ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Συνέντευξη του Δημάρχου Λαγκαδά Γ.Καραγιάννη στο "Επαγγελματικό Βήμα"



Με ένα εκτεταμένο τεχνικό πρόγραμμα, με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής ο Δήμος Λαγκαδά επιχειρεί να στηρίξει τους επαγγελματίες της περιοχής.
Συνέντευξη του δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη στο Γιώργο Μητράκη για το «Επαγγελματικό Βήμα».

Κύριε Δήμαρχε, ποια είναι σήμερα η εικόνα της αγοράς στις περιοχές του Δήμου σας;


Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δυστυχώς έχει επηρεάσει και την τοπική αγορά του Δήμου Λαγκαδά, όπως και όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα ανά τη χώρα. Πρόκειται για μια αγορά που μπορεί να καλύψει κάθε καταναλωτική ανάγκη, ωστόσο η υφιστάμενη κατάσταση δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των επαγγελματιών.

Με ποιόν τρόπο ο Δήμος στέκεται δίπλα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;


Η νέα δημοτική αρχή έθεσε από την πρώτη ημέρα διοίκησής της τον επαγγελματικό κόσμο του Δήμου μας ουσιαστικό συνομιλητή και στρατηγικό συνεργάτη στην κοινή χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Λαγκαδά. Είμαστε δίπλα τους, στηρίζουμε τις επαγγελματικές τους πρωτοβουλίες, πιστεύουμε στη δυναμική τους.


Μέσα από μια συνεχή σχέση αλληλεπίδρασης στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες μας και το Σύλλογό τους, έχοντας εδώ και καιρό αρχίσει ένα γόνιμο διάλογο με το Διοικητικό του Συμβούλιο για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την επίλυση των άμεσων προβλημάτων. Παράλληλα ο σύλλογος των επαγγελματιών συμμετέχει ενεργά, από τη φάση της οργάνωσης ακόμη, σε κάθε εκδήλωση του Δήμου Λαγκαδά που μπορεί να προβάλει τις υπηρεσίες και τα Προϊόντα της τοπικής αγοράς.


Ποια είναι τα έργα υποδομής προτεραιτότητας που προωθεί αυτή την περίοδο ο Δήμος Λαγκαδά;


Οι υποδομές παιδείας, προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας ιεραρχήθηκαν από την πρώτη στιγμή ως ζητήματα προτεραιότητας για εμάς.


Επανεκκινήσαμε, έπειτα από καθυστέρηση ετών, τις διαδικασίες κατασκευής νέου Δημοτικού Σχολείου στην Τοπική Κοινότητα Ηρακλείου του Δήμου Λαγκαδά.


Επανεντάσσουμε στο νέο ΕΣΠΑ έργα Αποχετευτικών Δικτύων και Βιολογικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων στις Δημοτικές Κοινότητες Ασσήρου, Λαγυνών, Σοχού και Ζαγκλιβερίου.


Στα προηγούμενα οχτώ χρόνια διοίκησης του καποδιστριακού Δήμου Λαγκαδά σταθήκαμε δίπλα στους επαγγελματίες μας με κάθε τρόπο. Σε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοράς προχωρήσαμε στην ανάπλαση του μεγαλύτερου μέρους του κέντρου της πόλης του Λαγκαδά, την οποία σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε σε αυτήν την νέα περίοδο διοίκησης.


Ενισχύουμε το δίκτυο πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής με τη βελτίωση των δομών του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».


Η διαβούλευση με τους  αρμόδιους φορείς του ΚΤΕΛ και του ΟΑΣΘ για τη βελτίωση της μη ικανοποιητικής σήμερα συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, προκειμένου να επιτύχουμε την πύκνωση των δρομολογίων σύνδεσης των ορεινών περιοχών μας με την πόλη του Λαγκαδά και τη Θεσσαλονίκη.


Ποια είναι τα σχέδιά σας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής ευθύνης σας;

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας έχουμε ξεκινήσει με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μια συντονισμένη προπάθεια για την ανάπτυξη των υποδομών μας, την ελάφρυνση των λειτουργικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοτικές επιχειρήσεις ιαματικών πηγών στην ελλάδα, αλλά και την εκπαίδευση των στελεχών τους πάνω στο θερμαλισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης που παρέχει για τις τοπικές κοινωνίες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καλλικρατικός Δήμος λαγκαδά περιλαμβάνει σημαντικές περιοχές με ιδιαίτερο θρησκευτικό, λαογραφικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους είναι αυτός των Αρχαίων Καλινδοίων στην Τοπική Κοινότητα Νέων Καλινδοίων. Πρόθεσή μας είναι η αξιοποίηση τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και του Μουσείου Παλαιοντολικών Ευρημάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Σε συνεργασία με την υπεύθυνη Εφορία Αρχαιοτήτων προωθούμε υποστηρικτικές εργασίες και παρεμβάσεις στο χώρο, με πρώτο σημαντικό βήμα την επέκταση ρεύματος στην αρχαιολογική περιοχή, που έχει ήδη υλοποιηθεί.

