορία είναι «η αξία της υπόθεσης», κατά τον πατέρα του νεώτερου ιστορικού στοχασμού της ΔύσηςG.W.F. Hegel.

«Στην πλάστιγγα της Ιστορίας δεν βαραίνουν τόσο ούτε η τυπική γενναιότητα, αλλά ούτε αυτό που αποκαλούμε προσφορά υπηρεσιών: μοναδικό κριτήριο για την απονομή του στέφανου της δόξας αποτελεί η αξία της υπόθεσης… Ποτέ άλλοτε στον ρου της Ιστορίας δεν μεσουράνησε σε τέτοια λαμπρότητα η κατίσχυση της πνευματικής δύναμης επάνω στην ποσότητα, σε μια μάζα με ένα όχι ευκαταφρόνητο μέγεθος…»


Το παράθεμα αυτό είναι από το corpus των πανεπιστημιακών παραδόσεων του Hegel(Έγελου) στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου κατά τα έτη 1822-1831 και επισημαίνει την θεμελιακή σημασία για την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού που είχε η μάχη της Αθήνας του 480 π.Χ. Χάρη στην απόφαση να μην παραδώσουν «γη και ύδωρ», οι Αθηναίοι διατήρησαν την εσωτερική τους ελευθερία και στερέωσαν τη δημοκρατία.

Ένα διαχρονικό και ιδιαίτερα επίκαιρο και χρήσιμο στις μέρες μας μήνυμα, την ώρα που η σύγχρονη αυτοκρατορία αποφάσισε να τρομοκρατήσει όλο τον κόσμο και να θέσει κάτω από απόλυτη ομηρία την Ελλάδα.

Του Θεόδωρου Σαββίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.