ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΤΑ 9.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ


 Νέες εκτάσεις προς ένταξη στο σχέδιο στην επαρχία Λαγκαδά

Ακρως προνομιακές για την απόκτηση οικοπέδων - φιλέτων καθίστανται πλέον αρκετές περιοχές στην επαρχία Λαγκαδά, όπως το
Μελισσοχώρι, η Λητή, ο Δρυμός (πρώην δημοτική ενότητα Μυγδονίας), και η πόλη του Λαγκαδά, όπου βρίσκονται προς ένταξη στο σχέδιο πόλης συνολικά 9.500 στρέμματα. Μάλιστα η δόμηση στη Μυγδονία είναι ραγδαία, καθώς εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή θα εγκατασταθούν περίπου 18.500 νέοι κάτοικοι.
Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, οφείλεται στο γεγονός ότι και στις τρεις δημοτικές κοινότητες της Μυγδονίας, Μελισοχώρι, Λητή και Δρυμό, υπάρχει εύκολη πρόσβαση, μέσω της Εγνατίας οδού, γεγονός που μειώνει κατά πολύ την απόσταση από και προς τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με στοιχεία του μελετητικού γραφείου Γαία ΑΕ, το
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Μυγδονίας έχει γίνει νόμος του κράτους (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στα τέλη Ιουλίου 2010), καθορίζοντας τα προβλεπόμενα στρέμματα που βρίσκονται προς ένταξη στο σχέδιο πόλης. Στο Μελισσοχώρι συγκεκριμένα προβλέπονται προς ένταξη 2.000 στρέμματα, ενώ γύρω στα 5.500 στρέμματα προορίζονται να ενταχθούν στις άλλες δύο δημοτικές κοινότητες Λητή και Δρυμό, όπου σημειώνεται μεγάλη ανοικοδόμηση.

Η επέκταση στο Λαγκαδά

Για την πόλη του Λαγκαδά οι πολεοδόμοι μελετητές αναφέρουν ότι προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ έχει εγκριθεί και η πολεοδομική μελέτη. Στη συγκεκριμένη περιοχή, πάντως, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, βρίσκονται προς ένταξη περίπου 2.000 στρέμματα και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι μεγάλες εκτάσεις παραμένουν αδόμητες.
Αρχικά στους 17 πρώην δήμους της επαρχίας Λαγκαδά προγραμματίζονταν να ενταχθούν περίπου 14.000 στρέμματα, ειδικά μετά την άρση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ 2004). Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες μελέτες είναι μπλοκαρισμένες και για κάποιες περιοχές, όπως ο Σοχός, δεν υπάρχει καν μελέτη για την εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αντίθετα, στις δημοτικές κοινότητες Μαδύτου, Κορώνειας, Απολλωνίας, Ρεντίνας και Αγίου Γεωργίου προχωρά κανονικά ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ενώ εκτιμάται ότι σε δύο χρόνια από σήμερα θα γίνει γνωστό πόσα τελικά θα είναι τα στρέμματα προς ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Τι προβλέπει η μελέτη
Παρά την άρση της ΚΥΑ, με την οποία έχει αρθεί και η απομόνωση της περιοχής, πέριξ της επαρχίας Λαγκαδά και της λεκάνης Μυγδονίας εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί τόσο για τις προβλεπόμενες επεκτάσεις όσο και για τις χρήσεις γης που θα αναπτυχθούν. Συγκεκριμένα, με βάση και τη μελέτη της Γαία ΑΕ, προβλέπεται ότι:
  • Ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται στους 120.000, από 2.000 που ίσχυε πριν.
  • Επιτρέπεται η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι 120 κλίνες.
  • Προβλέπεται σε διάφορες περιοχές η δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών, όχι όμως αμιγώς ξενοδοχείων, προκειμένου να υποστηριχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός (αγροτουρισμός).
  • Στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να υπάρξει και ένας σχετικός περιορισμός σε ό,τι αφορά τους νέους οικισμούς που δημιουργούνται από οικοδομικούς συνεταιρισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.