ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Βολές Καρτάλη κατά υπουργείου Παιδείας

Προ των ευθυνών του, σχετικά με το πάγωμα της έρευνας στα Πανεπιστήμια,
 θέτει ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κ.Καρτάλης, το Υπουργείο Παιδείας, με επιστολή που απευθύνει προς την Υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου.



Η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των δύο μεγάλων προγραμμάτων έρευνας ‘‘ΘΑΛΗΣ’’ και ‘‘ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ’’ καθώς και στη μεταδιδακτορική έρευνα, σύμφωνα με το βουλευτή, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιστημονική κοινότητα, με κύρια την επιδείνωση του φαινομένου της επιστημονικής μετανάστευσης.


Τα ερευνητικά προγράμματα μπορούν να προσφέρουν εργασία σε περίπου 2000 ερευνητές, όμως οι σημαντικές καθυστερήσεις των διαδικασιών αξιολόγησης και ανάθεσης των ερευνητικών προτάσεων, οδηγούν τελικώς πολλούς νέους επιστήμονες στο εξωτερικό.


Γνωρίζοντας, εκ των έσω, τον πανεπιστημιακό χώρο, ο Κ.Καρτάλης, καθώς είναι Αν. Καθηγητής του Τομέα Εφαρμογών Φυσικής στο Παν/μιο Αθηνών, υπογραμμίζει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των ΑΕΙ, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα, αυτή τη στιγμή, κονδύλια για έρευνα είναι σαφώς περιορισμένα.


Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την χαμηλή απορρόφηση κοινοτικών πόρων, ύψους 230 εκατ. ευρώ.


Ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών, από την Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και ανάθεσης των ερευνητικών προτάσεων.






Ολόκληρη η επιστολή του Κ.Καρτάλη προς την Υπουργό Παιδείας:






Aξιότιμη κα Υπουργέ,


Επιθυμώ να αναφερθώ στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την επιστημονική έρευνα στη χώρα μας. Οφείλω εκ προοιμίου να σημειώσω ότι πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συζητήσω το ως άνω θέμα με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όμως παρά τις ειλικρινείς διαβεβαιώσεις του κ. Υφυπουργού, τα προβλήματα παραμένουν.


Επισημαίνω ειδικότερα τη σοβαρότατη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των κατατεθεισών προτάσεων για τα ερευνητικά προγράμματα ΘΑΛΗΣ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ καθώς και των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη μεταδιδακτορική έρευνα.


Η καθυστέρηση αυτή:


α) αποδυναμώνει τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας καθώς περιορίζονται σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα,


β) συμβάλλει στην «επιστημονική μετανάστευση», δηλαδή στη μετάβαση καταρτισμένων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό σε αριθμό που μπορεί να φθάνει και τις 2000, αν ληφθεί υπόψη η δυναμική των παραπάνω προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων (επιστημονικών – ερευνητικών) θέσεων εργασίας και


γ) παρακωλύει την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 230 εκ. ευρώ.


Θεωρώ εξαιρετικά προβληματική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και επισημαίνω την ανάγκη για τις ενέργειες σας με στόχο τη ραγδαία επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων και ανάθεσης αυτών που τελικά εγκριθούν.






MT

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.