ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κράτος και ΔΕΗ βάζουν τρικλοποδιές στο βιοαέριο...
Μήπως πρέπει να βιαστούμε?



Μεταξύ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπάρχει μια τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, η ανάπτυξή της ωστόσο εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα για τις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Ο λόγος για τις μονάδες βιοαερίου, που παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων/ αποβλήτων, κυρίως από τυροκομεία, βουστάσια και χοιροστάσια. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο, εκτός του ότι δίνουν λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον (αναερόβια επεξεργασία), επιπλέον έχουν σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης, δηλαδή είναι μονάδες ΑΠΕ που μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες σε σταθερό φορτίο.

«Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι παίρνουμε το πρόβλημα των άλλων, δηλαδή των κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων και το μετατρέπουμε σε λύση παραγωγής καθαρής ενέργειας» τονίζουν χαρακτηριστικά επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο του βιοαερίου.

Οι μονάδες βιοαερίου ωστόσο, για κάθε 1 MW υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 250 χιλιάδες τόνους αποβλήτων, γεγονός που μεταφράζεται στην ανάγκη οι μονάδες αυτές να βρίσκονται δίπλα στους χώρους «παραγωγής» των αποβλήτων, ώστε να μειωθεί το μεταφορικό κόστος (η μεταφορά στις κλειστές δεξαμενές των μονάδων, γίνεται από αεροστεγή βυτία, ώστε να μην υπάρχει καμία όχληση).

Η τεχνολογία του βιοαερίου, όμως, που επί της ουσίας δίνει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της γεωργικής υπαίθρου, για το οποίο η χώρα μας έχει πολλάκις βρεθεί υπόλογη απέναντι των Βρυξελλών, αντιμετωπίζεται ως... «παρίας» των ΑΠΕ. Σημαντικές επενδύσεις αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρότι έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα μπορούσαν ήδη να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, βρίσκονται εν αναμονή των υπηρεσιών δικτύου της ΔΕΗ για προσφορά όρων σύνδεσης. Πρόκειται για μια «παράλειψη», λένε πηγές του κλάδου, που προήλθε από το νόμο των ΑΠΕ που «λανθασμένα» έβαλε τις μονάδες του βιοαερίου, στην ίδια λίστα με τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες αιτήσεις για τα εξαιρετικά δημοφιλή φωτοβολταϊκά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη μονάδων βιοαερίου και να διογκώνεται το πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων.

Επενδύσεις

Στη Θεσσαλία σχεδιάζονται δύο μονάδες  με ισχύ 5,2MW  με ύψος επένδυσης πάνω από 15 εκατ. ευρώ, αλλά και μία μονάδα ισχύος 3MW . Δύο μεγάλες μονάδες 4,804MW προγραμματίζονται στο Κιλκίς συνολικού κόστους 18 εκατ. ευρώ. Μόνο η μοναδα θα τροφοδοτείται από τα οργανικά απόβλητα του νομού Κιλκίς που ανέρχονται περίπου σε 100.000 τόνους ετησίως σε συνδυασμό με ενεργειακά φυτά αλλά και βιομηχανικά απόβλητα από την ΒΙΠΕ Κιλκίς και τις βιομηχανικές περιοχές της Νέας Σάντας και Πολυκάστρου.

Με βάση τους περιορισμούς που τίθενται από την ανάγκη οι μονάδες να βρίσκονται κοντά σε χώρους παραγωγής οργανικών αποβλήτων και απορριμάτων, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν περί τις 20 μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.