ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Μόναχο: Δέκα νεκροί, ανάμεσα τους και ο δράστης, και 21 τραυματίες από επίθεση σε εμπορικό κέντρο



ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δέκα είναι ως τώρα οι νεκροί, ανάμεσα τους και ο δράστης, και 21 οι τραυματίες από την επίθεση ενόπλου στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ήταν τελικά ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους 'Αντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας».
Σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε, από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.
Αναφερόμενος στην ταυτότητα του δράστη, ο κ. 'Αντρε περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους 'Αντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αποψινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.
Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. 'Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.
Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα) συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. 'Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. 'Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.
Η βαυαρική μεγαλούπολη έμοιαζε χθες βράδυ να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας: δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί μαζικά, στον ουρανό πετούσαν πολλά ελικόπτερα, οι δρόμοι ήταν άδειοι και οι συγκοινωνίες είχαν διακοπεί.
Λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο μετά τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βαυαρίας, το Olympia του Μονάχου, έγινε θέατρο μιας επίθεσης που διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, όπως καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο, κι άλλου ενός που σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα φορούσε στολή του Άη-Βασίλη.
Άνδρες μιας ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας στάλθηκαν στο Μόναχο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. «Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», είπε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.
Η αστυνομία ανέφερε ότι «υποψιάζεται» πως η επίθεση αποτελεί μια «τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε όμως ότι δεν έχει ακόμη στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν πως πρόκειται για ενέργεια κάποιας ισλαμιστικής οργάνωσης.
Μια γυναίκα αφηγήθηκε μιλώντας σε βαυαρικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «μπαίναμε στο Μακντόναλντς για να φάμε», όταν «επικράτησε πανικός» και «κόσμος άρχισε να βγαίνει τρέχοντας». Άκουσε τουλάχιστον τρεις πυροβολισμούς, «παιδιά έκλαιγαν, κόσμος άρχισε να τρέχει προς την έξοδο πανικόβλητος». Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει κόσμο καθώς βγαίνει από το εστιατόριο και έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα να πυροβολεί εναντίον των πολιτών. «Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ο δράστης σε άλλο βίντεο, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται «ακροδεξιά» κίνητρα.
Πρόκειται για την τρίτη επίθεση εναντίον αμάχων στο έδαφος της Ευρώπης μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες, μετά από εκείνη που διαπράχθηκε με ένα φορτηγό στη Νίκαια (νότια Γαλλία) την 14η Ιουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους, και αυτή με τσεκούρι σε ένα τρένο στη Βαυαρία, με πέντε τραυματίες. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις αυτές ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Εκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και του υπ. Εσωτερικών
Παράλληλα, τα μέσα μεταφοράς έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υπό το φόβο νέας επίθεσης.
Tα νοσοκομεία της περιοχής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» , ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.
Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, διέκοψε το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Βερολίνο.
Ο σύμβουλος της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι καμία θεωρία γύρω από την επίθεση δεν μπορεί να αποκλεστεί και μετέφερε εκ μέρους της Α. Μέρκελ ότι «η σκέψη της είναι στις οικογένειες των θυμάτων».  Ανακοίνωσε, επίσης,ότι  το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί το Σάββατο στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της καγκελαρίου Μέρκελ.
Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ
Οι αστυνομικές αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και τους έχουν παρακαλέσει να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο από τα σημεία που επιχειρούν προκειμένου να μην παρεμποδίζουν τις προσπάθεις σύλληψης των δραστών.
Επίσης, μέσω εφαρμογής για κινητά οι αρχές του Μονάχου ειδοποίησαν τους πολίτες οτι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ μέσω του Twitter, με το hashtag #OffeneTür, μπορούν να βρουν ασφαλές μέρος στην πόλη.
Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.
Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».
 Ομπάμα: «Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη Γερμανία
«Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει συμβεί, αλλά οι καρδίες μας συμπάσχουν με όσους έχουν τραυματιστεί. Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.
Το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους αμερικανούς υπήκοους που βρίσκονται στο Μόναχο να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος  Γ.Γκάουκ δήλωσε για την επίθεση:
«Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γερμανικό λαό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση ανήλικου Αφγανού σε βαγόνι περιφερειακού τρένου στη Γερμανία.
Για περισσότερες πληροφορίες  μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το Ελληνικό Προξενείο στο: 0049 174 674 48 98
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.