ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016


Εάν αντικαταστήσετε το κρέας με οποιοδήποτε άλλο προϊόν ή ύλη, ή με το χρήμα, που είναι άυλο, και με στόχο την απάτη, θα δείτε ότι οι διαδικασίες παραπλάνησης και τελικού ξεπλύματος είναι οι ίδιες ή παραπλήσιες.
Υπάρχει πάντοτε η περίπλοκη διαδρομή, οι μεσάζοντες, τα παρένθετα πρόσωπα και οι εταιρείες των φορολογικών παραδείσων. Πως αλλιώς να γίνει το θαύμα της Κανά και να μετατραπεί το νερό σε κρασί; Πως αλλιώς να γίνει η απάτη, να ξεπλυθεί το μαύρο χρήμα αλλά ταυτόχρονα να διατηρούνται τα προσχήματα, οι νόμοι και να λειτουργεί το «αόρατο χέρι της αγοράς» που τα πάντα ορθά ποιεί, αλλά και  να μην τσαλακωθεί η εικόνα του «θεμιτού ανταγωνισμού» και της «ανταγωνιστικότητας»;

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί που λειτουργούν οι θεσμοί, εκεί όπου υπάρχει ο Ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός και μια ανεπτυγμένη πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά. Που αφήνουν, ωστόσο, όλα αυτά τον νομοταγή πολίτη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία και όλους που τηρούν και σέβονται τους κανόνες; Είναι προφανές ότι ο ευρωπαίος πολίτης παραμένει απροστάτευτος, θύμα των επιτήδειων, αλλά θύμα επίσης μιας πολιτικο-οικονομικής ελίτ στη χώρα του και στις Βρυξέλλες. Οι  των Βρυξελλών, είτε είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι ή και , μάλλον αυτό συμβαίνει, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, διότι πλουτίζουν από ένα σύστημα που αυτοί εποπτεύουν και αστυνομεύουν.

Του Θεόδωρου Σαββίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.