Στην Τοπική Κοινότητα Πετροκεράσων της Δημοτικής Ενότητας Καλινδοίων επίσης, αναβιώνει στις 4 Απριλίου το προαιώνιο έθιμο του Τιμίου Σταυρού, που τελείται ανελλιπώς από τον 18ο αιωνα.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μνήμη της νεομάρτυρος Αγίας Κυράννας στη γενέτειρά της Όσσα, αποτελούν θρησκευτικό γεγονός που προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Το ίδιο και η Αγία Ακυλίνα στο Ζαγκλιβέρι, όπου η μνήμη της τιμάται με ετήσειες πολυήμερες εκδηλώσεις. 

Το ορεινό χωριό Βερτίσκος σε υψόμετρο 750μ. είναι πλούσιο σε φυσικές ομορφιές και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτισμένη περίπου το 1830, αλλά και τα μοναδικά φυσικά μονοπάτια στο δάσος του Βερτίσκου.

Το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων με τη διοργάνωση των παραδοσικών αγώνων πάλης και η αναβίωση των Κουδουνοφόρων Μέριου στο Σοχό, συνιστούν επίσης σημείο πολιτιστικής αναφοράς για το Δήμος μας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου στο Σοχό κάθε χρόνο φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία φυλάσσεται στην Ι.Μ.Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Στη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας δεσπόζει ο Βυζαντινός Πύργος του Αγίου Βασιλείου, ύψους 15 μέτρων και κτισμένος τον 14ο αιώνα.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Άσσηρος, όπου τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία για την περιοχή χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. και αφορούν στην Τούμπα Ασσήρου, η οποία αποτελούσε διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής. 

Οι εγκαταστάσεις αγροτουρισμού στο Λευκοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Λαχανά προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν εναλλακτικές δραστηριότητες όπως αυτές της ιππασίας και της σκοποβολής.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε την ιστορική έδρα του Δήμου μας, τον Λαχανά, μια περιοχή την ιδιαίτερη αξία της οποίας αναδεικνύει η ίδια η ιστορία με τη σημαντική για την ιστορία της πατρίδας μας μάχη.

Σε ποιό επίπεδο είναι η συνεργασία σας με τους άλλους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς, δηλαδή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους όμορους Δήμους, τα Επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους;

Προσωπικά πίστευα πάντα στη δύναμη των δημιουργικών συμπράξεων και των συνεργασιών. Ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη χρονική περίοδο, θεωρώ ότι η συνεχής επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των κατά τόπους επαγγελματικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συλλόγων, είναι πλέον επιβεβλημένη.

Ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δημάρχους προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύση στα κοινά προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντούμε. Ενωμένοι, με συλλογικότητα, αλληλοσεβασμό και συναδελφικότητα.

Στο διάστημα που είστε Δήμαρχος - και είστε Δήμαρχος για τρίτη θητεία - ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχετε εντοπίσει στην περιοχή και ποια τα βασικά εμπόδια στην προσπάθειά σας να τα επιλύσετε;

Τα τελευταία χρόνια που η κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τη διαβίωση των πολιτών, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης ως οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα προβλήματα και τις αγωνίες του, καλούνται να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν ένα οργανωμένο δίκτυο κοινωνικής πολιτικής, καλύπτοντας πολλές φορές τα κενά των κρατικών δομών πρόνοιας.

Στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός δικτύου προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Πρώτο μέλημά μας οι χιλιάδες άνεργοι, που θέλουν από το Δήμο μας να βγει μπροστά και να τους στηρίξει με κοινωνικές υποδομές, με έμπρακτη αλληλεγγύη, με ρεαλιστικές προτάσεις και ευκαιρίες για εργασία.

Επίσης ζήτημα απόλυτης προτεραιτότητας για εμάς είναι και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συνδημοτών μας.

ΠΗΓΗ: Επαγγελματικό Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.