ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Δίδακτρα και φραγμοί στα πανεπιστήμια

Αποτέλεσμα εικόνας για filis

Νέες απίστευτες προτάσεις της επιτροπής Φίλη - Λιάκου μετά τα ''πριγκιπόπουλα'' - Ενώ υποσχέθηκαν υποσχέθηκαν ελεύθερη είσοδο στα ΑΕΙ, τώρα ανοίγουν παράθυρο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης - Και Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για τους μαθητές όπως στο ανατολικό μπλοκ.
Με παραθυράκια για ταξικές διακρίσεις και δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι ''μενουμευρωπαίοι'' και την ''κοινωνική εργασία'' των μαθητών προωθούνται οι μεγάλες τομές στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση.
Νέο σοκ για χιλιάδες μαθητές και γονείς επιφυλάσσουν οι ''εμπνευσμένες'' ιδέες που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Αυτή τη φορά το ''χτύπημα'' από τους πειραματισμούς και τις ακραίες προσεγγίσεις της ηγεσίας η οποία έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο απειλεί κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών και τα όνειρα των νέων ανθρώπων για την απόκτηση μόρφωσης. Δεν είναι μόνο οι αλχημείες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων, αλλά και το περιθώριο που δίνεται στην εφαρμογή διακρίσεων απευθείας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.''Το κράτος θα πρέπει να κοστολογήσει τις σπουδές και να δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν στα ΑΕΙ τόσο όσοι κρίνονται αναγκαίοι για τη μελλοντική κοινωνία'', αναφέρεται απερίφραστα στα ''Πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία''. Και ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι, σύμφωνα με το πνεύμα του συντάκτη αυτής της πρότασης, εκείνοι που δεν ''κρίνονται αναγκαίοι για τη μελλοντική κοινωνία'', φερ' ειπείν τα παιδιά των ''μενουμευρωπαίων'' κατά τη διχαστική ορολογία Κυρίτση, θα καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα για την ανώτατη δημόσια παιδεία. Και αυτό δεν είναι το μόνο ανήκουστο που αλιέυεται μέσα από το πυκνογραμμένο κείμενο των 131 σελίδων με τα  πορίσματα για την αναμόρφωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Μετά την απίθανη, σοβιετικού τύπου απόπειρα συμμόρφωσης των γονέων, οι οποίοι, όπως ανέδειξε την προηγούμενη Κυριακή το ''ΘΕΜΑ'', θα πρέπει να αποφεύγουν χαιδευτικά για τα παιδιά τους όπως ''πριγκίπισσα'' ή ''βασιλόπουλο'', τώρα έρχεται η σειρά της ''κοινωνικής εργασίας'' των μαθητών. Πιθανώς η έμπνευση γι' αυτή την πρόταση προήλθε από τα ''προωθημένα'' προγράμματα που εφαρμόζονται στη Ρουμανία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα περιβόητα, ανατριχιαστικά - όπως αποδεικνύεται -  πορίσματα του καθηγητή Αντώνη Λιάκου για την εκπαίδευση, τα οποία αναλύονται σε μια ε=έκθεση που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ανοίγει παράθυρο για την κατάργηση της δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι τώρα ''όσοι δεν τους έχει ανάγκη η κοινωνία'', μια έκφραση εντελώς απαράδεκτη από μόνη της, ακόμη και σε επίπεδο φρασεολογίας. Επί της ουσίας, όμως, εδώ κρύβεται ένας ''κόφτης'' υποψηφίων φοιτητών σε δημόσια ΑΕΙ, πιθανώς με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια: το κράτος θα κοστολογεί τις σπουδές, κατόπιν θα αποφασίζει ποιος του είναι απαραίτητος, οπότε και θα σπουδάζει δωρεάν. Άραγε τα παιδιά των άλλων, όσων κρίνονται ως ''έχοντες'', εκείνων που διέπραξαν το σφάλμα να ψηφίσουν ''ναι'' στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 κλπ, θα καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ή δεν θα φοιτούν καθόλου; Η προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνταν την αποδέσμευση της απόκτησης του απολυτηρίου λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια, την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και τη μετεξέλιξή της σε ελεύθερη είσοδο σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Ωστόσο, στο πόρισμα Λιάκου αναφέρεται ότι η δωρεάν φοίτηση στα ΑΕΙ αφορά μόνον όσους κρίνονται ''απαραίτητοι''.
ΘΕΜΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.