ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

       Ευρωπαϊκή οδηγία (μέρος πρώτο)



Η Ευρωπαϊκή Ένωση από καιρό τώρα έχει αναγνωρίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργεί η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας και έχει χρηματοδοτήσει ενέργειες και έρευνες για την καλύτερη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων. Χαρακτηριστικό της αναγνώρισης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες είναι ότι στη σχετική Οδηγία για Ολοκληρωμένο Έλεγχο και Πρόληψη της Ρύπανσης (96/61/ΕΟΚ), που αναφέρεται στις ιδιαίτερα ρυπογόνες διεργασίες, όπως βαριές βιομηχανίες, περιλαμβάνονται τα μεγάλης δυναμικότητας πτηνοτροφεία και χοιροστάσια.

Νομικό Πλαίσιο

Στα πλαίσια των διαδικασιών εναρμόνισης με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίστηκε, τον Ιούλιο του 2002, ο Νόμος για τον Έλεγχο της Ρύπανσης των Νερών και του Εδάφους (Αρ. 106(Ι)/2002). Σκοπός του Νόμου είναι η προστασία των επιφανειακών και υπόγειων νερών και του εδάφους από ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς, επίσης και ο έλεγχος της απόρριψης των υγρών και στερεών αποβλήτων. Στον Νόμο προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό της ρύπανσης και την υιοθέτηση ολοκληρωμένης προσέγγισης στην αδειοδότηση και τον έλεγχο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που προκαλούν ρύπανση των νερών και του εδάφους. Τα μέτρα υλοποιούνται μέσα από το Σύστημα Αδειοδότησης και Επιθεώρησης. Έχουν χορηγηθεί Άδειες Απόρριψης Αποβλήτων σε Χοιροτροφικές, Πτηνοτροφικές και Αγελαδοτροφικές μονάδες (Πίνακας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις οποίες έχει χορηγηθεί Άδεια Απόρριψης Αποβλήτων).

Στο νομοθέτημα αυτό προνοούνται όπως καθορίζονται, με Κανονισμούς και Διατάγματα, οι ποιοτικοί στόχοι των νερών, μέτρα προστασίας των νερών, η ποιότητα των αποβλήτων και ο τρόπος διάθεσης τους μέσω της χορήγησης Αδειών Απόρριψης.

Έχουν, επίσης εκδοθεί διατάγματα στα πλαίσια του πιο πάνω Νόμου, για τις χοιροτροφικές και αγελαδοτροφικές μονάδες, τα οποία εγκαθιστούν βασικές αρχές και υποχρεωτικά μέτρα για την διαχείριση των αποβλήτων, υγρών και στερεών, που παράγονται από τις διάφορες διεργασίες λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, όπως η αποθήκευση, επεξεργασία και τελική διάθεση τους.

Για τις Χοιροτροφικές μονάδες, έχει εκδοθεί Διάταγμα, Κ.Δ.Π. 737/2003, που αναφέρει Γενικούς Όρους Απόρριψης Αποβλήτων για Χοιροστάσια, τα οποία επεξεργάζονται τα χοιρολύματα με μηχανικό διαχωρισμό. Για τις Αγελαδοτροφικές μονάδες έχει εκδοθεί το Διάταγμα, Κ.Δ.Π. 433/2006, που αναφέρει Γενικούς Όρους Απόρριψης Αποβλήτων και καλύπτει τόσο τις Αγελαδοτροφικές μονάδες με ελεύθερο σταβλισμό όσο και τις μονάδες που διαθέτουν σύστημα με θέσεων ατομικής διαμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.