ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Πρώτη φορά νέοι Έλληνες στα χωράφια για δουλειά! Οι αλλοδαποί φεύγουν, οι ντόπιοι έρχονται.

Αποτέλεσμα εικόνας για οι νεοι στα χωραφια


Μια αγγελία από αγροτικό συνεταιρισμό της Λάρισας ήταν αρκετή για να μαζευτούν πάνω από 400 αιτήσεις ανέργων που ελπίζουν σε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο 20 ευρώ - Με πτυχία πανεπιστημίου αλλά απογοητευμένοι από τη μακροχρόνια ανεργία, δεν διστάζουν να περάσουν από οντισιόν για μια θέση στις εποχικές καλλιέργειες.
Η κρίση οδηγεί και πάλι τους Έλληνες στα χωράφια για το μεροκάματο. Στη Λάρισα, μια αγγελία αγροτικού συνεταιρισμού ήταν αρκετή για να σχηματιστούν ουρές από άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και μόρφωσης, που επέλεξαν, αντί για μπάμια στις κοντινές παραλίες, το φετινό καλοκαίρι να μαζεύουν ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα και καρπούζια.
Όλα ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου, όταν οι αλλοδαποί εργάτες - στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανοί - οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εργάζονταν στα χωράφια των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης στη Λάρισα, προχώρησαν σε στάση εργασίας διεκδικώντας να εργάζονται λιγότερο με το ίδιο όμως μεροκάματο, που έφτανε τα 30 ευρώ ημερησίως μαζί με τις κρατήσεις. ''Με αυτούς τους ανθρώπους συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια και, αντί να κάτσουν να συζητήσουν μαζί μας μπας και βρούμε λύση, επιχείρησαν να μας εκβιάσουν λίγο πριν από τη συγκομιδή, που είναι μια κρίσιμη περίοδος για μας. Η κίνηση αυτή, όμως τους γύρισε μπούμερανγκ'', δηλώνει στο ''ΘΕΜΑ'' ο κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, ο οποίος μετά την εξέλιξη αυτή προέβη άμεσα σε διάφορες ενέργειες λόγω πίεσης χρόνου, αφού υπήρχε ανάγκη να βρεθούν εργατικά χέρια για τα χωράφια. ''Συγκαλέσαμε γενική συνέλευση των μελών μας και αποφασίσαμε να ζητήσουμε εργάτες γης από την περιοχή μας μέσω αγγελίας στην τοπική εφημερίδα ''Ελευθερία'' της Λάρισας. Αν και αρχικά είχαμε κάποιον ενδοιασμό, μια και πριν από δύο χρόνια σε ανάλογη ενέργεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ημαθίας δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η κίνηση τελικά μας δικαίωσε'', αναφέρει.
Από οντισιόν
Το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά μεγάλο και αυτό εξέπληξε τη διοίκηση και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης. Τις τρεις μέρες που η αγγελία ήταν δημοσιευμένη στην εφημερίδα οι αιτήσεις στη γραμματεία του συνεταιρισμού έφτασαν τις 420, για  τις 80 θέσεις στις εποχικές καλλιέργειες της περιοχής. Άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18  έως 62 ετών και κάθε μορφωτικού επιπέδου, από απόφοιτους γυμνασίου έως πτυχιούχους πανεπιστημίων, κατέθεσαν αίτηση προκειμένου να εργαστούν - έστω και εποχιακά - για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο τις δύσκολες αυτές εποχές που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο.
''Οι Έλληνες όχι μόνο επιστρέφουν στις ασχολίες των πατεράδων τους, αλλά το ενδιαφέρον τους αυξάνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει πως η κρίση μας έχει αγγίξει πλέον για τα καλά'', λέει στο ''ΘΕΜΑ" ο Δημήτρης Λεωνιδάκης.
Ζητούνται χέρια για διάφορες αγροτικές εργασίες, όπως η συγκομιδή ροδάκινων, βερίκοκων, αχλαδιών, καρπουζιών, βαμβακιού, αραβοσίτου, ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ''ουδείς από τους ενδιαφερόμενους ζήτησε λεπτομέρειες για την εργασία στα χωράφια και τη συγκομιδή, θέλοντας ίσως να δείξουν πως είναι ενήμεροι για τον κόπο της δουλειάς και πως είναι αποφασισμένοι να ιδρώσουν  στο χωράφι''.
Η ενασχόληση ντόπιων με αυτές τις δραστηριότητες θα τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία, αφού μόνο πέρυσι τα μέλη του συνεταιρισμού κατέβαλαν σε ημερομίσθια σχεδόν 500.000 ευρώ κυρίως σε Αλβανούς εργάτες που τα απέστειλαν με εμβάσματα στη χώρα τους. ''Πάντα έλεγα πως θα παραδεχτώ πως υπάρχει κρίση όταν ξαναδώ Έλληνες στα χωράφια. Οι Έλληνες όχι μόνο επιστρέφουν στις ασχολίες των πατεράδων τους, αλλά το ενδιαφέρον τους αυξάνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει πως η κρίση μας έχει αγγίξει πλέον για τα καλά'', επισημαίνει ο κ. Λεωνιδάκης.
Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν αιτήσεις υπάρχουν απόφοιτοι πανεπιστημίων, γυμναστές, άνεργοι οικοδόμοι, απολυόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές που θέλουν τα χρήματα για τις σπουδές τους, μεσήλικες που χρειάζονται λίγα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη κ.α. Ήδη η πρώτη φουρνιά έπιασε δουλειά, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ήδη επιλεγεί και θα κληθούν να εργαστούν τη δύσκολη περίοδο της συγκομιδής.
Μέχρι και ρουσφέτια
Ακόμη και τηλεφωνήματα από πολιτικά γραφεία της Λάρισας έγιναν προς τον κ. Λεωνιδάκη προκειμένου να προτιμηθούν  συγκεκριμένα πρόσωπα για την εποχική εργασία στα χωράφια. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, ''ρουσφέτια δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί κάθε παραγωγός επιλέγει τους εργάτες του με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειας του''.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, ο παραγωγός επιλέγει από τη λίστα τα άτομα που πιστεύει ότι του είναι χρήσιμα. Επικοινωνεί μαζί τους και συναντιούνται στο γραφείο του συνεταιρισμού, όπου μέσα από μια πρόχειρη συνέντευξη επιλέγει εάν θα τους προσλάβει ή όχι.
''Τους βλέπουμε, τους ακούμε και τελικά επιλέγουμε αυτούς που πιστεύουμε πως μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εργασίες. Τα χωράφια δεν είναι εύκολη δουλειά. Απαιτούνται σωματικές δυνατότητες και κάποιες γνώσεις για τα γεωργικά'', λέει ο κ. Σπύρος Μπέης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης. ''Τα τηλέφωνα χτυπούν καθημερινά από κόσμο κάθε ηλικίας που θέλει  να εργαστεί για το μεροκάματο. Το γεγονός πως είναι ντόπιοι μας βοηθάει και καλύτερα στην επικοινωνία. Η κρίση έχει και τα καλά της, αφού οι Έλληνες επιστρέφουν στα χωράφια''.

diaforetiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.